REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoje galimo šnipinėjimo Rusijai byloje sulaikyti keli asmenys, tarp jų – buvęs Socialistinio liaudies fronto lyderis Algirdas Paleckis, trečiadienį paskelbė teisėsauga.

Naujoje galimo šnipinėjimo Rusijai byloje sulaikyti keli asmenys, tarp jų – buvęs Socialistinio liaudies fronto lyderis Algirdas Paleckis, trečiadienį paskelbė teisėsauga.

REKLAMA

A. Paleckis nelaisvėje laikomas jau nuo šių metų spalio, patvirtino policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Teisėsauga trečiadienį paskelbė atliekanti naują tyrimą dėl galimo šnipinėjimo Rusijai, kur įtarimai pareikšti neįvardijamam „visam tinklui asmenų“, tarp jų – buvusiam Socialistinio liaudies fronto lyderiui A. Paleckiui.

Prokuratūroje 10.45 val. buvo surengta spaudos konferencija, joje informaciją apie bylą pristatė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis ir policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Papildyta 11.05 val.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pranešė, kad tyrimas dėl šnipinėjimo buvo pradėtas remiantis Valstybės saugumo departamento surinktais duomenimis:

REKLAMA
REKLAMA

„Šis tyrimas atskleidė, kad Rusijos žvalgybos užduotis vykdė Lietuvoje su politinėmis, bet ne parlamentinėmis partijoms siejami asmenys. Rusijos žvalgyba buvo nusitaikiusi į visuomenei pačias jautriausias sferas. Viena tokių – vadinamoji Sausio 13-sios byla.“

REKLAMA

Anot prokuroro, ikiteisminiame tyrime yra duomenų apie epizodus, kurie įvyko prieš daugiau kaip metus.

„Tai tik patvirtina, kad veikla tęsėsi ilgą laiką, buvo kryptinga, sąmoninga. Galiu patvirtinti, kad šiuo metu yra suimtas Algirdas Paleckis. Yra ir daugiau suimtų asmenų, bet nenorėtume jų minėti dėl pačios bylos. Už šią nusikalstamą veiką yra numatytas įkalinimas nuo 3 iki 15 metų“, – pabrėžė E. Pašilis.

E. Pašilis pridūrė, kad kol byla dar nėra perduota teismui, tol nėra tiksliai kiekvienam asmeniui įvardyti įtarimai. Anot jo, tyrimo eigoje įtarimai dar gali keistis.

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 11.19 val.

Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis pridūrė, kad tyrimui medžiaga buvo renkama ilgą laiką:

„Atsakingai rinkome duomenis, kuriuos vėliau perdavėme Lietuvos policijos kriminaliniam biurui (LKPB). Per tyrimą nustatyta, kad tam tikri asmenys atliko su Lietuvos nacionaliniu saugumu nesuderinamus veiksmus.

Savo veiksmais jie galėjo kenkti Lietuvos Konstitucinei santvarkai. Tai patvirtina, kad Rusija visomis priemonėmis siekia daryti įtaką kitoms valstybėms. Niekam nėra naujiena, kad Lietuvos pasirinktas strateginis kelias yra nepalankus Rusijai, tai jie tai laiko grėsme.“

D. Jauniškis pridūrė, kad dėl Rusijos keliamos grėsmės įvairios tarnybos Lietuvoje nuolat turi išlikti itin budrios:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šnipinėjimo grėsmė nėra sumažėjusi ir, panašu, kad neturi tendencijų sumažėti ateityje. Tačiau galiu užtikrinti, kad Valstybės saugumo departamentas yra visada pasiruošęs užkardyti tokias grėsmes.“

Papildyta 11.25 val.

Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas papildė, kad pagal iš VSD gautą informaciją LKPB iškart pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl šnipinėjimo:

„Šio tyrimo metu buvo taikomi įvairūs metodai, atliekami kompleksiniai veiksmai. Atlikome kratas daugelio asmenų gyvenamosiose vietose. Visi įtariamieji yra lietuviai, išskyrus vieną Rusijos Federacijos pilietį.

Vienas iš sulaikytų asmenų yra Valerijus Ivanovas. Tačiau jis buvo sulaikytas dėl kratos metu pas jį rasto ginklo. Sprendimą dėl kardomosios priemonės šio asmens atžvilgiu priims prokuroras.“

REKLAMA

L. Pernavas pridūrė, kad jei šis šnipinėjimo tinklas nebūtų išardytas, tai Lietuvos nacionaliniam saugumui būtų grėsęs rimtas pavojus:

„Atliekant tyrimą surinkta daug duomenų, kurie kėlė grėsmę nacionaliniam saugumui. Įtariami asmenys rinko informaciją pagal kitos valstybės žvalgybos užduotis. Noriu pridurti, kad šiuo metu ir toliau yra atliekamos kratos, vykdomi intensyvūs tyrimo veiksmai.“

Ne pirmas teistumas

A. Paleckio tėvas, buvęs europarlamentaras socialdemokratas Justas Paleckis BNS paklaustas, ar jo sūnus sulaikytas, atsakė komentarų neteiksiantis.

„Tai čia klausimas ne man“, – sakė J. Paleckis. A. Paleckio telefonas šiuo metu yra išjungtas.

REKLAMA

Buvęs vienas Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES) derybininkų, A. Paleckis Seimo nariu dirbo 2004-2007 metais, o 2007-2008 metais užėmė Vilniaus vicemero pareigas.

Iš Socialdemokratų partijos, kuriai priklausė, politikas buvo pašalintas dėl prieštaros ir atviros konfrontacijos su partijos vadovybe 2008 metais. Vėliau pats įkūrė „Fronto“ partiją, iš kurios pasitraukė šių metų pradžioje.

A.Paleckis 2012 metais buvo nuteistas už tai, kad neigė ir šiurkščiai menkino SSRS agresijos prieš Lietuvos Respubliką faktą po to, kai 2010 metais pareiškė: „O kas buvo sausio 13 dieną prie bokšto? Ir, kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su „Fronto“ partija A.Paleckis nesėkmingai dalyvavo Seimo rinkimuose tiek 2008, tiek 2012 metais. Iškovoti Seimo nario mandato jam nesisekė ir vienmandatėse apygardose.

Pirmą kartą jo siekęs Zarasų-Visagino apygardoje, 2012 ir 2016 metais politikas nesėkmingai kandidatavo Naujojoje Vilnioje.

Registrų centro duomenimis, A. Paleckis pastaruoju metu buvo viešųjų įstaigų „Antakalnio bendruomenė“ ir „Visuomeninių projektų centras“ vadovas.

2008 metais įsteigtas Socialistinis liaudies frontas bei jo buvęs vadovas A.Paleckis ne kartą minėti viešose žvalgybos ataskaitose dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Žvalgyba yra vadinusi Socialistinį liaudies frontą Rusijai palankia politine partija, rašiusi apie partijos atstovų dalyvavimą prieš JAV ir NATO nukreiptose prorusiškose propagandinėse akcijose.

REKLAMA

Užpernai ataskaitoje pranešta apie stiprėjančias Rusijos informacines, žvalgybines operacijas, „minkštosios galios“ įrankių stiprinimą. Tarp šių įrankių įvardintos ir „pastangos dar labiau centralizuoti ir koordinuoti prorusiškas tėvynainių ir jiems prijaučiančiųjų grupes“.

Kaip pavyzdį VSD pateikė tai, jog į Vilniaus tarybą išrinktas „Fronto" narys Rafaelis Muksinovas, kuris yra Rusijos federalinės agentūros „Rossotrudničestvo“ remiamos Tėvynainių tarybos lyderis Lietuvoje. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų