REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
62
Maximos kasos (nuotr. bendrovės)

Kitąmet į maisto prekių parduotuves užsukę lietuviai dar rečiau susidurs su gyvais kasininkais. Net keli šalies mažmeninės prekybos tinklai 2019 – aisiais žada toliau investuoti į savitarnos kasas, o vienas iš jų net tikina, kad pastarųjų plėtra bus didžiausia istorijoje.

62

Kitąmet į maisto prekių parduotuves užsukę lietuviai dar rečiau susidurs su gyvais kasininkais. Net keli šalies mažmeninės prekybos tinklai 2019 – aisiais žada toliau investuoti į savitarnos kasas, o vienas iš jų net tikina, kad pastarųjų plėtra bus didžiausia istorijoje.

REKLAMA

Kaip aiškina prekybos tinklo „Maxima“ operacijų vadovė Irtautė Ščerbavičienė, atlikta klientų apklausa neseniai parodė, kad savitarnos kasoms pirmenybę teikia beveik kas antras pirkėjas. Jose šios parduotuvės pirkėjai esą atsiskaito bent 3 kartus iš 4.

„2019 metais planuojame didžiausią savitarnos kasų plėtros etapą prekybos tinklo istorijoje. Iš viso į naujų savitarnos technologijų diegimą bei jau veikiančių savitarnos kasų tobulinimą ketiname investuoti apie 3 kartus daugiau nei per pastaruosius porą metų kartu sudėjus“, – apie prekybos tinklo planus ateinantiems metams kalbėjo I. Ščerbavičienė.

Lapkričio pabaigoje buvo įdiegtos 456 savitarnos kasos 80 „Maximos“ parduotuvių, o iki 2018 m. pabaigos tokių kasų skaičius turėtų išaugti iki 480.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, „Maxima“ atstovė atskleidė, kad kitąmet pirkėjams bus pristatyta ir nauja lojalumo programos priemonė – mobilioji programėlė. Svarbiausia programėlės funkcija taps galimybė atsiskaityti už pirkinius iki tam tikros sumos su programėle susieta banko kortele.

REKLAMA

„Einant apsipirkti bus galima pamiršti piniginę – nuolaidoms gauti ir už pirkinius atsiskaityti pakaks mobiliojo telefono, palaikančio mobilųjį interneto ryšį. Atsiskaityti už prekes mobiliąja programėle bus galima tokį mokėjimo būdą pasirinkus kasoje, nuskenuojant QR kodą kasos ekrane“, – aiškino I. Ščerbavičienė.

Apie atnaujinamą mobiliąją programėlę su lojalumo programos nuolaidomis lapkričio gale jau pranešė ir „Maximos“ konkurentė „Rimi Lietuva“. Tačiau atsiskaitymo už pirkinius funkcijos „Rimi“ savo programėlėje nepasiūlė. Joje tik atsirado galimybė naudotis lojalumo kortelės nuolaidomis telefone.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, apie detalesnius „Rimi“ planus 2019 metams bendrovės atstovai tv3.lt nekomentavo.

Prekybos tinklą „Iki“ valdanti įmonė „Palink“ ateinančiais metais užsimena ne tik apie naujų savitarnos kasų diegimą, bet ir esamų atnaujinimą.

„Šiandien „Iki“ parduotuvėse turime 100 savitarnos kasų, o jomis naudojasi apie 40 proc. pirkėjų. Vykstant intensyviam parduotuvių plėtros etapui, planuojame investicijas ir į savitarnos kasas, kurios padės pagerinti pralaidumą ir užtikrinti dar greitesnį bei patogesnį pirkėjų aptarnavimą.

Be to, savitarnos kasos bus keičiamos visoje Lietuvoje“, – apie ateinančių metų planus kalbėjo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji pridūrė, kad per artimiausius dvejus metus taip pat bus atidaryta 20 naujų „Iki“ parduotuvių, o rekonstruota dar pusšimtis. Rudens pabaigoje Lietuvoje veikė apie 230 šio tinklo parduotuvių.

„Lidl“ konkurentų pėdomis neseks 

141 parduotuvę valdanti „Norfa“ taip pat kalba apie tolimesnę kasų automatizaciją. Šio prekybos tinklo atstovas spaudai Darius Ryliškis tv3.lt sakė, kad per 2018 m. savitarnos kasų kiekis „Norfos“ parduotuvėse ūgtels iki 53. O esą naujai atidaromuose „Norfa“ prekybos centruose savitarnos kasos jau šiandien dominuoja.

„2019 m. planuojame atidaryti 10 naujų ir atnaujintų prekybos centrų, į kuriuos ketiname investuoti apie 15 mln. eurų. Tikėtina, kad bus sukurta apie 100 naujų darbo vietų. Kelios parduotuvės, kurių pastatų nuomos laikas bus pasibaigęs, gali būti uždarytos“, – sakė D. Ryliškis.

REKLAMA

Iš penkių didžiųjų Lietuvos mažmeninės prekybos tinklų savitarnos kasų savo klientams šiuo metu nesiūlo vienintelis „Lidl“. Panašu, kad situacija nesikeis ir kitąmet.

„Savo parduotuvėse esame įdiegę pažangias kasų valdymo bei prekių skenavimo sistemas, todėl savitarnos kasų diegti šiuo metu neplanuojame“, – tv3.lt teigė „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Tiesa, panašu, kad pagal plėtros tempus „Lidl“ kitąmet gali būti viena iš lyderių Lietuvos mažmeninės prekybos rinkoje. Šiuo metu vokiško kapitalo prekybos tinklas turi 41 parduotuvę įvairiuose šalies miestuose. Tačiau, pasak V. Lopetos, 2019 m. plėtra išliks vienu iš įmonės veiklos prioritetų. Tačiau konkretaus planuojamų parduotuvių skaičiaus „Lidl Lietuva“ atstovas neatskleidė.

Gruodžio pradžioje buvo paskelbta, kad „Lidl Lietuva“ parduotuvių plėtrai buvo sutekta 50 mln. eurų paskola iš Šiaurės investicijų banko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų