REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitąmet daugelio gyventojų, tiek kaupiančių 2 pakopos pensijų fonduose, tiek nekaupiančių, laukia pokyčiai. Visi kaupiantieji mokės įmokas nuo savo darbo užmokesčio, o nenorintieji dalyvauti pensijų kaupimo sistemoje, turės teisę per pusę metų kaupimo atsisakyti.

Kitąmet daugelio gyventojų, tiek kaupiančių 2 pakopos pensijų fonduose, tiek nekaupiančių, laukia pokyčiai. Visi kaupiantieji mokės įmokas nuo savo darbo užmokesčio, o nenorintieji dalyvauti pensijų kaupimo sistemoje, turės teisę per pusę metų kaupimo atsisakyti.

REKLAMA

Gyventojai mažesniais mokesčiais bei papildomomis įmokomis į jų asmeninį fondą iš valstybės biudžeto skatinami dalyvauti kaupime ir jų „Sodros“ senatvės pensija nebus mažinama dėl to, kad jie dalyvauja kaupime, kaip iki šiol, rašoma „Sodros“ pranešime spaudai.

Jeigu šiuo metu dalyvaujate kaupime

Gyventojai, kurie iki šiol moka įmokas į pensijų fondus, dalyvauja kaupime ir toliau perveda įmokas nuo savo darbo užmokesčio į pensijų kaupimo fondus nuo sausio. Jeigu šie gyventojai nori toliau dalyvauti kaupime, jiems nieko daryti nereikia.

Jeigu gyventojas iki šiol į pensijų fondus mokėjo tik „Sodros“ įmokas ir lėšų nuo savo darbo užmokesčio nepridėjo (2+0+0), tuomet nuo sausio į fondą bus pervedama 1,8 proc. darbo užmokesčio. Įmoka kasmet palaipsniui didės, kol pasieks 3 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu gyventojas iki šiol į pensijų fondus prisidėjo ir lėšomis nuo savo darbo užmokesčio (2+2+2), tuomet nuo sausio į fondą bus pervedama 3 proc. darbo užmokesčio.

REKLAMA

Jeigu šie gyventojai norėtų kaupime nebedalyvauti. Jie turėtų apie tai informuoti savo kaupimo bendrovę iki birželio 30 d. Įmokų pervedimas stabdomas nuo to mėnesio, kai įsigalioja kaupimo bendrovei pateiktas prašymas.

Jeigu šiuo metu kaupime nedalyvaujate

Gyventojai, kurie iki šiol kaupime nedalyvauja ir yra jaunesni nei 40 metų, įtraukiami į pensijų kaupimą. Yra kelios svarbios sąlygos. Šie gyventojai įtraukiami, jeigu jie sausio 2 dieną jie yra Lietuvos gyventojai, turi darbą ar vykdo bet kurią savarankišką veiklą. Į kaupimą taip pat įtraukiami tie gyventojai, kurie dalyvavimą sustabdė 2013 m. nepriklausomai nuo jų amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Žmogus, kuris sausio 2 dieną neturi darbo ir nevykdo savarankiškos veiklos ar yra emigravęs, į kaupimą nėra įtraukiamas. Beje, į kaupimą taip pat įtraukiami tėvai, kurie tuo metu yra motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogose.

Visi šie iki šiol nekaupę ir įtraukti gyventojai mokėti įmokas nuo savo darbo užmokesčio į pensijų kaupimo fondus pradės nuo liepos. Viena iš penkių kaupimo bendrovių jiems parenkama atsitiktine tvarka (jeigu kaupimą sustabdė, lieka ta pati bendrovė).

Jeigu šie gyventojai nori dalyvauti kaupime, jiems nieko daryti nereikia. Įmokos dydis bus 1,8 proc. nuo darbo užmokesčio ir kasmet palaipsniui didės, kol pasieks 3 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į kaupimą įtraukti gyventojai, dalyvauti gali atsisakyti. Jie apie tai turėtų informuoti „Sodrą“ prisijungę prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui pateikę atitinkamą prašymą iki birželio 30 d.

Nauji kaupimo tarifai, valstybės paskata, ir pensija

Nuo 2019 m. sausio keičiasi pensijų kaupimo tarifai. 2+2+2 ir 2+0+0 nebelieka. Gyventojai nuo sausio mokės 3 proc. nuo savo darbo užmokesčio įmokas į pensijų kaupimo fondą, o valstybė pridės 1,5 proc. nuo už praėjusių metų vidutinio darbo užmokesčio vidurkio – 16,4 euro.

Jeigu gyventojai iki šiol nekaupė arba neprisidėjo prie kaupimo įmokomis nuo darbo užmokesčio, jie pradės kaupti nuo 1,8 proc. o valstybė proporcingai pridės 0,3 proc. Tiek gyventojo įmoka, tiek valstybės paskata penkerius metus palaipsniui augs kol 2023 m. visi mokės 3 proc. įmokas ir gaus 1,5 proc. paskatą iš valstybės.

REKLAMA

Nuo šiol į pensijų kaupimo fondus nebebus pervedamos „Sodros“ įmokos, dėl kaupimo „Sodros“ senatvės pensija nebemažės. Žmogus kaups tik iš savo darbo užmokesčio. Jeigu žmogus kuriuo nors laikotarpiu neturės darbo, tuo laikotarpiu ir įmokų į pensijų kaupimo fondą nemokės.

Tačiau nuo kitų metų taip pat mažėja mokesčiai. Dėl sumažėjusių mokesčių daugelis gyventojų, kurie pradės į pensijų kaupimo fondus mokėti įmokas nuo savo darbo užmokesčio, nuo sausio vis tiek gaus didesnį atlyginimą nei gavo šiais metais.

Dalyvauti kaupime galima atsisakyti

Pensijų kaupimo sąlygos nuo kitų metų keičiasi, visiems gyventojams, tiek šiuo metu dalyvaujantiems kaupime, tiek, tiems, kurie į kaupimą įtraukiami, suteikiama galimybė atsisakyti dalyvauti kaupime.

REKLAMA

Tie gyventojai, kurie kaupė iki šiol, turi kreiptis į savo kaupimo bendrovę ir ten pasirinkti ar sustabdyti kaupimą ir palikti lėšas fonde iki senatvės pensijos, ar visą sukauptą sumą pervesti „Sodrai“ ir taip padidinti savo „Sodros“ senatvės pensiją. Tai galima padaryti iki birželio 30 dienos.

Tie gyventojai, kurie iki šiol nekaupė ir į kaupimą yra įtraukiami, apie atsisakymą dalyvauti kaupime turėtų informuoti „Sodrą“ prisijungę prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui pateikę atitinkamą prašymą iki birželio 30 d.

Kur viską sužinoti?

Visi gyventojai, kurie dalyvauja kaupime ar bus įtraukti į kaupimą, detalią informaciją apie tai, į kokį pensijų kaupimo fondą pervedamos jų įmokos ar kokia kaupimo bendrovė jiems parinkta bei skaičiuoklę, kurioje bus galima paskaičiuoti, kokio dydžio „Sodros“ senatvės pensiją ir kokio dydžio papildomą išmoką iš sukauptų lėšų gaus, nuo sausio ras asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui.

„Sodra“ informuos ir elektroniniu paštu, jeigu, gyventojai, prisijungę prie paskyros, yra nurodę savo elektroninio pašto adresą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų