REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje kuriama informacinė sistema apie žiniasklaidos veiklą, siekiant sustiprinti jos skaidrumą. Viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų informacinė sistema (VIRSIS) kainuos apie 400 tūkst. eurų.

Lietuvoje kuriama informacinė sistema apie žiniasklaidos veiklą, siekiant sustiprinti jos skaidrumą. Viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų informacinė sistema (VIRSIS) kainuos apie 400 tūkst. eurų.

REKLAMA

Sistemoje bus informacija apie visus šalies viešosios informacijos skleidėjus bei rengėjus, jų vadovus, akcininkus, pajamas, įskaitant gautas iš politinės reklamos, gautą paramą, pažeidimus, metines įmokas už transliavimą ir retransliavimą, leidinių tiražus. Dabar tokie duomenys nėra susisteminti, o informacijos apie gautą paramą arba pajamas iš politinės reklamos apskritai neprivaloma teikti.

Sistema turėtų pradėti veikti kitų metų pabaigoje arba 2020-ųjų pradžioje.

„Tokios sistemos poreikis Lietuvoje buvo juntamas beveik 20 metų. Dar 2000 metais buvo kalbama, kad reikia turėti bendrą žiniasklaidos registrą, tačiau galimybės atsirado tik pastaruoju metu“, – BNS sakė Kultūros ministerijos Visuomenės informavimo ir autorių teisių politikos skyrius vedėjas Deividas Velkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Sistemoje bus rodomi ne tik dabartiniai, bet ir archyviniai duomenys apie viešosios informacijos skleidėjus ir rengėjus“ , – pridūrė jis.

Anot D. Velko, projektas bus finansuojamas iš Europos Sąjungos lėšų – preliminari jo vertė siekia 420 tūkst. eurų. Sistemos išlaikymui kasmet iš valstybės biudžeto teks skirti apie 35 tūkst. eurų.

REKLAMA

Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus BNS teigė, kad centras pirks sistemos sukūrimo ir įdiegimo paslaugas bei tvarkys ir prižiūrės sistemą, o jos valdytoja bus Kultūros ministerija.

Kultūros ministerija nurodo, kad informacija sistemai bus teikiama iš Registrų cento valdomų registrų, Licencijų, Gyventojų pajamų mokesčio, Integruotos mokesčio, Vyriausiosios rinkimų komisijos, Lietuvos integralios bibliotekos informacinių sistemų, taip pat, Kultūros ministerijos vidinės duomenų bazės.

„Siekiame, kad sistema nevirstų pridėtine administracine našta informacijos rengėjams ir skleidėjams. Jiems reikės teikti tik nedidelę dalį informacijos, kita informacija bus teikiama iš valstybės registrų“, – BNS tvirtino D. Velkas.

Sistemos sukūrimo konkursas bus skelbiamas 2019 metų pradžioje, projektą planuojama įgyvendintas iki tų pačių metų lapkričio 1 dienos.

„Visgi, terminai yra šiek tiek pasislinkę, todėl tikėtina, kad sistema startuos tik 2020 metų pradžioje“, – sakė D. Velkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų