REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Mama ir vaikai (nuotr. Fotodiena.lt)

Jau kitąmet tėvai sulauks didesnių išmokų už vaikus, o gausioms ir nepasiturinčioms šeimoms išmokos auga dar labiau – tokį sprendimą ketvirtadienį galutinai palaimino Seimas.

6

Jau kitąmet tėvai sulauks didesnių išmokų už vaikus, o gausioms ir nepasiturinčioms šeimoms išmokos auga dar labiau – tokį sprendimą ketvirtadienį galutinai palaimino Seimas.

REKLAMA

Šiuo metu vadinamieji vaiko pinigai kiekvienai šeimai siekia 30 eurų. Nuo Naujųjų metų ši suma didėja iki 50 eurų už vaiką. Taip Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siekia sumažinti vaikų skurdą ir socialinę atskirtį.

Teikti papildomi pasiūlymai

Seimo narys Justas Džiugelis pateikė siūlymą, kad vaikams, turintiems negalią, būtų skiriami didesni vaiko pinigai: ne 50, o 70 eurų. Tačiau tokiam siūlymui, Socialinių reikalų ir darbo komiteto nuomone, turėtų būti nepritarta, nes tokia yra Europos Sąjungos šalių praktika: išmokos vaikams dažniausiai yra vienodos, nepriklausomai nuo jų specialiųjų poreikių. J. Džiugelio pasiūlymui po Seimo narių balsavimo pritarta.

Rita Tamašunienė pateikė pasiūlymą, kad išmoka vaikams turėtų būti didinama ne iki 50 eurų, o iki 60 eurų ir pinigų tam yra. Tačiau Socialinių reikalų ir darbo komitetas tokiam pasiūlymui nepritarė, nes tam papildomai reikėtų daugiau nei 50 mln. eurų, o valstybė tam neturi galimybių. Iš viso kitų metų biudžete vaiko pinigams kitiems metams reikėtų ne 117 mln. eurų, kaip numatyta dabar, o 173 mln. eurų. Pasiūlymui nepritarta.

REKLAMA
REKLAMA

Papildomų dokumentų nereikės

Taip pat nuspręsta suvienodinti išmokos dydį, kuri mokama vaikams, augantiems nepasiturinčiose ir gausiose šeimose, ir nepriklausomai nuo vaikų amžiaus kiekvienam vaikui skirti po 20 eurų priemoką. Vadinasi, nepasiturinčios ir gausios šeimos už kiekvieną atžalą gaus po 70 eurų.

REKLAMA

SADM Piniginės paramos ir būsto skyriaus vedėja Svetlana Kulpina pažymi, kad nepasiturinčios ir gausio šeimos jau ir dabar gauna papildomas išmokas, tik jos priklauso nuo vaikų amžiaus.

„Šiuo metu universalią išmoka gauna 477 tūkst. vaikų – 94 proc. visų Lietuvos vaikų. Iš jų papildomą išmoką gauna trečdalis. Tiesiog nuo 2019 m. siūloma suvienodinti išmokas nepriklausomai nuo vaiko amžiaus ir gausioms bei nepasiturinčioms šeimoms mokėti vienodą 20 eurų išmoką. Jeigu dabar nepasiturinti ar gausi šeima turi vaikus nuo 3 metų, tai gauna kiekvienas po 30 eurų universalią išmoką ir dar 15,2 eurų papildomai“, – tv3.lt kalbėjo S. Kulpina.

REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad šeima gautų gausioms šeimoms skirtą paramą, joje turi augti bent trys vaikai iki 18 metų. Tuo metu nepasiturinčiomis laikomos šeimos, kur vienam šeimos nariui tenkančios pajamos nesiekia 183 eurų. Vertinamos metinės praėjusių metų paramos.

Įsigaliojus didesnėms išmokoms, nereikės pildyti papildomų dokumentų, šeimai skiriama suma bus perskaičiuojama automatiškai.

„Čia tiktai, jeigu atsirastų nauji Lietuvos piliečiai, gimtų vaikelis šeimai, tuomet tėveliai per Socialinės paramos informacinę sistemą pateikia prašymą gauti universaliai ir papildomai išmokai“, – sakė S. Kulpina. Išmokas didins ir toliau

Vyriausybė kaip vieną iš savo prioritetų numatė iki 2021 metų užtikrinti, kad vaiko pinigai siektų 100 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes turime ketinimų ir kitais metais didinti išmokas. Kitais metais spręsime toliau, atsižvelgdami į bendrą finansinę situaciją. Tuomet jau galvosime konkrečias sumas 2020 m., 2021 m. Yra toks tikslas, kad vaiko pinigai pasiektų 100 eurų iki 2021 metų“, – teigė S. Kulpina.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad vaiko pinigų didinimui papildomai reikės 130,2 mln. eurų, o iš viso šioms išmokoms bus skirta 350,7 mln. eurų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų