REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Šeima (nuotr. BFL / K. Vanago)

Nuo sausio didesnius pinigus už vaikus galės atsiimti ne tik prašymus pateikę tėvai, bet ir patys vaikai. Tiesa, tik sulaukę 16 metų ir gyvenantys savarankiškai arba santuokoje, arba nuo 14 metų, bet tik gavę tėvų leidimą.

6

Nuo sausio didesnius pinigus už vaikus galės atsiimti ne tik prašymus pateikę tėvai, bet ir patys vaikai. Tiesa, tik sulaukę 16 metų ir gyvenantys savarankiškai arba santuokoje, arba nuo 14 metų, bet tik gavę tėvų leidimą.

REKLAMA

Nuo Naujų metų vaiko pinigai didėja nuo 30 iki 50 eurų. Taip pat suvienodinamos išmokos nepasiturinčiose ir gausiose šeimose augantiems vaikams – nepriklausomai nuo vaikų amžiaus kiekvienai atžalai skiriama 20 eurų priemoka. Vadinasi, nepasiturinčios ir gausios šeimos už kiekvieną atžalą gaus po 70 eurų.

Svarbu žinoti, kad nereikia pildyti naujų prašymų gauti vaiko pinigų, jeigu išmokas gaudavote ir iki šiol. Prašymus pildyti turėtų tik tie tėvai, kurių vaikai iki šiol negavo išmokų.

Išmokas gali pasiimti patys

Kartu su įstatymo pakeitimais priimta ir naujovė – išmokas vietoj savo tėvų atsiimti galės atsiimti 16 metų sulaukę nepilnamečiai, kuriuos teismas pripažino emancipuotais – teisiškai deklaravusiais savarankiškumą, arba jie yra sudarę santuokas. Išmokos mokamos ir pilnamečiams asmenims iki 21 metų, jeigu jie mokosi pagal bendrojo ugdymo programą.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei 16 metų sulaukęs nepilnametis teismo tvarka pripažįstamas emancipuotu ar vaikas sudaro santuoką, jis pats gali gauti išmoką vaikui, ko nebuvo iki šiol. Tokią pat teisę turės ir vaikai nuo 14 iki 18 metų, turėdami tėvelių leidimą“, – tv3.lt sakė SADM Piniginės paramos ir būsto skyriaus vedėja Svetlana Kulpina.

REKLAMA

Specialistes teigimu, tokios pataisos atsirado norint nepažeisti vaikų teisių gauti išmokas, jei jie yra savarankiški.

Išmoka – ir jei tėvai dirba užsienyje

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) taip pat primena, kad vaiko pinigus tėvai gali gauti ir tokiu atveju, jei jie dirba kitoje Europos Sąjungos (ES) šalyje, Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine ar Šveicarijoje.

Tačiau, kaip pažymi ministerija, šeima tuo pačiu metu už tą patį vaiką negali gauti viso dydžio išmokos vaikui ir Lietuvoje, ir kitoje ES šalyje. Be to, pirmumo teisė mokėti išmoką vaikui priklauso tai šaliai, kurioje dirba vienas ar abu tėvai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mama, sakykim, vaikelį augina Lietuvoje, o tėtis dirba Norvegijoje arba Airijoje. Tai tėvelis moka mokesčius tose šalyse, ten, kur jis dirba, turi teisę gauti ir šeimos išmoką už vaiką“, – pavyzdį pateikė S. Kulpina.

Jei tėvai dirba skirtingose ES valstybėse, pirmenybę mokėti išmoką vaikui turi valstybė, kurioje gyvena vaikas, o teisė į išmoką nustatoma pagal kiekvienos valstybė teisės aktus.

Svarbu žinoti, kad jei kitoje ES valstybėje vaikui mokama išmoka yra mažesnė nei Lietuvos, Lietuva padengs skirtumą.

Vyriausybė kaip vieną iš savo prioritetų numatė iki 2021 metų užtikrinti, kad vaiko pinigai siektų 100 eurų. 2019 m. padidintoms išmokos vaikams iš valstybės biudžeto atriekiama apie 117 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gauna per 500 tūkst. vaikų

Prognozuojama, kad padidinus išmokos vaikui dydį nuo 30 iki 50 eurų, vaikų 0–17 metų amžiaus grupėje skurdo rizikos lygis sumažėtų 4,3 proc. punkto, šeimoje, kurioje vienas iš tėvų augina vieną ar daugiau vaikų, skurdo rizikos lygis sumažėtų 4,2 proc. punkto, šeimoje, kurioje abu tėvai augina tris ar daugiau vaikų – 9,2 proc. punkto.

Lapkričio 29 d. duomenimis, iš viso yra pateikta prašymų dėl 507,3 tūkst. vaikų, prašymai patenkinti dėl 504,2 tūkst. vaikų. Iš visų pateiktų prašymų priimta 99,4 proc. sprendimų dėl išmokos vaikui skyrimo.

Vaiko pinigai mokami už praėjusį mėnesį, tačiau tėvai gali susigrąžinti šią išmoką ne daugiau kaip už 12 praėjusių mėnesių nuo teisės į šią išmoką atsiradimo dienos. Tai reiškia, kad norint neprarasti vaiko pinigų nuo 2018 metų sausio mėnesio, prašymą skirti išmokas vaikui būtina pateikti ne vėliau kaip iki šių metų pabaigos.

Prašymus dėl vaiko pinigų tėvai gali teikti gyvenamosios savivaldybės administracijai arba internetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų