REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujosios įstatymo nuostatos turėjo palengvinti piratinių interneto puslapių, tokių kaip „Linkomanija“ ar „Filmai.in“, blokavimą. To tikėjosi ir prie įstatymo projekto dirbusios autorių teises ginančios organizacijos. Tačiau vienos iš jų atstovas dabar pastebėjo naują detalę, apie kurią su jais niekas nekalbėjo. Portalo tv3.lt pašnekovo teigimu, tai kovą su interneto piratais daro beprasme.

Naujosios įstatymo nuostatos turėjo palengvinti piratinių interneto puslapių, tokių kaip „Linkomanija“ ar „Filmai.in“, blokavimą. To tikėjosi ir prie įstatymo projekto dirbusios autorių teises ginančios organizacijos. Tačiau vienos iš jų atstovas dabar pastebėjo naują detalę, apie kurią su jais niekas nekalbėjo. Portalo tv3.lt pašnekovo teigimu, tai kovą su interneto piratais daro beprasme.

REKLAMA

Lapkričio 8 d. Seimas priėmė Autorių teisių ir gretutinių teisių priedų pakeitimo įstatymą, kuris turėtų padėti efektyviau kovoti su piratavimu Lietuvoje. Įstatymas numato, kad jei internetinis puslapis skelbia nelegalų turinį, pažeidžiantį autorių teises, Lietuvos radijo ir televizijos komisija gali užblokuoti šį puslapį.

Šio įstatymo darbo grupėje dalyvavo Seimo nariai, ministerijų, policijos, Lietuvos banko, autorių teises ginančių organizacijų ir kitų institucijų atstovai. Intelektinės nuosavybės apsaugos centro (INAC) vadovas taip pat prisidėjo rengiant įstatymo projektą, bet neseniai, atsidaręs jau priimtą įstatymą, nustebo pamatęs nuostatą, apie kurią diskutuota nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

Kova praranda prasmę

Intelektinės nuosavybės apsaugos centro vadovas Vytas Simanavičius buvo vienas iš prie įstatymo dirbusios darbo grupės narių. Jo organizacija gina autorių teises, tad norėdamas pasitikrinti kaip veiks visos piratinių svetainių blokavimo procedūros, atsivertė priimtą įstatymo projektą. Dar kartą jį perskaitęs nustebo, nes jame atsirado detalė, kurią jis pamatė pirmą kartą.

REKLAMA

Įstatyme atsirado nuostata, kurioje numatyta, kad jei interneto svetainė pašalina nelegalų turinį, pažeidžiantį autorių teises, ji per 5 darbo dienas atblokuojama.

V. Simanavičiaus teigimu, tokia nuostata iš esmės nieko nekeičia ir kova su nelegaliais filmais ar dainomis besidalijančiomis svetainėmis nesustiprėja.

Darbo grupė buvo suderinusi, kad pastebėjus nelegalų turinį, tinklapių savininkams siunčiami pranešimai, kad jie jį išimtų. Jei tinklapis piktybiškai nešalina nelegalaus turinio, kreipiamasi į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją, kuri tokį piratinį puslapį užblokuoja visam laikui.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo numatyta visa procedūra, apie atblokavimą jokios kalbos net nebuvo“, – tv3.lt pasakojo pašnekovas.

V. Simanavičiaus nuomone, naujasis įstatymas jokio proveržio teisių gynimui nesuteiks.

„Taip buvo sugriauta visa ilgai ruošta ir formuota autorių ir gretutinių teisių gynimo sistema Lietuvoje“, – apgailestavo intelektinę nuosavybę ginančios organizacijos vadovas.

Pašnekovas tikino, kad naujosios nuostatos nesumažins piratinių puslapių skaičiaus.

„Neverta pradėti blokuoti. Lankomumas kelias dienas gal ir sumažės, bet tikslas nebus pasiektas“, – įsitikinęs V. Simanavičius.

Paslaptingai atsiradusi nuostata

Jis teigia neįsivaizduojantis, kur atsirado ši nuostata ar kas ją pasiūlė. V. Simanavičius tvirtina, kad paskutinis darbo grupės posėdis vyko balandžio pabaigoje. Nei jame, nei anksčiau apie galimą piratinių svetainių atblokavimą kalbama nebuvo. Pašnekovas atsiuntė ir iki tos datos rengtus įstatymo pakeitimus, kuriuos pasirašinėjo kultūros viceministras. Juose taip pat apie atblokavimą nerašoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Simanavičius tv3.lt sakė, kad po posėdžio jokių žinių apie įstatymo pakeitimus negavo. Jis teigė, kad nesuderinus su darbo grupe, buvo savavališkai papildytas įstatymas, o taip buvo nubrauktas dviejų metų darbas.

„Todėl jokio proveržio įstatymai teisių gynimui nesuteiks ir tai buvo bereikalingas darbas, įdėti resursai ir lūkesčiai“, – nuogąstavo pašnekovas.

Detalė gimusi vyriausybės koridoriuose

Portalas tv3.lt susisiekė su Kultūros ministerijos atstove Gabriele Vorobjoviene, kuri dalyvavo įstatymo projekto rengime. Ministerijos darbuotojos teigimu, nuostata, kad piratinį puslapį galima atblokuoti, atsirado liepą. Ją pasiūlė vyriausybės kanceliarijos teisininkai.

REKLAMA

„Buvo pastaba, kad nėra termino ir, kad reikia jį apsibrėžti“, – tv3.lt sakė G. Vorobjovienė.

Pašnekovės tvirtinimu, projektas buvo grąžintas į Seimo Kultūros komitetą, jame įstatymas buvo tobulinamas, o galiausiai pateiktas priėmimui. G. Vorobjovienė teigė, kad darbo grupėje asociacijoms apie šį pakeitimą pranešta nebuvo.

„Jie gal ir nežinojo, bet įstatymo projektai yra skelbiami viešai. Jei esi suinteresuotas, gali sekti visą eigą“, – tikino G. Vorobjovienė.

Portalas tv3.lt patikrino, ar V. Simanavičių nustebinusį įstatymo projektą galima rasti. Liepos 30 d. registruotame projekte nuostata apie piratinių svetainių atblokavimą yra.

REKLAMA

Galima bus keisti

„Nematau kažko blogo šioje formuluotėje. Nebent žmonėms nepatiko, kad kažkas su jais nesuderinta“, – taip apie galimybę toliau leisti veikti piratiniams tinklapiams teigė Seimo narys Vytautas Kernagis.

V. Kernagis patikino, kad daliai, kurioje leidžiama atblokuoti nelegaliai filmais ar muzika besidalijančias svetaines, niekas nesipriešino. Pašnekovas pridūrė, kad kai kurios įstatymo vietos sukėlė klausimų asociacijai „Infobalt“ ir autorių teises ginančiai organizacijai „LATGA“, kurios diskusijose dėl naujo teisės akto dalyvavo iki pat jo priėmimo.

„Jiems rūpėjo, jie iki galo ir ėjo. Kažkas kažko nepasižiūrėjo“, – V. Simanavičiaus nuostabą komentavo V. Kernagis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys mano, kad šios pataisos kaip tik sustiprins kovą su piratavimu. Jo teigimu, anksčiau tokias svetaines blokuoti buvo galima tik teismo sprendimu, o šios procedūros užtrukdavo 2–3 mėnesius.

„Dabar Lietuvos radijo ir televizijos komisija galės tuoj pat reaguoti. Esmė yra greitis. Jei įdėjai nelegalų filmą, nelegalią dainą, tai automatiškai tavo svetainė negauna prieigos“, – tv3.lt kalbėjo V. Kernagis.

Politiko teigimu, jei bus pastebėtos įstatymo spragos, po pusės metų jį bus galima papildyti.

„Mes nežinome, kaip jis veiks realybėje, bet tikimės, kad jis veiks taip, kaip mes galvojame“, – sakė V. Kernagis.

Pakeistas Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas įsigalios nuo kitų metų sausio 1 d., o 4 įstatymo straipsnis, numatantis nelegalų turinį skelbiančių tinklapių blokavimo procedūrą – nuo kitų metų balandžio 1 d.

REKLAMA

Intelektinės nuosavybės apsaugos centro duomenimis, piratinių tinklalapių, platinančių filmus Lietuvos rinkoje, šiemet padaugėjo apie 20 procentų ir šiai dienai yra apie 240. Taip pat Lietuvos interneto vartotojams prieinami ir globalūs piratiniai tinklalapiai.

Intelektinės nuosavybės apsaugos centras gynė 90 proc. šiais metais kino teatruose pasirodžiusių naujų lietuviškų filmų. Bendradarbiaudami su asociacija AVAKA , centras gina virš 150 Lietuvos kūrėjų filmų, kurie buvo sukurti įvairiu laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų