REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
Kalėdų miestelis prie Vilniaus katedros (Fotodiena/Danielius Masiulis)

Katedros aikštėje įžiebus pagrindinę šalies Kalėdų eglę, prasidėjo ir kalėdinė prekyba miesto centre: tradiciniame kalėdų miestelyje galima įsigyti dovanų ir paskanauti šventiškų užkandžių. Portalo tv3.lt žurnalistai jame rado ne tik tipinių kalėdinių atributų, bet ir staigmenų, įvertino ir prekių kainas.

28

Katedros aikštėje įžiebus pagrindinę šalies Kalėdų eglę, prasidėjo ir kalėdinė prekyba miesto centre: tradiciniame kalėdų miestelyje galima įsigyti dovanų ir paskanauti šventiškų užkandžių. Portalo tv3.lt žurnalistai jame rado ne tik tipinių kalėdinių atributų, bet ir staigmenų, įvertino ir prekių kainas.

REKLAMA

Aplink eglutę įsikūrę apie pusšimtis medinių namelių, kuriuose prekybininkai siūlo platų asortimentą. Čia galima ir paskanauti saldėsių, ir susišildyti geriant arbatą, ir įsigyti dovanų artimiesiems.

Kvapai pirmieji pasitinka Kalėdinio miestelio prieigose. Vietoje kepami skanėstai ir verdami gėrimai skleidžia su šventėmis siejamus kvapus. Cinamono, kardamono, imbiero, muskato riešutų aromatai užtvindo erdvę aplink Kalėdų eglę. Vietoje verdamo karšto vyno, punšo ar kepamų vaflių kvapai tvyro Kalėdų miestelyje. Tad jei ir nesiruošiate nieko pirkti, kalėdinę atmosferą galite pajusti vien būdami ten.

Sausainiai ir kindziukai

Kalėdų miestelyje dominuoja šiam šventiniam laikotarpiui būdingi skanėstai: meduoliai, imbieriniai sausainiai, vafliukai. Prekybininkai siūlo ir šaltuoju metu sezonu mėgstamus karštus gėrimus, pavyzdžiui, šilto kisieliaus. Siūloma ir skirtingų skonių arbatos bei kavos. Bene labiausiai nustebinęs dalykas – latė kava su plaktos grietinėlės kepurėle, kuri apibarstyta aukso dulkėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Keletas namelių siūlo įsigyti ir tradiciniais kalėdiniais skanėstais tapusių imbierinių sausainių ar meduolių, prekiaujama ir įvairiaspalvėmis saldymedžio lazdelėmis. Įvairūs vafliai, spurgos taip pat populiari prekė Kalėdų miestelyje. Skirtingi prekybininkai siūlo skirtingus šių skanėstų variantus. Norintys rimčiau užkąsti, gali pasirinkti lietinių blynų su mėsos, sūrio įdaru.

REKLAMA

Vienas iš įdomesnių pasiūlymų skanėstų tarpe yra tradicinis vengriškas pyragaitis Kurtos. Šis desertas šiek tiek panašus į lietuviškąjį šakotį. Saldi mielinė tešla ant medinės formos sukama virš žarijų. Šį gaminimo procesą galima išvysti ir gyvai, nes desertas kepamas vietoje.

Nors dauguma maistu prekiaujančių namukų siūlo kalėdinį asortimentą, miestelyje galima sutikti ir nuolatinius Vilniuje šurmuliuojančių mugių palydovus. Tai ir prekystalis su įvairių rūšių duonomis, ir mėsos prekyvietė su skilandžiais, dešromis ir kitais vytintais bei rūkytais gaminiais. Išalkusieji gali pasisotinti kibinais, kurie siūlomi ir Kaziuko mugės, ir kitų miesto švenčių metu.

REKLAMA
REKLAMA

Atverta piniginė

Kavos ir arbatos kainos panašios kaip ir tinklinėse kavinukėse miesto centre. Kalėdų mugėje už puodelį arbatos teks susimokėti nuo 1,5 iki 2 eurų, kavos kaina svyruoja nuo 2 iki 3 eurų. Minėta latė kava su aukso dulkėmis kainuoja 3 eurus.

Skirtingose vietose kavos ir arbatos kainos skiriasi, o kiti karšti gėrimai, taip pat ir kisielius, po 3 eurus. 

Blynų su įvairiais įdarais kaina varijuoja nuo 3 eurų iki beveik 5 eurų. Kibinai šiek tiek pigesni, tradicinį karaimų užkandį galima nusipirkti už daugmaž 3 eurus. Nuo 3 iki 5 eurų svyruoja ir įvairių spurgyčių, vafliukų ir panašių skanėstų kainos. Kuo skanėstų daugiau ir kuo įvairesnių užpilų ar pagardų norėsite, tuo kaina didesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepigus vengriškas desertas Kurtos. Už vieną vienetą teks susimokėti 5 eurus. Sausainių ir meduolių kainos priklauso nuo dydžio: mažesnis gali kainuoti nuo 2 iki 3 eurų, kiek didesnis apie 5 – 7 eurus, o meduolinis namelis ar atskirų meduolių rinkinys 15 eurų. Akį atkreipė ir rūšinių arbatų bei kavų kainos. Už maišelį arbatos ar kavos reikėtų nepagailėti 6 – 7 eurų. Tiesa, tokios rūšies arbatos ar kavos mažmeninėse parduotuvėse matyti neteko. Nustebino ir ledinukų bei saldymedžio lazdelių kainos. Už šiuos saldainius tenka susimokėti nuo 3 iki 5 eurų.

Norintiems paragauti kelių skanumynų ir gėrimo reikėtų apie 10 eurų.

Grynieji: reikia ar ne?

Nors mugėje dominuoja maistas, galima rasti ir idėjų dovanoms. Keletas prekybininkų siūlo megztas kepures, šalikus, pirštines ar kojines. Vaikų akį gali patraukti ir įvairių spalvų šviesą ir garsus skleidžiantys prastos kokybės žaislai.

REKLAMA

Galima rasti odos dirbinių, papuošalų, ekologiškų grožio priemonių, rankų darbo muilo. Akį ypač traukia vienas namukas, kuriame įvairiaspalvės įdomių formų žvakės. Ir nors pati prekė priverčia prieiti prie prekystalio, šiek tiek atgraso pardavėjo niūrumas. Paklausus, ar žvakės kvepia, prekybininkas nudelbęs akis nukirto, kad ne.

Prekybininkų elgesį miestelyje sunku vertinti vienareikšmiškai. Vieni paslaugiai pasiteirauja ar kas domina ir šiltai šypsosi. Kiti, tuo tarpu, nieko nesakančiais žvilgsniais stebi vieną tašką kažkur tolumoje ir nekreipia dėmesio į susidomėjusius pirkėjus.

Viename namuke, kuriame pardavinėjami skanėstai ir šiltieji gėrimai, teko nugirsti ir dviejų prekeivių pokalbį, pagardintą riebiais rusiškais keiksmažodžiais. Per žingsnį nuo jų – moksleivių grupė. Tą akimirką atrodė, kad aplink ne Vilniaus Kalėdų miestelis, o Marijampolės automobilių turgus.

REKLAMA

Pas skirtingus prekeivius – skirtingi ir atsiskaitymo būdai. Vieni ant namuko užsiklijavę lipdukus, kad pas juos priimamos visų rūšių banko kortelės. Kiti tokių ženklų neturi, tačiau aiškiai matyti kasos aparatai ir kortelių skaitytuvai. Pas trečius nei to, nei to. Patarimas: nors keletoje vietų galima atsiskaityti kortele, vertėtų įsidėti ir grynųjų pinigų.

Kalėdų miestelis Katedros aikštėje veiks iki sausio 7 dienos. Pirmadieniais miestelis atidarytas nuo 12 iki 21 val., antradienį – ketvirtadienį darbą pradeda valanda anksčiau, penktadienį ir šeštadienį dirba kiek ilgiau, nuo 11 iki 22.30 val., sekmadienį nuo 11 iki 21 val.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų