REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Susisiekimo ministerijos auditoriai su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradeda Švietimo ir mokslo ministerijos bei jai pavaldžių 17 įstaigų auditą.

 

Tai antradienį pranešė laikinai Švietimo ir mokslo ministerijai vadovaujantis susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

„Švietimo ir mokslo ministerija ir 17 jai pavaldžių institucijų yra didžiausios perkančiosios organizacijos, jos vykdo didesnės rizikos viešuosius pirkimus. Skaidri veikla gali padėti sutaupyti nemažai lėšų – ar iš tiesų tokių galimybių yra, parodys pradedamas auditas“, – sako R. Masiulis.

Anot jo, švietimo sektoriui iš valstybės biudžeto skiriama daugiau kaip milijardas eurų per metus, todėl visų pirma mokytojų atlyginimų problemoms spręsti ieškoma vidinių šios srities išteklių.

Kaip pranešė Susisiekimo ministerija, bus vertinama, ar taupiai naudojami valstybės skiriami asignavimai, ar nėra korupcijos apraiškų viešuosiuose pirkimuose, ar tinkamai derinami viešieji ir privatūs interesai.

REKLAMA
REKLAMA

Bus audituojamos Europos socialinio fondo agentūra (ESFA), Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centras, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, Lietuvos vaikų ir jaunimo centras, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra,Nacionalinė mokyklų vertinimo agentūra, Nacionalinis egzaminų centras, Nacionalinis vėžio institutas, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras, Studijų kokybės vertinimo centras, Švietimo aprūpinimo centras, Švietimo informacinių technologijų centras, Švietimo mainų paramos fondas, Ugdymo plėtotės centras, Valstybinis studijų fondas bei Vilniaus lietuvių namai.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerijos ir 17-os jai pavaldžių įstaigų viešiesiems pirkimams 2016–2018 metais buvo skirta 125,3 mln. eurų.

Šiais metais valstybės biudžeto asignavimai švietimo sektoriui siekė 1 mlrd. 56 mln. eurų, iš jų 5,1 mln. eurų teko ministerijai ir 1 mlrd. 51 mln. eurų – kitoms 154 institucijoms.

Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžių 17 įstaigų biudžetas sudarė 32,8 mln. eurų. Šios lėšos naudojamos darbo užmokesčiui, socialiniam draudimui, prekėms ir paslaugoms pirkti.

Didžioji dalis (65 proc.) asignavimų tenka mokykloms per savivaldybes. R. Masiulis sako artimiausiu metu ketinantis su savivaldybių atstovais aptarti galimybes taupyti lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai liudijo apie įžūlius piktnaudžiavimus

Buvusi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė taip pat buvo inicijavusi kelių pavaldžių įstaigų auditus, juos buvo pavedusi atlikti ŠMM auditoriams.

Prieš kelis mėnesius švietimo bendruomenės pasipiktinimą sukėlė ir daug kritikos sulaukė Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldaus Ugdymo plėtotės centro organizuoti didelės vertės ugdymo programų atnaujinimo pirkimai. Jie dėl pažeidimų buvo sustabdyti, centro vadovas Giedrius Vaidelis atleistas iš pareigų.

Jį paskirtas pavaduoti Ričardas Totoraitis netrukus taip pat nušalintas nuo pareigų, kilus abejonių dėl galimų jo piktnaudžiavimų rengiant viešuosius pirkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip skelbė BNS, Ugdymo plėtotės centras vykdo penkis 21 mln. eurų vertės projektus, kasmet iš viso atlieka apie 700 pirkimų, tačiau pirkimus kai kurie centro tarnautojai imituoja – patys suranda ekspertus, o šiuos vėliau „pakiša“ po bendrovėmis, kurios ir laimi pirkimus. Kai kurie pirkimų laimėtojai neturi nė vieno darbuotojo, o kai kurie – jokių sąsajų su švietimo sritimi. Ekspertai liudijo, kad jų atranką organizavo būtent R. Totoraitis.

Kito Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldaus Švietimo aprūpinimo centro pirkimuose įmonės „Atea Baltic“ valdoma „Biznio mašinų kompanija“ (BMK) per pastaruosius dvejus metus yra pasirašiusi 149 sutartis, jų bendra vertė viršija 3 mln. eurų.

REKLAMA

Šio centro vadovo Tautvydo Salio sūnus, bendradarbiaudamas su BMK susijusiomis įmonėmis ir darbuotojais, laimi pirkimus Ugdymo plėtotės centre.

Situaciją kai kuriose ŠMM pavaldžiose įstaigose taip pat nagrinėja Seimo Antikorupcijos komisija ir Viešųjų pirkimų tarnyba. STT yra informavusi, jog žada vertinti korupcijos rizikas Ugdymo plėtotės centre.

Buvusi ministrė J. Petrauskienė iki šių metų pabaigos buvo žadėjusi pristatyti ministerijai pavaldžių institucijų pertvarką. Tačiau gruodžio pradžioje J. Petrauskienė atleista iš pareigų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų