REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biudžete streikuojančių mokytojų reikalavimams įgyvendinti neskiriama nė cento, laikinasis švietimo ir mokslo ministras Rokas Masiulis mėgina derėtis su ministerijoje gyvenančiais mokytojais. Mokytojų streikas tęsiasi.

Biudžete streikuojančių mokytojų reikalavimams įgyvendinti neskiriama nė cento, laikinasis švietimo ir mokslo ministras Rokas Masiulis mėgina derėtis su ministerijoje gyvenančiais mokytojais. Mokytojų streikas tęsiasi.

REKLAMA

„Reikia suprasti, kad daugelyje vietų konfliktai buvo betiksliai, daugiau nesusipratimo, nesusikalbėjimo pagrindu, šituos dalykus reikia eliminuoti“, – teigė R. Masiulis.

Laikinasis Švietimo ir mokslo ministras R. Masiulis atnaujino derybas su ministerijoje kelias savaites gyvenančiais pedagogais, profsąjungų atstovais bei švietimo ekspertais. Tikslas – surasti kompromisą ir grąžinti visus mokinius į klases. Tiesa, deramasi buvo tik dėl etatinio apmokėjimo sistemos tobulinimo.

„Pagrindinis mūsų siekis buvo tiek mano, tiek ministerijos komandos, kad išgirstume siūlymus, rekomendacijas, ką galima būtų toliau tobulinti, kad modelis būtų aiškesnis, paprastesnis ir kiltų mažiau konfliktų“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį diskusijos tęsis, tada R. Masiulis siūlymus bandys pateikti Seimui, kuris svarstys Prezidentės skubos tvarka pateiktas pataisas. Protestuojantiems mokytojams R. Masiulis paliko gerą įspūdį.

REKLAMA

„Bent jau posėdžiai vyksta kalbantis ir girdint, bandoma įsiklausyti“, – kalbėjo profsąjungos vadovas Andrius Navickas.

Mokytojai pritaria etatinio atlyginimo apmokėjimo tobulinimui, tačiau streiko nestabdys, nes milijonus eurų kainuojantiems reikalavimams valdžia pinigų biudžeto tvirtinimo metu neskyrė.

„Tikrai mes dėl nutraukimo tokių dalykų net nesvarstome, nes nematome konkrečių sprendimų“, – patikino A. Navickas.

Tiesa, Rokas Masiulis mokytojams pasiūlė kitą išeitį – ieškoti papildomo finansavimo iš vidinių resursų. Esą pinigai švietimo sistemoje naudojami neefektyviai.

REKLAMA
REKLAMA

„Pradėsim vertinti vidinius resursus, kiek sektoriuje yra vidinių resursų, galbūt ir neskaidrios veiklos, kad tuos vidinius resursus išlaisvinus atsirastų daugiau lėšų prasmingiems dalykams, taip pat ir mokytojų apmokėjimui, tikrai tas, kas mums pavyko susisiekimo sektoriuje, tikiuosi, kad švietimo sektoriuje tokie patys dalykai yra“, – teigė R. Masiulis.

Šią idėją palaiko ir ekonomistai.

„Lietuva pirmauja pagal tai, kokia dalis švietimui skiriamų pinigų nukreipiama į ilgalaikes investicijas, į pastatų renovavimą, į pastatų šildymą, administracines išlaidas, aišku, kad tai kai kuriais atvejais tai yra būtina, bet daugeliu atveju to mokytojai nejaučia“, – mano „Swedbank" ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Šiuo metu Lietuvoje streikuoja apie 1000 mokytojų iš 45 000.

Išsamiau apie tai – TV3 žinių reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų