REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kurui naudojamoms malkoms ir medienos atliekoms nuo sausio bus taikomas 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas. Finansų ministerijos skaičiavimais, dėl to kitąmet biudžetas neteks apie 7 mln. eurų pajamų.

Kurui naudojamoms malkoms ir medienos atliekoms nuo sausio bus taikomas 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas. Finansų ministerijos skaičiavimais, dėl to kitąmet biudžetas neteks apie 7 mln. eurų pajamų.

REKLAMA

Už lengvatą malkoms numatančią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą balsavo 99 Seimo nariai, prieš – 5, aštuoni parlamentarai susilaikė.

Parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas tvirtino, kad PVM lengvatos šešėlinėje rinkoje neveikia, tuo metu socialdemokratas Juozas Olekas tikino, kad PVM tarifo malkos sumažinimas yra teisingas žingsnis, nes po urėdijų reformos šis kuras pabrango.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė Gintarė Skaistė prognozavo, kad dėl sumažinto tarifo didžioji lengvatos nauda atiteks ne vartotojams, o malkų tiekėjams ir pardavėjams. Parlamentarė taip pat teigė, kad šios lengvatos administravimas gali per brangiai kainuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos komiteto narys Jurgis Razma įspėjo, kad po tokių pataisų priėmimo priekaištaus gyventojai, kurie šildosi dujomis, elektra ir kitais būdais, bet negauna PVM lengvatos.

REKLAMA

Naujasis tarifas bus taikomas ne tik malkoms, bet ir skiedroms, traiškytai medienai, žievei, pjuvenoms, drožlėms, iš medienos biomasės pagamintiems briketams bei granulėms, kai šias prekes gyventojai įsigyja poreikiams, nesusijusiems su komercine ar profesine veikla.

Dabar 9 proc. PVM yra taikomas centriniam šildymui, malkui bei kitoms kuro rūšims galioja standartinis 21 proc. PVM tarifas. 

Spaudai PVM sumažino

Taip pat pritarta ir  4 procentiniais punktais iki 5 proc. sumažintas spaudai taikomą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. Finansų ministerijos skaičiavimais, dėl to biudžetas kitąmet netektų maždaug 2 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai numatančią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą balsavo 112 Seimo narių, prieš – vienas, susilaikė 11 parlamentarų.

„Valstietis“ Stasys Tumėnas tvirtino, kad keliais punktais sumažintas PVM yra puiki žinia „finansinės mokesčių naštos prismaugtai“ regioninei spaudai.

„Tai yra Lietuvos sugrįžimas į demokratinių pilietinių valstybių būrį. Dar ne į elitą, nes elitinėse valstybėse yra nulinis PVM tarifas periodiniams leidiniams“, – sakė S. Tumėnas.

Seimas atmetė konservatoriaus Jurgio Razmos siūlymą nuo 9 iki 5 proc. sumažinti ir PVM tarifą knygoms bei vadovėliams: už tai balsavo 42, prieš –39, o susilaikė 30 Seimo narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas pareiškė, kad J. Razmos siūlomas lengvatos išplėtimas lemtų papildomus biudžeto netekimus.

9 proc. PVM tarifas dabar taikomas laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikančius leidinius, taip pat spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama užima daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.

Lengvatinis 5 proc. tarifas dabar taikomas tik vaistams ir medicinos priemonėms, o 9 proc. – keleivių vežimui, periodinei spaudai, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, viešbučiams, centralizuotam šildymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų