REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime žengtas pirmas žingsnis atsisakant baudžiamosios atsakomybės už mažo kiekio narkotikų turėjimą.

Seime žengtas pirmas žingsnis atsisakant baudžiamosios atsakomybės už mažo kiekio narkotikų turėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baigdamas rudens sesiją Seimas patvirtino Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą. Už dokumentą balsavo 101 Seimo narys, prieš buvo vienas, susilaikė septyni parlamentarai.

REKLAMA

programoje nurodoma, kad reikia peržiūrėti baudžiamąją politiką, taikomą narkotikų vartotojams.

To siūloma siekti dekriminalizuojant „mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę“. Taip pat užtikrinant kvaišalų vartotojams individualizuotas švietimo, socialines, sveikatos priežiūros priemones.

„Reikia ieškoti būdų, kaip žmonėms, kurie turi problemų su vartojimu, kad jie nebūtų baudžiami, bet jiems būtų suteikiama gydymo pagalba. Tai nebūtinai reiškia, kaip žmonės įsivaizduoja, legalizavimą“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsakomybė kokia nors turi grėsti, bet nebūtinai turi būti baudžiamoji. Supraskime, ką reiškia baudžiamoji atsakomybė. Tai yra didelė atsakomybė su tam tikromis pasekmėmis visam gyvenimui. Klausimas, ar tai yra proporcinga priemonė. Reikia ieškoti sprendimų, kad mes nemarginalizuotume, nekriminalizuotume šiaip vartotojų, bet tuo pačiu neatidarytumėm durų tiems, kurie tuo galėtų piktnaudžiauti“, – pabrėžė ministras.

Programoje nurodoma, kad dabar baudžiamoji atsakomybė už su narkotikais susijusias veikas šiuo metu orientuota į vartotojų baudžiamąjį persekiojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2017 metų įsigaliojus Administracinių nusižengimų kodeksui ir nebelikus administracinės atsakomybės už nedidelio kiekio narkotikų įgijimą ir laikymą, tokių baudžiamųjų nusižengimų padaugėjo.

Policijos departamentas BNS informavo, kad dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti 2016 metais pradėti 1592 ikiteisminiai tyrimai, 2017 metais - 1993 ikiteisminiai tyrimai, šiemet per dešimt mėnesių – 1862.

„Statistiniai duomenys rodo grėsmingas tendencijas, kai per 2017 metus nepilnamečių, padariusių nusikalstamas veikas, susijusias su disponavimu narkotikais, skaičius padidėjo 2,12 karto. Itin didelis nusikalstamų veikų skaičiaus augimas pastebimas ir jaunimo amžiaus grupėje nuo 18 iki 29 metų. Jis per vienus metus padidėjo 1,73 karto (1385 asmenys). Tendencijos grėsmė pasireiškia tuo, kad pradedamas nepilnamečių baudžiamasis persekiojimas. Jie tampa nusikalstamumą palaikančiu veiksniu, formuojama kriminogeniškai aktyvi asmenybė“, – rašoma Seimo patvirtintoje programoje.

REKLAMA

Joje teigiama, kad „atsakomybės griežtinimas neduoda jokių apčiuopiamų teigiamų rezultatų, o atsakomybės švelninimas jau narkotikus vartojantiems asmenims, ypač priskiriamiems prie didelę riziką keliančio vartojimo grupės, gali turėti teigiamų pasekmių“.

Be to, būtų sumažintos ir sąnaudos nusikalstamoms veikoms tirti, nuteistiesiems išlaikyti laisvės atėmimo vietų įstaigose, o narkotikų kontrolės politika būtų labiau orientuota į visuomenės sveikatą.

„Reikia suprasti, kad žmonės, kurie problemų su vartojimu, turi priklausomybių, kad jie ne bausmėmis turėtų būti skatinami spręsti tas problemas, jiems pagalba turi būti teikiama. Žodžiu, balanso reikia ieškoti“, – teigė A. Veryga.

REKLAMA

Policijos departamentas nevertina galimo mažo narkotikų turėjimo dekriminalizavimo.

„Šios veikos dekriminalizavimas yra politikų apsisprendimo reikalas. Tai politinis apsisprendimas ar valia, o policija yra institucija, kuri užtikrina įstatymų laikymąsi“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pernai Seimas du kartus atmetė pataisas, kad už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų