REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Išmestos eglutės

Dar nė nesulaukus Trijų karalių, prie atliekų konteinerių uostamiesčio kiemuose jau rikiuojasi ir mėtosi nupuoštos eglutės. Neretai vėjo plaikstomos jos virsta šiukšlėmis. 

13

Dar nė nesulaukus Trijų karalių, prie atliekų konteinerių uostamiesčio kiemuose jau rikiuojasi ir mėtosi nupuoštos eglutės. Neretai vėjo plaikstomos jos virsta šiukšlėmis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į buitinių atliekų konteinerius žaliaskarių mesti negalima, o specialus konteineris bus pastatytas tik savaitės pabaigoje.

REKLAMA

Atliekų tvarkytojai įspėja, kad su eglutėmis turi būti atsisveikinama civilizuotai.

„Pirmiausia eglutes mesti į tam skirtus konteinerius, kurie kasmet yra pastatomi numatytose vietose, vietos yra skelbiamos mūsų tinklapyje ir vežėjų tinklapyje.

Antras būdas yra toks, kad eglutes galima atvežti į Klaipėdos miesto didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, eglutes priimsime visą mėnesį, ir gyventojas ramiai gali atvežti ir palikti, vėliau tos eglutės bus surinkamos ir nuvežamos į Glaudėnų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, kur bus sukompostuotos ir pagamintas kompostas“, – informavo Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro atstovė Ramunė Šličienė.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdoje surenkamos eglutės būna sudeginamos arba virsta kompostu, tačiau mesti jų kartu su kitomis atliekomis – negalima.

Tačiau puošmenos funkciją praradusi eglutė gali ir toliau mums tarnauti. Botanikos sodo direktorė smulkina šakeles ir aiškina, kaip panaudoti nupuoštas eglutes.

„Kai matome, kad krenta, tiesiog siūlau nupurtyti visus spygliukus, juos susirinkti sau atskirai ir galime turėti kaip papildą sau po trupučiuką arbatai, bet pats geriausias dalykas, jeigu norim, kad ir daugiau aromato išsiskleistų, tiesiog tuos spyglius dar sumalti ar su kavamale, ar su mėsmale, jokio skirtumo, tiesiog pasmulkinti ir užsipilti tokį ekstraktą ir į vonią“, – paaiškino KU Botanikos sodo direktorė Asta Klimienė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eglės spygliuose gausu vitaminų, mineralų, kurie teigiamai veikia žiemą nualintą organizmą. Susmulkintus spyglius galima berti į maišelius ir turėti kvapukus namuose.

„Šakeles, kotus galime susikarpyti, turėti vat štai tokius irgi pasikarpę kotelius galime turėti daug gražių kvapukų. Galų gale, jeigu norime kažką su vaikais šeimoje gaminti, galime dėlioti, klijuoti, pasidaryti padėkliukus“, – paragino A. Klimienė.

Šakomis galima uždengti ir jautrius augalus.

„Mes galime ją išsivežti į sodą, susikarpyti šakas ir dengti. Tiesą pasakius, labai reikalinga ir naudinga užsidengti rožes, rododendrus, kitus spygliuočius, kurie pas mus auga ir jie ypatingai reikalauja, kad būtų uždengti vasario, kovo mėnesį, kai prasidės saulė ir saulės spinduliai yra gana aštrūs“, – sakė specialistė.

REKLAMA

Beje, eglutes vazonuose nuomai pasiūlęs Botanikos sodas 100 jų išdalino vos per pusdienį – trečdalis eglučių pasilieka sodybose, kitos grįžta po Trijų karalių.

Pašnekovė siūlo klaipėdiečiams vazonuose turėtų eglučių neišmesti, o atvežti botanikams – jie jūsų puošmeną augins, prižiūrės, o kitąmet galėsite eglutę vėl parsivežti į savo namus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų