REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Dešimtmetė kaunietė skubiai ruošiama įvaikinimui ir vyks gyventi į Naująją Zelandiją

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį priėmė galutinį sprendimą devynmetės kaunietės įvaikinimo į Naująją Zelandiją byloje. Tačiau, kadangi posėdis uždaras, visuomenei lieka paslaptimi, kokį sprendimą priėmė teismas.

38

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį priėmė galutinį sprendimą devynmetės kaunietės įvaikinimo į Naująją Zelandiją byloje. Tačiau, kadangi posėdis uždaras, visuomenei lieka paslaptimi, kokį sprendimą priėmė teismas.

REKLAMA

Pirmą kartą mergaitė su pora iš Naujosios Zelandijos susitiko prieš dvi savaites Kaune. Iki šiol devynmetė su pora bendravo ir nuotraukomis keitėsi elektroniniu paštu.

Įvaikinimo laukė 3 metus

Laukdama teismo sprendimo, mergaitė kartu su pora iš Naujosios Zelandijos ir dviem jų anksčiau įsivaikintais lietuviais vaikais (13 m. ir 9 m.) gyveno poros išsinuomotame bute Vilniuje.

Iki tol mergaitė su seserimi gyveno globos namuose. Mergaitės tėvas miręs, o motinai teismo sprendimu neterminuotai apribota motinos valdžia. Iš viso mergaitė turi penkis brolius ir dvi seseris.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę prieš posėdį Vilniaus apygardos teisme pasirodė ir mergaitės brolis Arūnas Leščiauskas, skelbęs norintis tapti mergaitės globėju. Galiausiai vyras nusprendė nenorintis prieštarauti mergaitės, kuri pareiškė norą būti įvaikinta į Naująją Zelandiją, pageidavimui.

REKLAMA

Mergaitė ją įsivaikinti ar globoti norinčios šeimos Lietuvoje laukė nuo 2015 m. balandžio, o nuo 2016 m. rugpjūčio buvo pasiūlyta tarptautiniam įvaikinimui. Lietuvoje niekas nepareiškė noro įsivaikinti ar globoti mergaitės.

Įvaikinimas – ilgas procesas

Įvaikintojais gali būti asmenys nuo 18 iki 50 metų, tačiau tarp įvaikintojo ir įvaikinamojo turi būtų ne mažiau nei 18 metų amžiaus skirtumas (numatomos išimtys). Nesusituokę asmenys ar vienas iš sutuoktinių vaiką gali įsivaikinti tik išimtinais atvejais.

Įvaikintojas tarnybai turi pateikti ne tik savo asmeninę informaciją, bet ir informuoti apie savo sveikatos būklę, santuoką ir šeimos sudėtį, gyvenamąsias patalpas bei uždarbį.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet tarnyba patikrina, ar įvaikintojas nebuvo pripažintas neveiksniu, ar jam nebuvo apribota tėvų valdžia, ar vaiko globa jam nebuvo panaikinta dėl jo paties kaltės, ar jis neserga pavojingomis ligomis, ar jis arba su juo gyvenantys asmenys nėra teisti ar padarę administracinės teisės pažeidimų. Šis patikrinimas trunka ne ilgiau nei mėnesį.

Tada ne ilgiau nei tris mėnesius įvaikintojas dalyvauja mokymuose būsimiems įtėviams, kur atestuoti asmenys ištiria įvaikintojo gyvenimo sąlygas, gyvenimo būdą, atlieka pasirengimo įvaikinti įvertinimą ir parengia išvadą dėl pasirengimo šeimai įvaikinti vaiką.

Tuomet tarnyba per ne ilgiau nei 20 darbo dienų parengia išvadas apie įvaikintojo pasirengimą įvaikinti. Jei išvados teigiamos, tarnyba per 20 darbo dienų priima sprendimą dėl įrašymo į Norinčių įvaikinti Lietuvos Respublikos piliečių, nuolat gyvenančių Lietuvos Respublikoje, sąrašą.

Tarnyba parenka labiausiai vaiko poreikius atitinkančius įvaikintojus ir galiausiai, esant visų pusių sutikimui įvaikinti vaiką, teismas turi priimti galutinį sprendimą dėl įvaikinimo. Paprastai sprendimas priimamas ne vėliau kaip per 2 mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų