REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsivaizduokite, kad prieš šventes sulaukiate nepatenkinto savo tiesioginio vadovo skambučio su priekaištais, kad slapukaujate ir neperspėję pereinate dirbti kitur. Įdomiausia, kad ir pats apie tai išgirstate pirmą kartą.

Įsivaizduokite, kad prieš šventes sulaukiate nepatenkinto savo tiesioginio vadovo skambučio su priekaištais, kad slapukaujate ir neperspėję pereinate dirbti kitur. Įdomiausia, kad ir pats apie tai išgirstate pirmą kartą.

REKLAMA

Kaip paskelbė Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos atstovai, tokios kalėdinės „dovanos“ sulaukė vienas Vilniaus patrulių rinktinės pareigūnų Andrius K. (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai yra žinomi – aut. past.).

Pasirodo, su juo nesitarus, jo tiesioginių vadovų neperspėjus, sugalvota jį iš patrulio pareigų perkelti dirbti į areštinę. Taip buvo pakeistas pareigūno darbo pobūdis.

Naujienų portalas tv3.lt pasikalbėjo tiek su minėtu policijos pareigūnu, tiek su sprendimą priėmusios tarnybos atstovu. Kol viena pusė yra nepatenkinta priimtais sprendimais, kita teigia, kad tokia praktika nėra išskirtinė ir esant poreikiui yra pritaikoma.

REKLAMA
REKLAMA

Juokingi skundai?

Pokyčiai darbe policijos pareigūno Andriaus teigimu jam buvo visiškai netikėti:

„Berods gruodžio 17 ar 18 dieną sulaukiau savo būrio vado skambučio, kuriuo man buvo pranešta, kad einu dirbti į areštinę. Šiuos pokyčius lėmė tai, kad esą daug skundų dėl mano veiksmų buvo sulaukta. Manęs net neatsiklausus, trims mėnesiams esu priverstas keisti darbo pobūdį.“

REKLAMA

Anot jo, jau tapo kasdienybe, kad dėl policijos pareigūnų veiksmų žmonės rašo skundus, bet šįkart esą jie daugiau juokingi nei turintys rimtą pagrindą:

„Skundai yra daugiau nei juokingi. Kažkas pasiskundė, kad po mano apsilankymo dingo televizoriaus pultelis. Rimtai? Arba su kolega sulaikėme asmenį, kuris rodė mums nepadorius gestus. Į komisariatą pristatėme asmenį dėl chuliganiškų veiksmų, maža to, jis anksčiau buvo baustas už kontrabandą, o sulaikymo metu bandė sprukti nuo pareigūnų. Tai vėliau jis pasiskundė, kad jo telefoną paėmiau.

REKLAMA
REKLAMA

Dar kiti sakė, kad atvykęs sumušiau visą namuose buvusią šeimą. Bet jokie sužalojimai net nebuvo užfiksuoti. Tačiau tie žmonės pažįsta net tyrėjus, turi pažįstamų teisme, todėl viskas buvo priimta už gryną pinigą. Per penkerius darbo policijoje metus turėjau tik vieną papeikimą dėl situacijos, kuri visiškai nesusijusi su dabartine istorija. O dabar turiu atsakyti už melagingus skundus.“

Andrius patvirtino, kad šie atvejai buvo užfiksuoti ne per mėnesį, o per gerokai ilgesnį laiką:

„Apmaudu, kad policininkas dažnai lieka kaltas. Regis, kuo daugiau dirbi, tuo daugiau problemų gali turėti. Tikrai ne dėl manęs vieno skundai yra rašomi. Bet kiti geriau sutaria su valdžia, tai jiems nieko. O žulikui kaltinančiam televizoriaus pultelio vagyste nusileisti tikrai nenoriu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors dėl įvykusių pokyčių Andrius K. nebuvo pažemintas pareigose ir jo atlyginimas liko toks pat, tačiau, pareigūno teigimu, buvo visiškai pakeistas jam jau įprastu tapęs darbo grafikas:

„Anksčiau dirbdavau pamainomis, o dabar turėsiu dirbti nuo pirmadienio iki penktadienio.

Oficialiai visi pokyčiai įvardyti, kaip stažuotė, bet ką aš per tris mėnesius ten turėčiau išmokti. Maža to, neaišku, kas bus po trijų mėnesių. Kaip ir turėčiau grįžti atgal, bet jei norės mane „suvalgyti“, tai tą padaryti yra labai nesunku. Nieko nedarydamas gali pažeisti nemažai punktų.“

Pokalbio pabaigoje Andrius K. pasidalijo mintimis, kodėl su juo buvo taip pasielgta: „Gal nenorėjo, kad jiems skundų statistiką gadinčiau. Gal principus kažkokius parodžiau.“

REKLAMA

Situacija – įprasta

Susiklosčiusią situaciją pakomentavo Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas. Pašnekovas sutiko atsakyti į naujienų portalo tv3.lt klausimus.

Kaip įvertintumėte pareigūno Andriaus K. situaciją?

Situacija yra normali, įprasta. Pareigūno atžvilgiu yra priimti administraciniai sprendimai. Teisės aktai leidžia tą padaryti. Noriu pabrėžti, kad tai nėra nuobauda. Buvo įvertintos rizikos ir nuspręsta, kad šiuo metu pareigūnui yra geriau atlikti kitas jam pavestas užduotis. Tai yra įprastos prevencinės priemonės. Kiekvienas pareigūnas gali būti taip perkeltas be jo paties sutikimo.

Kokių skundų esate sulaukę dėl šio pareigūno veiksmų?

Apie priimtus sprendimus dėl gautų skundų negaliu kalbėti. Galiu tik pasakyti, kad visada reaguojame matydami, jog yra šmeižiamas pareigūnas, apie jį teikiami melagingi duomenys. Siekiame, kad toks asmuo būtų patrauktas atsakomybėn dėl melagingo pranešimo. Tiesa, kartais turimų duomenų nepakanka, kad būtų įrodyta, jog pranešimas buvo melagingas arba, kad pareigūnas tikrai nepadarė to, kuo yra kaltinamas. Jei neklystu, praėjusiais metais turėjome apie 12 tyrimų, kai buvo kenkiama policijos pareigūnams, policijos įvaizdžiui. Už tokius veiksmus kartais gresia administracinė, o kartais ir baudžiamoji atsakomybė.

REKLAMA

Ką reiškia sprendimas būtent trims mėnesiams pakeisti minimo pareigūno darbo pobūdį?

Vidaus tarnybos statutas numato tokį terminą, kai pareigūnas, be jo paties sutikimo, gali būti perkeltas į kitas pareigas toje pačioje įstaigoje. Vėliau jo tarnybos veikla gali būti dar pratęsiama trims mėnesiams.

Šiuo atveju nėra galimybės apskųsti tokio sprendimo. Jūsų minimas atvejis nėra nei pirmas, nei dešimtas, nei paskutinis. Esmė, kad pareigūnui nesikeičia nei atlyginimas, nei pareigos, jis dėl to tikrai nenukenčia.

Profsąjungos išplatintame pareiškime buvo rašoma, kad minimas pareigūnas išsakydavo viešą kritiką socialiniuose tinkluose. Esą tai galėjo užtraukti jam nemalonumų. Ką apie tai galite pasakyti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbant bendrai, jei iš pareigūnų pusės pastebime negatyvius dalykus socialiniuose tinkluose, tai stengiamės atkreipti jų dėmesį. Savo įrašais socialiniuose tinkluose jie negali žeminti pareigūno vardo, kenkti policijos sistemai. Tai nėra kontrolė, o labiau draugiškas patarimas.

Šio pareigūno atveju, galiu pasakyti, kad turime uždarą socialinę grupę, kurioje bendraujame, tai asmeniškai nepastebėjau jo kažkokių išskirtinių pasisakymų. Gyvename demokratiškoje valstybėje, kur kiekvienas žmogus gali turėti savo nuomonę. Svarbu, kad nebūtų pažeidžiami įstatymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų