REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neblaivią vairavusią 81 metų Klaipėdos rajono gyventoją teismas perdavė anūko žinion. Jai taip pat metams atimta teisė vairuoti.

Neblaivią vairavusią 81 metų Klaipėdos rajono gyventoją teismas perdavė anūko žinion. Jai taip pat metams atimta teisė vairuoti.

REKLAMA

Garbaus amžiaus Aleksandra Tamara Zubernienė buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn už vairavimą išgėrus. Ji yra viena iš vyriausių asmenų, Lietuvoje patrauktų baudžiamojon atsakomybėn už vairavimą išgėrus.

Rugpjūtį neblaivi senolė Gargžduose aikštelėje prie prekybos centro sukėlė avariją.

„Volvo“ vairuotojas nurodė, kad jam stovint ir laukiant, kol kitas automobilis sustos aikštelėje į vietą, garbaus amžiaus „Opel Vectra“ vairuotoja važiuodama atbulomis kelis kartus trenkėsi į „Volvo“ priekį, nesustojo, nuvažiavo tolyn ir pastatė automobilį stovėjimo vietoje.

Patikrinus „Opel“ garbaus amžiaus vairuotoją alkoholio matuokliu, jai nustatytas vidutinis girtumas – 1,81 promilės alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA

Nustačius tokį girtumą, iki tol nė karto neteistai senolei iškelta baudžiamoji byla.

Policijos tyrėjai atliko tyrimą ir vėliau jį perdavė teismui.

Teisme moteris apgailestavo dėl savo poelgio, nuoširdžiai pripažino nusikaltimo padarymo aplinkybes.

REKLAMA

A. T. Zubernienė pasakojo, kad įvykio dieną ji atvyko į Gargžduose esantį prekybos centrą „Maxima“. Automobilį pasistatė automobilių stovėjimo aikštelėje, kur susitiko iš matymo pažįstamą moterį. Šiai pasiūlius, išgėrė tris gurkšnius alaus ir nusprendė nebeeiti į prekybos centrą, o važiuoti namo.

Nuo išgerto alkoholio kiekio išvis nesijautė apsvaigusi, todėl pagalvojo, jog tikrai gali vairuoti automobilį. Nuėjo prie savo automobilio, sėdo vairuoti ir staiga pajuto, jog į kažką atsitrenkė. Išlipo pasižiūrėti, kas atsitiko ir pamatė, jog apgadino kito automobilio priekinį žibintą. Vėliau atvyko policijos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Į teismą atvykęs laiduotojas anūkas sakė, kad kalbėjęs su senele apie alkoholio ir vairavimo nesuderinamumą. Jis pats nėra buvęs teistas ar baustas administracine tvarka, kritiškai vertina senelės elgesį ir yra tikras, kad daugiau tai nepasikartos.

„Teismas konstatuoja, kad kaltinamosios perdavimas pagal laidavimą vietoj baudžiamosios atsakomybės šiuo atveju gali būti tinkama ir pakankama poveikio priemonė“, – rašoma teismo nuosprendyje.

Teismas atsižvelgė, kad laiduotojas dirba, yra puikiai charakterizuojamas darbovietėje, turi nuolatinę gyvenamąją vietą ir nelinkęs pažeidinėti visuomenės elgesio taisyklių asmuo.

„Visa tai suteikia pagrindo teismo išvadai, kad pirmą kartą taip šiurkščiai suklydusi teisiamoji nebedarys naujų nusikalstamų veikų ir atleidus ją nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą“, – paskelbė teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš neblaivios vairavusios močiutės automobilis nekonfiskuojamas – sulaukusi baudžiamosios bylos A. T. Zubernienė pareiškė, kad jį parduos arba perleis giminėms, daugiau vairuoti ji nebeketina. Teisę vairuoti ji buvo įgijusi 1982 metais.

„Baudžiamojo poveikio priemonės paskirtis yra ne finansiškai sužlugdyti asmenį, o padėti įgyvendinti bausmės paskirtį. Šiuo atveju kaltinamoji nuo baudžiamosios atsakomybės atleidžiama, teismui tikintis, kad ir be bausmės paskyrimo ji daugiau nenusikals, todėl ir jos materialinę padėtį bloginančios baudžiamojo poveikio priemonės taikymas nėra būtinas. Įvertinus visa tai ir teisingumo bei protingumo principus, automobilio konfiskavimas šiuo atveju netaikomas“, – konstatavo teismas.

REKLAMA

Tačiau pensininkei reikės sumokėti 84 eurus Klaipėdos policijai už jos automobilio transportavimą ir saugojimą.

Iš per metus Lietuvoje sulaikoma beveik 10 tūkst. vairuotojų, maždaug pusė jų įpučia daugiau kaip 1,5 promilės.

Per metus šalies keliuose neblaivūs vairuotojai sukėlė 524 eismo įvykius, o dėl neblaivių vairuotojų kaltės žuvo 22 žmonės, sužeisti 257.

Pernai teismai išnagrinėjo 4 267 girtų vairuotojų baudžiamąsias bylas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų