REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
51
Transporto kamščiai (nuotr. 123rf.com)

Liko vos savaitė iki Kalėdų, meto, kai šeimos susiburs, teiks ir gaus dovanas bei dalinsis šiais metais lydėjusiomis nuotaikomis ir įspūdžiais. Jei didžiosios dalies „namų darbų“ prieš Kalėdas neatlikote, teks už tai „susimokėti“ savo laiku, kurį teks praleisti kamščiuose miestų gatvėse arba ilgose eilėse prekybos centruose.

51

Liko vos savaitė iki Kalėdų, meto, kai šeimos susiburs, teiks ir gaus dovanas bei dalinsis šiais metais lydėjusiomis nuotaikomis ir įspūdžiais. Jei didžiosios dalies „namų darbų“ prieš Kalėdas neatlikote, teks už tai „susimokėti“ savo laiku, kurį teks praleisti kamščiuose miestų gatvėse arba ilgose eilėse prekybos centruose.

REKLAMA

Pats prekybos pikas

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas teigia, kad šventinis pirkimo pikas prasidėjo dar gruodžio pradžioje, o dabar jis įgavo milžinišką pagreitį.

„Iš esmės, tie, kas norėjo ramiau apsipirkti, bet to dar nepadarė, jau šiek tiek pavėlavo. Intensyvi prekyba vyksta nuo gruodžio pradžios. O likus savaitei iki švenčių ji tik dar labiau suaktyvėja. Bet situacija toli gražu nėra tragiška.

Visų pirma, parduotuvių atstovai puikiai supranta, kad šiuo metu yra pats pikas. Todėl priimami papildomi darbuotojai, skiriami papildomi resursai. Tad neturėtų nusidriekti ilgiausios pirkėjų eilės. Taip, jos bus didesnės, bet tikrai ne tokios, jog tektų praleisti itin daug laiko“, – teigė L. Vilimas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, metai iš metų situacija kartojasi ir tos pamokos išmokstamos tiek iš pirkėjų, tiek iš prekybininkų pusės.

„Bet yra kita žmonių kategorija, kai į parduotuves einama apsipirkti per patį didžiausią šurmulį, tai yra šventinės nuotaikos dalis. Žmogus tampa šventiškai nusiteikusios žmonių masės dalimi. Tad, jei reikia stovėti eilėse su dovanomis, maistu šventėms, tai retai kada būna suirzę ar nepatenkinti. Tokio paties dydžio eilė, kuri susidarytų ne šventiniu laikotarpiu, tikrai iššauktų daugiau nepatenkintų žmonių reakcijų“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Paprašytas patarti pirkėjams, kaip jiems geriausia elgtis, L. Vilimas siūlo planuoti:

„Žmogus turi siekti atlikti viską kuo anksčiau, kai dar neprasidėjo pats intensyviausias laikotarpis. Ypatingai vertinant tai, kad gruodį iškrenta daug sniego, o tai apsunkina eismo sąlygas. Tad ne tik parduotuvėse, bet ir miestų gatvėse tas judėjimas būna apsunkintas.“

Jis priduria: „Jei pirksite dovanas ar maisto prekes paskutinę dieną, tai neateikite į parduotuvę per patį piką. Didžiausios eilės susidaro anksti iš ryto, tada per pietų pertrauką ir po darbo, kažkur nuo 16 iki 20 val. Tad pataikę tarp šių laikų, gali pakankamai ramiai įsigyti viską, ko širdis geidžia.“

REKLAMA
REKLAMA

L. Vilimas nesutiko, kad paskutinės minutės pirkimai yra būdingi išskirtinai lietuviams, jo nuomone, tai gana dažnas reiškinys ir kitur.

„Iš anksto galime nupirkti tik dovanas. Yra maisto produktų, kurių galiojimo laikas yra trumpas. Visi norime prie šventinio stalo patiekti kuo šviežesnį maistą, tad, natūralu, jį perkame paskutinę minutę“, – sako L. Vilimas.

Kaip išvengti kamščių?

Viena yra eilės parduotuvėse, visai kas kita – transporto spūstys gatvėse, kurios jaučiasi jau dabar, ypač prie didžiųjų prekybos centrų, kurių aikštelėse kartais būna sunku surasti vietą automobiliui.

Vilniaus miesto eismo organizavimo departamento vadovas Aleksej Apanovič primena, kad prieššventiniu laikotarpiu transporto srautai išauga ir spūstys fiksuojamos ne tik rytinėmis bei vakarinėmis piko valandomis, tačiau ir dienos metu. Taip pat pastebima, kad šventiniu laikotarpiu automobilių srautas žymiai padidėja prie prekybos centrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vairuotojų, norinčių kelyje užtrukti kuo trumpiau, prie vairo prašome nesvajoti ir įsijungus žaliam šviesoforo signalui judėti į priekį. Eismo specialistai pastebi, kad paprastai užsidegus žaliam šviesoforo signalui, pirmas automobilis pajuda tik po 2–3 sekundžių, antrasis – praėjus 2-3 sekundėms nuo pirmojo, o kartais tarpai tarp automobilių siekia iki 30-40 metrų.

Skaičiuojama, jog dėl tokios pavėluotos reakcijos per 30 sekundžių trukmės žalią šviesoforo signalą pravažiuoja 12–15 transporto priemonių, kai jų galėtų pravažiuoti apie 20, o tai bendrame eismo sraute yra apie 30 procentų daugiau. Eismo organizavimo specialistai pataria laiku reaguoti į šviesoforo signalus ir nesiblaškyti.

REKLAMA

Taip pat vairuotojams rekomenduojama iš anksto pasirinkti reikiamą eismo juostą ir nesirikiuoti kaskart, kai kitoje juostoje pradeda judėti automobiliai. Toks manevravimas sukelia papildomas prastovas, išauga eismo įvykių tikimybė ir sumažėja eismo juostų pralaidumas.

Žinutė ketinantiems keliauti toliau

Susisiekimo ministerijos Kelių transporto ir civilinės aviacijos politikos departamento Kelių transporto skyriaus patarėjas Gintaras Aliksandravičius savo ruožtu atkreipė dėmesį į tuos žmones, kurie per šventes ketina vykti tolimesnius atstumus:

„Jei kokia nelaimė nutiks mieste, tai dar bent bus galima sulaukti operatyvios pagalbos. Visai kita situacija užmiestyje, kur pagalbos greitai tikrai nesulauksi. Patarimas iš praktikos – numatykite bent 30 proc. ilgesnį kelionės laiką nei įprastai.

REKLAMA

Ir tai, jei leis eismo sąlygos, nes gali pasitaikyti įvairūs trukdžiai, nenuvalytas kelias, spūstys, šlapdriba. Žmonėms vertėtų pasinaudoti išmaniosiomis programėlėmis, kur vairuotojai praneša apie vienokias ar kitokias kliūtis kelyje“, – akcentavo G. Aliksandravičius.

Specialistas taip pat atkreipė dėmesį į transporto priemonės būklę bei kitus niuansus: „Kas važiuoja į užmiestį, tiems rekomenduoju užsipilti daugiau degalų nei reikia kelionės tikslui pasiekti. Elektromobiliams rekomenduoju visiškai pasikrauti baterijas.

Jei atsiras nenumatytos pasekmės dėl nepravažiuojamo kelio arba nutiks nelaimė, tai kol lauksite pagalbos daugeliu atvejų bent galėsite pasišildyti automobilyje. Taip pat rekomenduoju įsikrauti telefonus, kad būtų galima išsikviesti pagalbą. Transporto priemonėje būtina turėti vilktį, akumuliatoriaus užvedimo laidus. Jei atsiras pagalba, tai bent nereikės ieškoti tokių daiktų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų