REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako riboto naudojimo informaciją apie galimas grėsmes perdavęs ir Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, o jos reikalaujantiems opoziciniams konservatoriams teigia duomenų neteiksiąs.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako riboto naudojimo informaciją apie galimas grėsmes perdavęs ir Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, o jos reikalaujantiems opoziciniams konservatoriams teigia duomenų neteiksiąs.

REKLAMA

Jis tvirtino jau gavęs kai kurių tarnybų atsakymus į pateiktą užklausą „dėl procesų, vykstančių šalyje“.

„Gavom (atsakymų – BNS), kadangi daug tų įstaigų, nes daug kas pagalvojo, kad yra kreiptasi tik į žvalgybos institucijas, tačiau kreiptasi ir į kriminalinės žvalgybos subjektus. Atsakymai yra gaunami. Yra įvairūs ir vėlgi, jei aš manau, kad svarbu yra, tai pagal principą „būtina žinoti“ informuoju ir kitas institucijas. Vakar pasirašiau taip pat riboto naudojimo raštą Seimo pirmininkui, nes taip pat manau, kad jam būtina žinoti tam tikrą informaciją, kas susiję su Seimo veikla“, – žurnalistams penktadienį sakė S. Skvernelis.

Kiek anksčiau šią savaitę S. Skvernelis yra patvirtinęs, jog nerimą sukėlusią informaciją yra pateikęs tik Seimo valdančiųjų „valstiečių“ frakcijos seniūnui Ramūnui Karbauskiui. Pastarajam informacija pateikta taip pat pagal principą „būtina žinoti“.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, penktadienį Vyriausybės vadovas užsiminė, kad R. Karbauskiui pateikta „dalis informacijos“.

Pasak Vyriausybės vadovo, opoziciniams konservatoriams, reikalaujantiems pateikti šią informaciją Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, minėti duomenys nebus pateikti.

REKLAMA

„Mes neteiksime, nes tai yra informacija, kuri teikiama mums, ir ji neatitiktų principo „būtina žinoti“, t. y. neteiksiu jokios informacijos konservatoriams“, – penktadienį pareiškė S. Skvernelis.

Premjeras teigė, jog turėjimas leidimo dirbti su slapta informacija savaime nereiškia, kad bus prieinama visa slapta informacija.

„Taip, kaip buvo padaryta, kai Mindaugas Puidokas ir dar 11 Seimo narių užklausė informacijos dėl Rasos Juknevičienės iš VSD. Tai gavo komitetas, iniciatoriai šių klausimų tos informacijos negavo, nes buvo nuspręsta, kad tai neatitinka principo būtina žinoti“, – aiškino Vyriausybės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šiuo metu gaunami institucijų atsakymai „patvirtina iš tikrųjų tam tikrą nerimą“.

„Tai labai svarbi informacija, mes privalomai reaguojame ir reaguosime, nes tai apima visus procesus, kurie yra šalyje ir nereikėtų matyti užsienio tam tikrų grėsmių ir matome tam tikrų iššūkių, kuriuos turime šalies viduje“, – sakė S. Skvernelis.

BNS žiniomis, dar prieš praėjusį savaitgalį organizuotą mokytojų palaikymo mitingą, Vyriausybė yra gavusi policijos ir Kalėjimų departamento informacijos. Dalį šios informacijos Vyriausybės kanceliarija persiuntė „valstiečių“ frakcijos seniūnui R. Karbauskiui. Nei prezidentė, nei Seimo pirmininkas, nei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas minėtos informacijos nebuvo gavę. Neoficialiomis žiniomis, R. Karbauskiui perduota informacija, nes kai kurie duomenys susiję su „valstiečių“ frakcijos atstovų veikla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras šią savaitę paskelbė kreipęsis į specialiąsias tarnybas „dėl procesų, vykstančių šalyje“, o anksčiau tą pačią dieną atsakydamas žurnalistams į klausimus leido suprasti kreipęsis dėl opozicinių konservatorių. Vėliau premjeras patikslino, kad paklausimas nėra susijęs su konservatoriais. Tačiau detaliau užklausos turinio nekomentavo.

Buvo kreiptasi į Valstybės saugumo departamentą, Antrąjį operatyvinių tarnybų departamentą, Lietuvos kriminalinės policijos biurą, Valstybės sienos apsaugos tarnybą, Vadovybės apsaugos departamentą, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą, Muitinės departamento Muitinės kriminalinę tarnybą, Specialiųjų tyrimų tarnybą bei Kalėjimų departamentą.

REKLAMA

Su riboto naudojimo raštu susipažinęs R. Karbauskis žurnalistams sakė, kad premjeras į specialiąsias tarnybas kreipėsi pagrįstai.

„Tai, kas šnekama tuose tektuose, šnekama apie grėsmę nacionaliniam saugumui, kuris susijęs su nestabilumu valstybėje. Viskas, kas gali sukelti nestabilumą, galima pasinaudoti labai daugeliu dalykų“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

Jis tvirtino negalintis nieko pasakyti apie pažymoje minimus asmenis, ar tai politikai, ar kiti asmenys, tačiau paklaustas, ar pažymoje minimos profesinės sąjungos, kategoriškai paneigė.

Tuo metu dalis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narių kreipėsi į komiteto pirmininką Vytautą Baką prašydami į artimiausią komiteto posėdį žvalgybos vadovus. Trečiadienio posėdyje nuspręsta juos kviestis kitą savaitę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų