REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Vaistinė (nuotr. SCANPIX)

Nuo Naujųjų metų įsigaliojantys sveikatos apsaugos pokyčiai palies kiekvieną Lietuvos gyventoją. Nuo sausio 1-osios atsirado galimybė ne tik būtiniausių preparatų nusipirkti parduotuvėse ar degalinėse, bet ir gauti pigesnių vaistų nuo širdies ligų. Be to, netrukus registracija pas gydytoją bus paprastesnė, o Lietuvą pasieks tik saugūs ir tikri vaistai.

4
Skaityk lengvai

Nuo Naujųjų metų įsigaliojantys sveikatos apsaugos pokyčiai palies kiekvieną Lietuvos gyventoją. Nuo sausio 1-osios atsirado galimybė ne tik būtiniausių preparatų nusipirkti parduotuvėse ar degalinėse, bet ir gauti pigesnių vaistų nuo širdies ligų. Be to, netrukus registracija pas gydytoją bus paprastesnė, o Lietuvą pasieks tik saugūs ir tikri vaistai.

REKLAMA
Skaityk lengvai

Nuo šiol leidžiama dalį nereceptinių vaistų įsigyti ne tik vaistinėse, bet ir kitose mažmeninės prekybos vietose – prekybos centruose, parduotuvėse, degalinėse.

Vaistai ne tik vaistinėse

Toks Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimas patvirtintas siekiant sudaryti sąlygas žmonėms įsigyti reikalingų vaistų, kai arti nėra vaistinės arba ši uždaryta. Tiesa, siekiant užtikrinti, kad gyventojai neturėtų galimybės piktnaudžiauti vaistais, preparatus ne vaistinėse gali įsigyti tik vyresni nei 16 metų asmenys, taip pat draudžiama įsigyti daugiau nei vieną to paties preparato pakuotę.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Vaistų laikyti ir parduoti negalima savitarnos skyriuose. Taip pat prekybininkams draudžiama teikti farmacinę ar reklaminę informaciją, etiketėse skelbti nuolaidas. Be to, vaistų kaina parduotuvėse negali viršyti kainos vaistinėse – galutinė vaistų kaina pirkėjui matoma ant vaistų pakuotės.

REKLAMA
REKLAMA

Ne vaistinėse leidžiama prekiauti tik tais vaistais, kurie atitinka įstatyme nustatytas sąlygas bei yra įtraukti į Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos tvirtinamą sąrašą. Šiame sąraše atsiduria vaistai, skirti vaikams nuo 12 metų arba suaugusiems, turintys vieną veikliąją medžiagą, mažiausioje galimoje pakuotėje, priklausantys tam tikrų dažniausiai vartojamų vaistų nuo uždegimo, priklausomybei nuo tabako gydyti, antiseptiniai vaistai bei vietiškai vartojami vaistai, skirti burnos ertmės ir ryklės ligoms gydyti, kurių sudėtyje nėra etanolio.

REKLAMA

Sąraše, kurį ketinama patvirtinti vos įsigalios leidimas prekiauti vaistais ne tik vaistinėse, turėtų atsidurti tik 50 tam tikrų vaistų. SAM teigimu, sąrašas bus periodiškai atnaujinamas.

Vaistai nebus brangesni nei vaistinėse

Nuo Naujųjų metų taip pat įsigalioja SAM siūlymas reguliuoti prekybininkų taikomus antkainius vaistų kainoms – valstybė nustatė ribas, kurių verslininkai negali peržengti.

Vadinasi, ne vaistinėse nuo sausio 1-osios parduodami vaistai negali būti brangesni nei analogiški preparatai vaistinėse.

Pigesni vaistai

Sausio 1-ąją dar kartą didinamas kardiologinių vaistų kompensavimo lygmuo nuo 90 iki 100 proc. bazinės kainos. SAM skaičiavimu, dėl išplėsto kompensavimo daugiau nei 700 tūkst. Lietuvos pacientų per metus sutaupys apie 4,5 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi nuo Naujųjų atpinga vaistiniai preparatai, skirti hipertenzinėms ligoms, miokardo bei smegenų infarktui, krūtinės anginai, širdies veiklos nepakankamumui, širdies ritmo sutrikimams ir kitoms ligoms gydyti.

2018 metų liepą kraujotakos sistemos ligų kompensavimo lygmuo buvo padidintas nuo 80 iki 90 proc.

SAM pažymi, kad naujoji tvarka galioja net ir tiems receptams, kurie buvo išrašyti iki sausio 1 dienos, todėl receptų perrašyti nereikia.

Saugesnis vaistų vartojimas

Nuo šių metų elektroninius receptus išrašantys medikai elektroninėje sistemoje galės patikrinti, kaip skiriami vaistai dera su kitais paciento vartojamais vaistais. Tokia naujovė leis užtikrinti, kad pacientai vienu metu nevartos tarpusavyje žalingai veikiančių vaistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos statistika rodo, kad daugiau nei 80 proc. pensinio amžiaus gyventojų vienu metu vartoja 3 ir daugiau vaistų, o šalutinis poveikis tokiems pacientams yra 2 kartus dažnesnis nei jauniems žmonėms.

Papildomi tyrimai nėščiosioms

Taip pat nuo sausio 1 d. atliekama daugiau reikalingų tyrimų nėščiosioms. Pavyzdžiui, kiekvienai nėščiajai bus atliekamas gliukozės tolerancijos mėginys, siekiant kuo anksčiau diagnozuoti cukrinį diabetą. Taip pat visos nėščiosios bus pradėtos tikrinti dėl virusinio hepatito B.

Apsauga nuo netikrų vaistų

Visose Europos Sąjungos šalyse nuo vasario 9 dienos beveik visų receptinių ir kai kurių nereceptinių vaistų pakuotės turės būti su specialiomis apsaugos priemonėmis. Tai leis nustatyti, ar vaistų pakuotė yra autentiška, ar ji nebuvo pažeista.

REKLAMA

Tokių pokyčių imtasi, siekiant apsaugoti vaistų rinką nuo falsifikuotų preparatų, mat su šia problema susiduriama daugelyje valstybių.

Išankstinė registracija – trumpesnės eilės

Šį pavasarį pradės veikti išankstinės pacientų registracijos informacinė sistema (IPR IS), galinti padėti spręsti pacientų eilių problemą. Pacientai pas gydytoją registruoti galės ne tik telefonu ar gydymo įstaigos registratūroje, bet ir naudodamiesi informacine sistema.

2019-ųjų pradžioje pradedami pacientų portalo ir specialistų portalo prototipų pristatymai sveikatos priežiūros įstaigoms, vėliau sukurta sistema bus išbandyta testinėje aplinkoje. Gyventojams galimybė prisijungti prie atnaujintos sistemos bus suteikta 2019 m. antrojo ketvirčio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų