REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visai neseniai startavus pensijų reformai, net ir papildomą kaupimą prieš kelerius metus sustabdę asmenys bus grąžinami į privačius pensijų fondus.

Visai neseniai startavus pensijų reformai, net ir papildomą kaupimą prieš kelerius metus sustabdę asmenys bus grąžinami į privačius pensijų fondus.

REKLAMA

2013-aisiais pensijų fonduose asmenys kaupdavo po 2,5 proc. nuo savo draudžiamų pajamų. O nuo 2013-ųjų kaupimui pritaikytos naujos sąlygos: jei žmogus pasirinkdavo, įmokos į dalyvio asmeninę pensijų sąskaitą mokėtos iš trijų šaltinių: iš „Sodrai“ sumokėtos įmokos, papildomos dalyvio lėšomis mokamos pensijų įmokos ir valstybės biudžeto lėšų.

Grąžins į privatų kaupimą

Todėl iki 2013 metų sutartis pasirašę asmenys galėjo nuo 2013 m. balandžio 1 d. iki lapkričio 30 d. apsispręsti, kaip toliau dalyvauti pensijų kaupimo sistemoje. Dalis jų nusprendė stabdyti socialinio draudimo įmokų pervedimą į pensijų fondus. Tačiau dabar šie asmenys vėl bus įtraukiami į privačius pensijų fondus.

„Tie žmonės, kurie kaupė iki 2013 metų ir 2013 metais sustabdė kaupimą, kai kurie įsivaizduoja, kad jie nebedalyvauja. Tai iš tikrųjų jiems irgi buvo išsiųsti „Sodros“ pranešimai, priminta, kad jie yra dalyviai, kad jie turi sukaupę pinigų konkrečiame fonde, nurodytas fondas.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu jie iki birželio 30 dienos nepasakys, kad ir toliau nori palikti įmokas sustabdytas, liepos mėnesį nuo jų algos 1,8 ar 3 proc. bus pradėta pervedinėti į tą patį fondą, kuriame jie yra“ – tiesioginėje tv3.lt transliacijoje teigė „Sodros“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė.

REKLAMA

Rinktis II ar III pakopą?

Kiekvienas kaupiantysis laisvas apsispręsti, kurioje pensijų pakopoje – II ar III nori kaupti savo pensiją. Paklausta, kuris iš šių variantų apsimoka labiau, J. Varanauskienė priminė, kad III pakopoje kaupiantiesiems pritaikoma mokesčių lengvata.

„III pakopoje yra taikoma gyventojų pajamų mokesčio lengvata – įmokos, kurios sumokamos į III pakopos pensijų fondus, yra neapmokestinamos pajamų mokesčiu. Jeigu mes dabar turėtume žmogų, kurio alga yra kokie 7 tūkst. eurų „ant popieriaus“, tai reiškia, kad tie 3 proc., kuriuos jis skirtų II pakopai, būtų maždaug 200 eurų. Jis deda savo 200 eurų ir II pakopoje gauna 16 eurų papildomą įmoką (nuo VDU). Jeigu jis yra III pakopoje, jis deda savo 200 eurų ir GPM yra 15 proc., reiškia, iš valstybės jis susigrąžina 30 eurų“, – skaičiavo J. Varanauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat „Sodros“ patarėja pažymi, kad ne taip svarbu, kurioje pakopoje pensiją kaups asmuo, svarbiausia, kad jis iki pensijos būtų sukaupęs kokio nors papildomo turto.

„Klausiamas, kas stabiliau – pensijų fondai ar turtingas vyras“, – juokėsi J. Varanauskienė.

Pokyčiai kaupiantiems

Nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigalioja pensijų kaupimo pertvarka – visi dirbantys gyventojai automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimo sistemą. Kaupiantieji galės prisidėti 3 proc. nuo savo bruto darbo užmokesčio, o valstybė iš biudžeto skirs po 1,5 proc. nuo užpraėjusių metų šalies VDU (2019 m. – 16,4 eurų).

Norintys kaupti nuosaikiau galės pradėti nuo 1,8 proc., kurie per penkerius metus pasieks 3 proc. Tokiu atveju valstybės paskata per penkerius metus nuo 0,3 proc. auga iki 1,5 proc. nuo šalies VDU.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal šią sistemą nekaupiantis žmogus iki 40 metų kas trejus metus gaus pranešimą iš „Sodros“, kad yra įtrauktas į kaupimo sistemą ir kad iki numatyto termino turi pranešti savo sprendimą. Nebenorintiems kaupti kartą galima nuspręsti – arba su visa pinigų suma grįžti į „Sodrą“, arba stabdyti kaupimą pensijų fonde ir atsiimti lėšas sulaukus pensinio amžiaus.

Daugiau informacijos apie pensijos kaupimo pokyčius nuo šių metų:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų