REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Vaikas ligoninėje  (nuotr. 123rf.com)

Sugriežtinti vaiko teisių apsaugos įstatymai, iš šeimų paimami mažamečiai, efektyvesnis policijos ir socialinių įstaigų bendradarbiavimas – su tokiais „ginklais“ Lietuvoje bandyta pažaboti smurtautojus artimoje aplinkoje.

14

Sugriežtinti vaiko teisių apsaugos įstatymai, iš šeimų paimami mažamečiai, efektyvesnis policijos ir socialinių įstaigų bendradarbiavimas – su tokiais „ginklais“ Lietuvoje bandyta pažaboti smurtautojus artimoje aplinkoje.

REKLAMA

Bet prabėgę 2018-ieji ir tik ką prasidėję 2019-ieji tik dar kartą priminė, kad vaikai Lietuvoje toli gražu ne visada yra saugūs net ir pačioje artimiausioje jiems aplinkoje.

Siaubingas įvykis sostinėje

Santariškių klinikų medikai iki šiol kovoja dėl pirmadienį čia pristatytos vos kelių mėnesių mergaitės gyvybės. Sunkios būklės į medikų rankas patekusią mergaitę, kaip įtariama, galėjo sužaloti jos tėvas. 1993 metais gimęs vyras uždarytas į areštinę.

Nustatyta, kad kūdikis patyrė sunkių sužalojimų, jis pristatytas dėl sutrikusio kvėpavimo, medikai nustatė supurtyto vaiko sindromą. Net jei mažylė įsikibs į gyvenimą, dar klausimas, kokias skaudžias pasekmes dėl patirto smurto ji kęs visą savo likusį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Baisiausia, kad minėta vilniečių šeima Vaiko teisių apsaugos tarnybai buvo žinoma. Gimus kūdikiui gautas signalas, kad motina turi problemų su priklausomybėmis. Bet naujagimis nebuvo paimtas iš šeimos, nes abu tėvai, kaip aiškėja, gydėsi nuo priklausomybių. Tad nebuvo pagrindo paimti vaiko iš šeimos.

REKLAMA

Atrodo, kad pavyzdžių, kai namuose nukenčia apsiginti negalintys mažyliai yra apstu, bet griežtinama apsaugos sistema išlieka bedante. 

Pavyzdžių toli ieškoti nereikia

Namuose sužalotų kūdikių yra gana nemažai. Tiesa, daugeliu atvejų įvyksta nelaimė, tad nors policijos pareigūnai ir pradeda ikiteisminį tyrimą, šis vėliau būna nutraukiamas. Bet pasitaiko ir smurto atvejų, kurie kartais baigiasi skaudžiomis pasekmėmis.

Vos prieš savaitę, sausio 8-ąją, į Kauno ligoninę iš namų buvo atvežtas sužalotas kūdikis. Anot Policijos departamento, pernai gimęs vaikas atvežtas iš namų Kauno rajone, Piliuonos kaime. Jam nustatytas momenkaulio ir rankos žastikaulio lūžiai.

REKLAMA
REKLAMA

23-ejų metų vaiko motina paaiškino, kad tą pačią dieną apie 18 val. sūnus iškrito iš lovos. Medikų atstovai patvirtino, kad kūdikio sužalojimai tikrai galėjo atsirasti dėl nelaimingo atsitikimo, bet ne dėl galimo smurto prieš mažylį. Šio įvykio aplinkybės iki šiol tiriamos.

Praėjusių metų rugsėjo 24 d. užregistruotas gerokai žiauresnis įvykis. Pranešta, kad naktį neblaivus tėvas įtariamas iš rankų išmetęs ir sužalojęs savo 4 mėnesių kūdikį. Šeimoje gyvena dar du vaikai 1,5 metų ir 3 metų. Jie po šio įvykio buvo paimti iš šeimos.

Paaiškėjo, kad motinos nelaimingo įvykio metu namie nebuvo. 2018-siais gimęs kūdikis 3 val. nakties dėl galvos sumušimo buvo atgabentas į ligoninę iš Lampėdžių gatvės Kaune. Neblaivus 1995 metais gimęs vyras, kuriam nustatytas 0,93 prom. girtumas, buvo uždarytas į areštinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau paaiškėjo, kad prieš vaiką smurtavo vos 23-metų dėl įvairių nusikaltimų recidyvistų pripažintas Haroldas Nomeika. Anksčiau dėl narkotikų ir sukčiavimo buvo teisiama ir sužaloto kūdikio motina. Deja, bet visi trys vaikai iki skaudžios nelaimės gyveno tokioje aplinkoje.

Mažylis neišgyveno

Dar mįslingesnis ir itin tragiškas įvykis nutiko 2018-ųjų vasario mėnesį. Iš Respublikinės Panevėžio ligoninės į Vilniaus Santaros vaikų ligoninę atvežtas sunkios būklės nė dvejų metukų neturintis berniukas mirė.

Prieš tai berniukas į Panevėžio medikų rankas pateko penktadienio popietę, pervežtas iš Pasvalio ligoninės. Mažyliui buvo prasidėjusi smegenų edema. Iki tol mažylis buvo gydomas Pasvalyje, jam buvo įtartas plaučių uždegimas. Bet mažamečio būklei staiga pradėjus blogėti, jo gyvybę galiausia bandyta gelbėti Vilniuje. Deja, nesėkmingai.

Neatmesta, kad, iki vaikui patenkant į ligoninę, prieš jį galėjo būti smurtaujama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų