REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo dauguma palaikė valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio pateiktas pataisas dėl vaiko teisių apsaugos sistemos. Jomis numatoma, kad vaikas iš šeimos būtų paimamas tik kraštutiniu atveju, o už melagingus pranešimus apie vaiko teisių pažeidimus skiriamos baudos iki 2 tūkst. eurų.

Seimo dauguma palaikė valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio pateiktas pataisas dėl vaiko teisių apsaugos sistemos. Jomis numatoma, kad vaikas iš šeimos būtų paimamas tik kraštutiniu atveju, o už melagingus pranešimus apie vaiko teisių pažeidimus skiriamos baudos iki 2 tūkst. eurų.

REKLAMA

54 Seimo nariai balsavo už, 29 – prieš, 11 susilaikė. Tam, kad pataisos įsigaliotų, Seimas balsuos dar du kartus.

Vadina akibrokštu ministrui

Valstiečių pirmininkas savo pataisas Seime registravo nepaisydamas to, kad Seimas po pateikimo jau buvo pritaręs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtoms vaiko teisių apsaugos sistemos pataisoms. Jose taip pat numatyta, kad vaikai iš šeimos gali būti atimami tik kraštutiniu atveju.

Konservatorės Rasos Juknevičienės paklaustas, kodėl registravo pataisas papildomai, R. Karbauskis teigė dėl šio įstatymo su ministru bendravęs ir dirbantis, „kad šiuos įstatymo projektus būtų galima sujungti“.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratas Algirdas Sysas R. Karbauskiui sakė šio įstatymo nelaukęs ir manantis, kad „šitas įstatymas yra akibrokštas ministrui [L. Kukuraičiui]. Jo vietoje reikėtų atsistatydinti“. Į tai R. Karbauskis atsakė, kad ministras puikiai žino apie R. Karbauskio teikiamus siūlymus.

REKLAMA

Konservatorius Andrius Kubilius Seimo nario prašė įvardinti, kas jam labiausiai netinka L. Kukuraičio ir Vyriausybės pateiktose vaiko teisių apsaugos įstatymo pataisose.

„Jūs klausėtės ministro, galbūt skaitote, kas yra rašoma ministerijos vardu. Ministras džiaugiasi, kad yra šitas įstatymo projektas, kad jie bus sujungti. Negaliu šiandien išvardinti trijų dalykų, kurie man nepatinka ministro įstatymo projekte, nes jis man visas patinka“, – tikino R. Karbauskis.

Ragindamas balsuoti už įstatymo pataisas, Seimo narys Povilas Urbšys teigė, kad siūlomo įstatymo pataisos leidžia „apsaugoti vaikus ne tik nuo artimųjų smurto, bet ir nuo smurto iš institucijų pusės“. Tuo metu, ragindama balsuoti prieš įstatymo pataisas, R. Juknevičienė teigė, kad šis Seimo posėdis – darbo imitacija.

REKLAMA
REKLAMA

„Jūs, pone Karbauski, rašote scenarijų, kad ši dirbtinai kurstoma tema toliau būtų eskaluojama būtent visai bereikalingose ir brangiai kainuojančiuose posėdžiuose. <...> Tai yra pseudo politikos pavyzdys, kai bandomas gelbėti eilinis pseudo politikas Puidokas“, – kalbėjo R. Juknevičienė.

Nuo vaikų atėmimų iki baudų

R. Karbauskio pataisos užgimė po to, kai visuomenė aršiai sureagavo į praėjusiais metais įsigaliojusią vaiko teisių apsaugos reformą bei po jos nuskambėjusią istoriją, kai kauniečiai tėvai neteko dviejų savo vaikų dėl smurto prieš juos.

Šiomis pataisomis siūloma apibrėžti, kad vaiko paėmimas iš šeimos galimas tik tada, kai kyla „realus ir tiesioginis pavojus vaiko sveikatai ar gyvybei“. Sprendimas paimti vaiką turėtų būti „pagrįstas ir motyvuotas, be kita to, nurodant ir aplinkybes, kodėl vaiko nebuvo įmanoma apsaugoti kitais būdais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, kaip siūloma pataisose, vaiko paėmimas iš saugios aplinkos negalimas, o paėmimo metu privalo dalyvauti tėvai ar vienas iš tėvų, ar vaiko atstovų pagal įstatymą.

Taip pat R. Karbauskis siūlo koreguoti pernai įsigaliojusį draudimą vaikus iki šešerių metų palikti vienus namuose be vyresnių nei 14 metų asmenų priežiūros. Vietoj to parlamentaras siūlo, kad „priešmokyklinio amžiaus vaikas be objektyvios būtinybės neliktų vienas aplinkoje, kurioje, atsižvelgiant į jo amžių bei brandą, gali kilti realus pavojus vaiko sveikatai ar gyvybei“.

Pataisomis siūloma numatyti administracinę atsakomybę už melagingus pranešimus apie vaiko teisių pažeidimus – baudą nuo 200 iki 2 tūkst. eurų.

Opozicija pakišo koją

R. Karbauskis pataisas Seimui turėjo pateikti dar per šeštadienį vykusį Seimo posėdį, tačiau Seimas pritarė Mišrios Seimo narių grupės nario Justo Džiugelio prašymui padaryti pertrauką iki kito posėdžio.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų