REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
pinigai (Fotodiena/Arnas Strumila)

Jei gražiausių metų švenčių proga savo artimiesiems nusprendėte dovanoti itin brangias dovanas, geriau tai suskubkite daryti šiemet, o ne kitąmet, mat nuo Naujųjų metu už jas teks mokėti brangiau.

21

Jei gražiausių metų švenčių proga savo artimiesiems nusprendėte dovanoti itin brangias dovanas, geriau tai suskubkite daryti šiemet, o ne kitąmet, mat nuo Naujųjų metu už jas teks mokėti brangiau.

REKLAMA

Svarbu žinoti, kad dalis Lietuvoje dovanojamų dovanų gali būti apmokestinamos priklausomai nuo dovanos dydžio ir to, kas dovaną dovanoja.

Dovanos darbe

Pagal dabar galiojančią tvarką, jei darbdavys darbuotojams dovanoja pinigų ar kitokias dovanas, o šių vertė per kalendorinius metus neviršija 200 eurų, tokios dovanos nėra apmokestinamos, informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija.

Tačiau, jei dovanų vertė per metus viršijo 200 eurų, tokiu atveju dovanai taikomas 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas.

REKLAMA
REKLAMA

Kitokia tvarka galioja gavus dovaną iš juridinio asmens, kuris nėra darbuotojo darbdavys. Jei dovana piniginė, ji apmokestinama 15 proc. GPM, jei dovana nepiniginė, ji tokiu pačiu tarifu apmokestinama tik tokiu atveju, jei jos vertė viršija 100 eurų.

REKLAMA

Šiuo atveju visus mokesčiu sumoka dovanotojas – juridinis asmuo.

Dovanos namie

Jei jūsų sutuoktinis, tėvai (įtėviai), vaikai (įvaikiai), seneliai, broliai, seserys ar vaikaičiai dovanoja pinigų, jie nėra apmokestinami. Tačiau, jei pinigų suma viršija 2,5 tūkst. eurų, turėsite ją deklaruoti kartu su savo metinėmis pajamomis.

Jei minėtieji šeimos nariai jums padovanojo nepiniginę dovaną, ji nebus apmokestinama, nepriklausomai nuo jos vertės.

Svarbu pažymėti, kad nuo 2019 metų ši tvarka kiek keičiasi. Kitąmet dovanoms, kurias gavote ne iš darbdavių, ir kurių vertė viršija 120 vidutinių darbo užmokesčių, bus taikomas 20 proc. GPM.

REKLAMA
REKLAMA

„Uošvienės, anytos, šešuro, marčios, žento ir kitų giminių ir negiminių dovanos apmokestinamos 15 proc. GPM, tik tuo atveju, jei visų gautų dovanų bendra vertė per metus viršija 2500 eurų. O jei atsitiko taip, kad dovanų vertė iš tokių asmenų 2019 m. viršys 136 344 eurų, viršijančiai daliai bus taikomas net 20 proc. GPM“, – pažymi Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija.

Jei dovaną pinigais gavote iš kitų asmenų, o dovanų vertė per mokestinį laikotarpį viršija 2,5 tūkst. eurų, tokia dovana pagal dabartinę tvarką apmokestinama 15 proc. GPM. Jei suma viršija 2,5 tūkst. eurų, ją taip pat reikės deklaruoti su metinėmis pajamomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepiniginė dovana, gauta iš kitų asmenų, bus apmokestinama 15 proc. GPM tik tokiu atveju, jei jos vertė per mokestinį laikotarpį viršija 2,5 tūkst. eurų. Tokiu atveju dovaną turėsite deklaruoti.

Mokesčius už dovanas iš gyventojų dovanų gavėjai turi susimokėti iki gegužės 2 dienos.

Išsamesnę informaciją rasite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų