REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ramūno Karbauskio noras keisti vaikų apsaugos sistemą įžiebė nemenką ginčą tarp Seimo narių Agnės Širinskienės ir Dovilės Šakalienės. Kol viena baiminasi, kad pataisos kelia pavojų vaikų saugumui ir atbaidys žmones nuo pranešimų apie smurtą prieš vaikus, kita ramina, kad pataisos įneš daugiau aiškumo į dabartinę sistemą.

Ramūno Karbauskio noras keisti vaikų apsaugos sistemą įžiebė nemenką ginčą tarp Seimo narių Agnės Širinskienės ir Dovilės Šakalienės. Kol viena baiminasi, kad pataisos kelia pavojų vaikų saugumui ir atbaidys žmones nuo pranešimų apie smurtą prieš vaikus, kita ramina, kad pataisos įneš daugiau aiškumo į dabartinę sistemą.

REKLAMA

Seimo narys Ramūnas Karbauskis Seime įregistravo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas, numatančias, kad vaikai iš šeimos būtų atimami tik kraštutiniu atveju.

Be to, Seimo narys siūlo įstatyme numatyti, kad vaikų ir tėvų atskyrimas prieš jų valią yra psichologinio smurto forma. Atskirti vaikus nuo tėvų R. Karbauskis siūlo tik kai kyla pavojui vaiko sveikatai ir gyvybei, kai tėvai piktnaudžiauja savo valdžia, o pagalbos priemonės šeimai yra nevaisingos.

Įstatymo pataisomis taip pat numatoma naikinti iki tol egzistavusią grėsmės vaikui lygių nustatymo tvarką ir įvesti vaiko ir šeimos poreikių vertinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Įžvelgia pavojų vaikų saugumui

Tačiau Seimo narė Dovilė Šakalienė portalo tv3.lt tiesioginėje transliacijoje sakė įžvelgianti, kad siūlomos pataisos blogins vaiko teisių padėtį ir mažins vaikų saugumą.

REKLAMA

„Man neramu, kai aš girdžiu tokius žodžius, kad tai yra subalansuotas projektas, kad yra geriau subalansuota, kad geriau atitiktų tėvų interesus. Negalima ir nereikia supriešinti vaiko ir tėvų interesų, nes jie negali vienas kitam prieštarauti, jeigu mes turime omenyje saugią vaikystę ir šeimos teisę rūpintis savo vaiku“, – tv3.lt transliacijoje kalbėjo D. Šakalienė.

Parlamentarė piktinasi, kad įstatymu vaikai iš šeimų būtų atimami tik tokiu atveju, kai jų sveikatai ir gyvybei kiltų realus pavojus, pamirštant vaikų saugumą.

„[Tokiu atveju] grįžtame į tą pačią situaciją, dėl kurios praktikai, dirbantys šioje srityje, skundėsi iki naujojo įstatymo priėmimo. Pavyzdžiui, radus kominės būklės girtus suaugusius ir alkaną, verkiantį kūdikį, jis nėra sumuštas, sužalotas, jis nemiršta, tiesioginio pavojaus nevertinama...“, – pastebėjo D. Šakalienė.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu parlamentarė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Agnė Širinskienė tikino, kad minėtuoju atveju būtų įvertinama, jog vaiko sveikatai kilo pavojus.

„Projektas kalba apie tai, kad turi būti realus ir tikras pavojus sveikatai arba gyvybei. Jeigu gyvybei tiesioginio pavojaus nėra ir mes turime badaujantį vaiką, greičiausiai niekas nepasakys, kad vaiko badavimas yra gerai jo sveikatai. Tai kels pavojų vaiko sveikatai, nes ilgai badaujantis vaikas – neišvengiamai jo sveikata sutriks“, – transliacijoje teigė A. Širinskienė.

Pasiūlė patylėti ir nemeluoti

Be to, R. Karbauskis įregistravo pataisas, kuriose už žinomai melagingą pranešimą apie vaiko teisių pažeidimą numatoma bauda nuo 200 iki 2 tūkst. eurų. D. Šakalienė atkreipia dėmesį, kad tokios baudos, kuriais gąsdinami žmones, skatins nebepranešti apie artimoje aplinkoje patiriamą smurtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„2 tūkst. eurų bauda iš tikrųjų gali žmogų labai išgąsdinti. Mes taip pat dabar į tas pataisas dedame ir politinę žinią, kad mes norime grįžti prie to, kad pranešti apie galimą nusikaltimą prieš vaiką reikia labai gerai pagalvojus, nes jeigu bus pripažinta, kad esi neteisus, gali labai rimtai nukentėti“, – pabrėžė D. Šakalienė.

Tačiau A. Širinskienė priminė, kad analogiškos baudos egzistuoja ir kitais atvejais, o D. Šakalienė žmonėms esą meluoja.

„Taip nėra, reikia skaityti atidžiai pasiėmus teisės aktą. Žinomai melagingas pranešimas yra toks, kai žmogus praneša jau žinodamas, kad jis praneša nesąmonę. Nemeluokite, žmonės klausosi“, – sakė A. Širinskienė.

REKLAMA

Į tai D. Šakalienė atsakė piktindamasi, kad A. Širinskienė negirdi, kas jai sakoma.

„Ponia Agne, jums turėtų būti gėda, vieną kartą tiesiog patylėkite. Nes iš tiesų žmonės, skaitydami dabar galiojantį įstatymą, ten randa tokius stebuklus, kad vaiką galima paimti dėl nenupirkto mobiliojo telefono. Tai kokias žinutes jie perskaitys išgirdę, kad 2 tūkst. eurų bauda galima nubausti už žinomai melagingą pranešimą?“, – klausimą kėlė D. Šakalienė.

Tuo metu A. Širinskienė patikslino, kad ir dabar už melagingus tarnybų iškvietimus galioja analogiška bauda.

„Nesuprantu, kodėl sąžiningi žmonės turėtų išsigąsti. Ir dabar Lietuvoje, jeigu mes su jumis paskambinsime, kad oro uoste yra bomba, nors žinome, kad jos nėra, tai yra žinomai melagingas iškvietimas. Mes susimokėsime už iškvietimą“, – patikslino A. Širinskienė.

REKLAMA

Sugriežtino vaikų apsaugą

Portalas tv3.lt primena, kad praėjusių metų liepos 1 d. įsigaliojo vadinamoji Matuko reforma – centralizuota vaiko teisių apsauga. Įstatyme įtvirtinta naujovė – vaiko tėvai ar globėjai privalo pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros. Taip pat įstatyme įtvirtinti du grėsmės vaikams lygiai, apibūdinantys šeimoje vaikui kylantį pavojų ir vaiko teisių apsaugos specialistų reakciją į juos.

Įstatyme detaliai reglamentuojamas reagavimas į pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą, sukurtos mobilios komandos, skubiai reaguojančios ir sprendžiančios problemas šeimose. Įstatymu įtvirtinta, kad, nustačius vaiko buvimą jam nesaugioje aplinkoje, vaikas bus skubiai paimamas iš jos.

Netrukus po reformos įsigaliojimo, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pranešė, kad per liepą iš tėvų paimta beveik 600 vaikų, rugpjūtį – beveik 500.

Pamatykite visą Seimo narių pokalbį apie pokyčius vaiko teisių apsaugos sistemoje:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų