REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad opozicijoje esančių konservatorių tikslas yra sužlugdyti kitų metų valstybės biudžeto priėmimą. Anot jo, laiku nepriėmus biudžeto, ištiktų krizė.

Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad opozicijoje esančių konservatorių tikslas yra sužlugdyti kitų metų valstybės biudžeto priėmimą. Anot jo, laiku nepriėmus biudžeto, ištiktų krizė.

REKLAMA

„Konservatorių tikslas – bet kokia kaina sužlugdyti biudžetą. Norima, kad visiems Lietuvos gyventojams, visiems dirbantiesiems, pensininkams, jaunoms šeimoms auginančioms vaikus, visiems norima padaryti krizę ir krachą (...) Dabar tikslas pagrindinis šiame etape, kad nebūtų valstybės biudžeto. Tada vėl bus šaukiama, kad yra krizė, kokios dar nebuvo, kad kažką reikia daryti ir taip toliau", – Žinių radijui ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, Seime nepatvirtinus 2019 metų biudžeto projekto, kitąmet tektų gyventi pagal šių metų biudžeto išlaidas, skiriant asignavimų valdytojams kas mėnesį vieną dvyliktąją šiemet numatytos sumos.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu nebus priimtas biudžetas, gyvensime pagal vieną dvyliktąją, kada kiekvienas asignavimų valdytojas turėtų 1/12 šių metų biudžeto. Tai reiškia, kad nedidėtų pajamos ir atlyginimai nei vienam dirbančiajam, nebūtų vaiko pinigų, nebūtų pensijų indeksavimo – 26,5 euro kiekvienam pensininkui, nebūtų socialinei sričiai skirti pinigai, vaiko teisių apsaugos tarnyboms, Vyriausiajai rinkimų komisijai, o mes kitais metais turime tris rinkimus“, – kalbėjo premjeras.

REKLAMA

Pasak S. Skvernelio, būtent pastangos sužlugdyti biudžeto priėmimą yra pagrindinė priežastis, kodėl jo Vyriausybei metami kaltinimai nebandant ieškoti dialogo su streikuojančiais mokytojais.

„Kiekvieną diena kalbama, kad mes nekalbame, negirdime ir nedarome, nors mes kalbame, girdime, darome. Aš buvau įsitraukęs nuo pat pradžių ir dalyvavau pasirašant kolektyvinę sutartį ir nekartą su profesinėmis sąjungomis kalbėjomės, (...) buvo daugiau nei metus laiko kalbama ir daromas etatinio apmokėjimo modelis ir man dalyvaujant“, – tvirtino S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad valstybės biudžetas yra subalansuotas ir tvarus, jo projektas yra vienas geriausiai įvertintų Europos Komisijoje.

„Yra išnaudotos visos galimybės, kas yra susiję su mūsų ekonomikos augimu, (...) turime mes perteklinį biudžetą, kas irgi yra labai svarbu, nevarome šalies į infliacijos spiralę. Galiausiai, kas irgi ypatingai svarbu, mūsų išlaidos yra pagrįstos ir yra skirtos kiekvienam dirbančiajam. Tas mitas kuris yra skleidžiamas, kad viešajame sektoriuje kažkas tai bus blogiau, yra visiškai mitas, net ir skaičiai yra meluojami“, – aiškino premjeras.

Jis pabrėžė, kad jei bus sužlugdytas kitų metų biudžeto projektas ir mokesčių reforma, nebus atsisakyta ir „Sodros“ pervedimų į privačius pensijų fondus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gal čia yra esminis dalykas, gal čia yra viso to chaoso, kurį kelia konservatoriai, viena iš priežasčių, kad nebus finansuojami privatūs fondai, kurių vienas iš privačių fondų stato pono (Gabrieliaus – BNS) Landsbergio mokyklą“, – teigė S. Skvernelis.

Seime ketvirtadienį vyks antrasis 2019 metų valstybės biudžeto projekto ir kai kurių jį lydinčiųjų įstatymų pataisų svarstymas. Biudžeto priėmimas numatytas gruodžio 11 dieną. Parlamentarai aptars Vyriausybės pakoreguotą projektą, kuris nelabai skiriasi nuo pirminio varianto.

Vyriausybė siūlo skirti papildomų lėšų savivaldybių biudžetams ir pedagogų atlyginimams. Pernai po savivaldybių priekaištų koreguodama biudžetą, Vyriausybė taip pat papildomai ieškojo lėšų savivaldybėms bei medikų algoms.

REKLAMA

Planuojamos kitų metų valstybės biudžeto pajamos, įskaitant Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, siekia 10,59 mlrd. eurų, išlaidos – 11,696 mln. eurų, o biudžeto deficitas – 1,106 mlrd. eurų. 2019 metų biudžeto projektas parengtas planuojant 0,4 proc. bendrojo vidaus produkto viešųjų finansų perteklių.

Palyginti su pirmuoju 2019 metų biudžeto projekto variantu, kitų metų pajamos didėja maždaug 3,5 mln. eurų, išlaidos – 14,8 mln. eurų, deficitas – 11,3 mln. eurų.

 

Taip pat pridūrė, kad iš pareigų atleidžiama švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė mokytojų streiko metu turėjo visišką jo palaikymą.

REKLAMA

„Ministrė turėjo pilną paramą, su ja buvo nuolatinis kontaktas ir viskas, kas vyko ministerijoje, pilnas palaikymas buvo ministrės“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė jis.

S. Skvernelis teigė, kad streikuojanti mokytojų profesinė sąjunga nesiekia dialogo, nuolat keičia reikalavimus ir susiderėti nenori.

„Streikuoja apie tris procentus mokytojų ir tiek pat maždaug mokyklų, tačiau kiekvienos mokyklos streikas yra neigiamos pasekmės. (...) Bet jeigu norima konstruktyvaus dialogo, tikrai galima tą daryti ir ne kartą kviesta, tačiau kai nenori dialogo, nori dalyvauti šiame procese, ką bepasiūlysi, racionaliai nieko neišgirsti“, – sakė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keliasdešimt pedagogų nuo praėjusio trečiadienio reikalaudami derybų su valdžia nakvoja Švietimo ir mokslo ministerijoje. Ketvirtą savaitę vyksta dalies pedagogų streikas dėl atlyginimų.

Pirmadienį premjeras S. Skvernelis pranešė atstatydinantis švietimo ir mokslo ministrę J. Petrauskienę.

O jau kitą savaitę gali pateikti kandidatus į švietimo, kultūros ir aplinkos ministrų postus.

„Manau, kad galėtume ir kitą savaitę teikti kandidatus ir užtikrinti šitų ministerijų tolesnį darbą“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras pirmininkas.

Pasak jo, pokalbiai su potencialiais kandidatais vyksta, tačiau pirmiausia laukiama prezidentės Dalios Grybauskaitės dekreto dėl trijų ministrų atstatydinimo.

„Dabar tikrai reikia parinkti tuos žmones, kurie galėtų ypatingai švietimo srityje ateiti ir tęsti tuos darbus, įgyvendinti tas reformas, kurios pradėtos“, – sakė S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų