REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Prasidėjo tikras „žiemos armagedonas“ – atšaukiami skrydžiai (nuotr. SCANPIX)

Lietuvoje prasidėjo pirmasis žiemos mėnuo. Vis laukiame švenčių, norime baltos, o ne lietingos ir šiltos žiemos, kuri mus ištinka jau ne vienerius metus. Pažiūrėkime, ką prognozuoja sinoptikai.

35

Lietuvoje prasidėjo pirmasis žiemos mėnuo. Vis laukiame švenčių, norime baltos, o ne lietingos ir šiltos žiemos, kuri mus ištinka jau ne vienerius metus. Pažiūrėkime, ką prognozuoja sinoptikai.

REKLAMA

Gruodis turėtų būti įprastas, o sausis laipsniu šiltesnis, vasario temperatūra dar lieka neaiški, tačiau vėsus vasaris pasitaiko vis rečiau.

„Kol kas gruodis prognozuojamas įprastinis tokiam lietuviškam gruodžiui. Vidutinė gruodžio temperatūra yra - 1,9 laipsniai. Taigi, šio gruodžio temperatūra numatoma normali.

Sausis, manoma, bus apie laipsniu šiltesnis už normą, o kritulių kiekis numatomas apie 10 proc. didesnis nei įprastai. Apie vasarį kalbėti sunku, nes jis dar labai toli, tačiau šalti vasariai pasitaiko ne kasmet“, – tv3.lt kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas.

Nors žiema ir numatoma gana šilta, ji tikrai nebus vienoda. Šaltesnių dienų pasitaikys.

„Bus šilčiau, bet tų šaltų dienų pasitaikys viena kita tikrai, tai yra normalus svyravimas“, – pridūrė klimatologas. 

REKLAMA
REKLAMA

Nuolatinė sniego danga formuojasi po Kalėdų

„Pastarąjį dešimtmetį Kalėdos daug dažniau būna su lietumi nei su sniegu. Aš sakyčiau, kad labiau reikėtų tikėtis Kalėdų be sniego“, – lrt.lt sakė VU Geomokslų instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas, klimatologas Justinas Kilpys.

REKLAMA

Kad per šventės galėsime džiaugtis sniegu, negarantuoja ir etnologas Libertas Klimka, kuris dar rudenį pasinaudojo liaudies išmintimi ir nuspėjo, kad žiema bus be didesnių šalčių.

Sniegas, kuris vos pasnigus nenutirpsta, pradeda formuotis jau po Kalėdų, arba per naujuosius metus.

„Pagal daugiametes tendencijas sniego danga Lietuvoje pradeda formuotis jau po Kalėdų. Nes pastovi sniego danga turi išsilaikyti“, – tv3.lt kalbėjo D. Valiukas.

„Paskutiniais metais toks rimtesnis sniegas būna tik per Kalėdas, o gal ir per naujuosius metus“, – mini VU klimatologijos katedros specialiste Lauryna Šidlauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Viskas dėl klimato kaitos

Pasaulis kalba apie klimato kaitą, kurią sukelia žmogaus veikla, kalba apie ledynus, kurie nenumaldomai tirpsta, apie šiltnamio efektą. Gali pasirodyti, kad Lietuvos tai neveikia, tačiau, iš tikrųjų, mūsų žiemos ir jų nepastovumas yra tikrų tikriausias klimato kaitos padarinys. 

„Reiktų atkreipti dėmesį į klimato kaitą ir kaip viskas keičiasi. Bendra žiemos tendencija yra tokia, kad sniego Lietuvoje iškrinta vis mažiau ir dienų kuomet viskas pasidengia sniego danga mažėja. Ankščiau, prieš dešimt – penkiolika metų, sniegas išsilaikydavo kažkur nuo rudens iki pavasario pradžios. O dabar savaitę – dvi pabūna sniegas ir vėl nutirpsta“, – minėjo L. Šidlauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klimato kaitos įtaką mūsų žiemoms pastebi ir kiti klimatologai. Per penkiasdešimt metų, dienų kuomet Lietuvą nuklodavo sniegas sumažėjo dešimčia.

„Per penkiasdešimt metų, nuo praeito amžiaus vidurio, dienų su sniego danga sumažėjo apie dešimčia. Ko gero paprasčiausias ryšys būtų toks, kad vyksta klimato kaita, temperatūra kyla ir Lietuvoje, o žiemos laikotarpis yra būtent tas, kai temperatūra kyla labiausiai. Todėl išryškėja tiesioginis ryšys, jog mažėjant neigiamos temperatūros dienų skaičiui, mažėja dienų su sniego danga skaičius“, – kalba dr. Donatas Valiukas.

Kiti metų mėnesiai paveikiami mažiau. 

„Labiausiai, bendram metų šilumos klimato kilimui įtakos turi žiemos sezono svyravimai, nes žiemos būna anomalios. Jų temperatūra dažnai nukrypsta nuo normos“, – minėjo Gintautas Stankūnavičius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų