REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį priėmė 2019 metų biudžetą. BNS žurnalistų komanda tradiciškai įvertino, kaip naujas šalies iždas pakeis skirtingų žmonių pajamas.

Seimas antradienį priėmė 2019 metų biudžetą. BNS žurnalistų komanda tradiciškai įvertino, kaip naujas šalies iždas pakeis skirtingų žmonių pajamas.

REKLAMA

PENSININKAI

Visos pensijos nuo sausio turėtų didėti beveik 8 proc. – vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu spalio duomenimis buvo 337 eurai, o nuo ateinančių metų ji turėtų siekti 363 eurus.

Senjorams, kurie gauna mažesnes nei 233 eurus siekiančias išmokas, numatomos priemokos, tokie žmonės gaus vidutiniškai 20 eurų daugiau. Tai palies apie 90 tūkst. pensininkų bei neįgaliųjų, tam valstybė skirs 20 mln. eurų.

Invalidumo pensija turėtų siekti 229 eurus, tai – 16 eurų daugiau nei šių metų spalį. Turėtų didėti ir našlaičių pensija – nuo 118 eurų iki 127 eurų.

MOKYTOJAI

Mokytojų algos nuo kitų metų rugsėjo turėtų vidutiniškai kilti 9 proc. Vyriausybė teigia, kad vidutinis pedagogų darbo užmokestis į rankas turėtų pakilti nuo 727 eurų iki 831 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Profsąjungos perspėja, kad, kaip ir kasmet, dalies mokytojų atlyginimai vėl mažės dėl krūvių perskaičiavimo. Streikuojantys pedagogai prašo penktadaliu kelti algas nuo sausio.

REKLAMA

Padėtis lieka neaiški, nes nėra žinoma, kaip mokytojų atlyginimus pakeis Seime svarstomos prezidentės pataisos dėl etatinės sistemos keitimo. Pasiūlymus tvarkai tobulinti rengia ir Švietimo ir mokslo ministerija.

MEDIKAI

Vyriausybė teigia, kad tikslų gydytojų ir slaugytojų atlyginimų augimą šiuo metu numatyti sunku, nes dėl jų dydžių sprendžia įstaigų vadovai. Biudžete medikų atlyginimų didinimui numatyta 195 mln. eurų, o ministerija prognozuoja, kad nuo rugsėjo jie augs apie 15 procentų. Šiuo metu gydytojas vidutiniškai uždirba 1271 eurą „į rankas“, o slaugytojas – 680 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

TARNAUTOJAI

Valstybės tarnautojų atlyginimai augs dėl kitąmet įsigaliojančios pertvarkos ir bazinio dydžio didėjimo. Naujas Valstybės tarnybos įstatymas numato, kad valstybės tarnautojų algas nustatytose ribose galės smarkiai keisti įstaigų vadovai.

Pavyzdžiui, antroje, didžiausioje įstaigų grupėje esančio vyriausiojo specialisto atlyginimas dabar siekia 559–659 eurus, o kitąmet jis galės siekti nuo 782 eurų iki 1370 eurų. Vyresniojo specialisto alga dabar yra 504–559 eurai, o po pertvarkos galėtų siekti 604–1220 eurų.

Šiuo metu vidutinis valstybės tarnautojų darbo užmokestis siekia 867 eurus.

STATUTINIAI PAREIGŪNAI

Labiausiai turėtų kilti ugniagesių algos. Pirminės grandies ugniagesiai nuo kitų metų „į rankas“ vidutiniškai turėtų gauti 796 eurus, o vidurinės – 1038 eurus. Šias algas ketinama kelti vidutiniškai atitinkamai 104 ir 133 eurais. Vadovai turėtų gauti 49 eurais daugiau – jų algos kitąmet vidutiniškai turėtų siekti 1266 eurus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasieniečių algos turėtų kilti vidutiniškai 8–10 proc. Pradedantysis pasienietis „į rankas“ turėtų gauti 75 eurais daugiau – vidutiniškai 805 eurus. Tūkstančio eurų ribą turėtų perkopti vidurinės grandies pasieniečių algos – jie turėtų gauti 1074 eurus. Beveik 100 eurų turėtų didėti ir aukščiausiosios grandies pasieniečių algos – iki 1371 euro.

Policininkų algos vidutiniškai turėtų kilti 57–77 eurais. Patruliai „į rankas“ turėtų gauti 844 eurus, tyrėjai turėtų sulaukti 1023 eurų algos, o skyrių, komisariatų viršininkų ir kitų aukštesniosios grandies policininkų algos vidutiniškai pakils iki 1397 eurų.

VALSTYBĖS VADOVAI

Prezidentės Dalios Grybauskaitės alga atskaičius mokesčius kitais metais bus 5756 eurai – 218 eurų daugiau nei dabar.

REKLAMA

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio alga didės 114 eurų iki 3024 eurų, premjero Sauliaus Skvernelio – 127 eurais iki 3348 eurų „į rankas“.

TĖVAI

Vaiko pinigai kitąmet augs nuo 30 iki 50 eurų, o neįgaliems, gausiose ir nepasiturinčiose šeimose augantiems vaikams šios išmokos didės iki 70 eurų.

Ateityje iki 100 eurų didinti vaiko pinigus siekianti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija laikosi pozicijos, kad tokia išmoka yra socialiai teisingesnė, nes ją gauna visi tėvai, ne tik galintys pasinaudoti mokesčių lengvata.

Kritikai sako, kad būtų prasmingiau sutelkti lėšas švietimo kokybės gerinimui, o ne mokėti vaiko pinigus.

VERSLININKAI

Verslininkai sako, kad mažesni darbo jėgos mokesčiai paskatins darbo vietų kūrimą, ekonomikos augimą ir investicijas. „Lubos“ „Sodros“ mokesčiams bus naudingos daug uždirbantiems specialistams.

REKLAMA

Siekiant mažinti šešėlį, auklės, būsto remontininkai ir automobilių mechanikai nuo kitų metų vidurio negalės darbuotis su verslo liudijimu. Jei paims kvitus, žmonės, legaliai pirkę šias paslaugas, galės susigrąžinti dalį mokesčių.

Minimali mėnesio alga augs nuo 400 iki 430 eurų, kai kurie paslaugų sektoriaus verslininkai tai vadina papildoma našta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų