REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tam tikru gyvenimo momentu žmonės suvokia, kad reikia pasiruošti tam, kas neišvengiama. Šįkart norime panagrinėti asmens valios išreiškimą testamentu, kuriame yra padalijamas sukauptas turtas.

Tam tikru gyvenimo momentu žmonės suvokia, kad reikia pasiruošti tam, kas neišvengiama. Šįkart norime panagrinėti asmens valios išreiškimą testamentu, kuriame yra padalijamas sukauptas turtas.

REKLAMA

Nors mintis apie mirtį visada stengiamasi atidėti į šalį, bet yra žmonių, kurie pasistengia iš anksto užkirsti kelią bet kokiems nesusipratimams bei artimųjų rietenoms dėl turto po asmens mirties padalijimo.

Šiam tikslui yra surašomas testamentas. Kokios yra testamentų rūšys? Kaip jis turi būti surašytas? Kokių klaidų nedaryti, kad šiuo dokumentu išreikšta valia būtų įgyvendinta?

Apie visus su testamentais susijusius teisinius niuansus naujienų portalas tv3.lt pasikalbėjo su advokatų profesinės bendrijos AVOCAD advokatu Egidijumi Langiu.

Kokios yra testamentų rūšys?

Pradėkime nuo to, kad testamentas yra dokumentas, kurio pagrindu gali pasirinkti, kam po mirties atiteks tavo turimas turtas. Testamentai skirstomi į oficialiuosius ir asmeninius.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialieji testamentai yra tie, kurie keliais egzemplioriais paliekami pas notarą ir yra registruojami testamentų registre. Tuo tarpu asmeninis testamentas gali būti perduotas notarui arba gali likti pas žmogų namuose, kažkur darbo stalo stalčiuje.

REKLAMA

Svarbu atkreipti dėmesį, kad asmeninis testamentas turi būti surašytas testatoriaus ranka ir pasirašytas. Kompiuteriu surašytas testamentas negalioja. Civiliniame kodekse yra aiškiai numatyta, kad asmeninis testamentas turi būti surašytas ranka.

Jei asmeninis testamentas nebuvo perduotas saugoti notarui, tai jį suradę artimieji per metus laiko turi pateikti dokumentą teismui. Tokiu principu iš esmės yra tvarkomi asmeniniai testamentai.

Kokių niuansų kyla su asmeniniais testamentais?

Kai žmogus nusprendžia surašyti testamentą pats, tai pasitaiko tikrai nemažai nesusipratimų. Pavyzdžiui, testamente nebūna aiškiai nurodyta, kam ir koks turtas atitenka. Tarkime, jei yra butas ir testatorius buvo parašęs, kad jis paliekamas dukrai. O paaiškėja, kad jis turi dvi dukras. Pavyzdys, gal ir ne pats geriausias, bet norėjau pabrėžti, kad testamentas turi būti surašytas tiksliai.

REKLAMA
REKLAMA

Jame turi būti nurodyta surašymo data, vieta, testatoriaus vardas ir pavardė, parašas. Nėra taip, kad jei testamentas yra asmeninis, tai jis gali būti bet koks. Testamentui taikomi griežti reikalavimai.

Kai testamento nėra, tai kyla įvairių konfliktų bei klausimų. Kas turi paveldėti vieną ar kitą turtą? Ką su tuo turtu veikti? Jei, pavyzdžiui, yra sodyba. Būna, kad vieni nori toliau gyventi, o kiti siekia parduoti. Bet paveldėjo lygiomis dalimis pagal įstatymą. Testamente tiksliai išreikštas noras gali padėti išspręsti šį artimųjų konfliktą.

Ką daryti tokiu atveju, kai neturi kam palikti savo turto?

Tokių atvejų pasitaiko retai, bet tikrai pasitaiko. Visada galima palikti turtą valstybei. Pavyzdžiui, sukauptą meno kolekciją su mintimi, kad bus įkurtas muziejus arba kūriniai bus perduoti jau veikiančiam muziejui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokie motyvai leidžia užginčyti testamentą?

Prieš tai atkreipsiu dėmesį, kad testamentai gali būti tvirtinami ligoninėje (gydytojo), laive (jo kapitono), lėktuve (piloto). Jei turime atvejį, kai asmuo surašė testamentą gulėdamas ligoninėje, tai artimieji gali kelti klausimą dėl jo neveiksnumo, kad esą dėl sveikatos būklės testatorius nesuprato, ką pasirašo. Todėl visada geriausia testamentą patvirtinti pas notarą, kuris prieš tvirtindamas dokumentą tokius niuansus turi išsiaiškinti.

Bet jei tas nebuvo padaryta, tada teismas remiasi liudytojų parodymais, ligos išrašais, kitais reikšmingais dokumentais. Būna atvejų, kai nustatoma, kad palikimo siekiantis asmuo prisidėjo prie testatoriaus mirties. Tokiu atveju galima net prarasti paveldėjimo teisę.

REKLAMA

Ar pasitaiko, kad testamentas būtų keičiamas kelis kartus?

Testamentas yra labai asmeninis dalykas, todėl sunku atsakyti į šį klausimą. Taip, kaip jis sudaromas, taip pat, manyčiau, jis yra ir keičiamas.

Ar asmuo gali atsisakyti paveldėto turto?

Taip, tikrai pasitaiko tokių atvejų. Nepamirškime, kad su testamentu gali būti perduotos ir testatoriaus skolos. Todėl, žinoma, kad galima atsisakyti paveldėjimo teisės. Tik svarbu žinoti, kad negali atsisakyti dalies testamento. Nebus taip, kad automobilį pasiimsite, o butą su skolomis paliksite. Arba viskas, arba nieko.

Iki kokių smulkmenų testamente yra aprašomas paveldėtas turtas?

Tikrai nerekomenduočiau preciziškai tiksliai surašyti paliekamo turto, nes negali žinoti, ar jis išliks iki asmens mirties. Saugiausias variantas yra nurodyti paveldėtojus ir parašyti, kad visas turtas paliekamas lygiomis dalimis.

Kai pradedamos vardyti smulkmenos, tada kyla daug nereikalingų ginčų. Jų galima išvengti laikantis tikslumo, bet nenukrypstant į smulkmenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų