REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
streikuojantys mokytojai ŠMM (nuotr. Arnas Strumila/Fotodiena.lt)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis svarsto, kad streikuojant kai kuriems pedagogams būtų galima laikinai jungti mokyklas.

33

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis svarsto, kad streikuojant kai kuriems pedagogams būtų galima laikinai jungti mokyklas.

REKLAMA

Premjeras taip pat teigia, jog savivaldybės turėtų samdyti papildomus mokytojus, kad ugdymo procesas būtų tęsiamas nepaisant streikų.

„Savivaldybės, atsakingos už ugdymo procesą, turėtų ieškoti būdų, kaip samdyti papildomai mokytojus“, – žurnalistams Vyriausybėje pirmadienį sakė ministras pirmininkas.

„Finansiniai ištekliai tam yra, kaip organizuoti darbą, galbūt netgi jungiant mokyklas, kurios yra tuštesnės arba pustuštės, perkeliant laikinai vaikus ir tokiu būdu užtikrinant ugdymo proceso vykdymą“, – pridūrė jis.

Dalies pedagogų streikai dėl rugsėjį įvesto etatinio apmokėjimo tęsiasi ketvirtą savaitę.

Premjeras paragino streikuojančius ir Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) nuo trečiadienio nakvojančius pedagogus „grįžti atgal, grįžti į mokyklas, grįžti į savo šeimas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes manome, kad tai pradeda kenkti ir tėvams, ir vaikams, ir patiems mokytojams“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Jis taip pat tvirtino, kad ministerijoje besibūriuojantys mokytojai grubiai pažeidžia Susirinkimų įstatymą, o ŠMM administracija turi teisę spręsti, kaip elgtis toliau.

REKLAMA

„Ministerijos administracija turi spręsti: jeigu tai yra problema valstybės įstaigos funkcionavimui, tai yra numatyti atitinkami teisiniai mechanizmai, kaip tuos klausimus reikėtų spręsti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Tuo metu streikuojančios profsąjungos vadovas Andrius Navickas tokius premjero pasvarstymus vadina manipuliavimu.

„Įstatymas draudžia samdyti kitus mokytojus vietoj streikuojančių. Galbūt premjeras nesilaiko kodekso, galbūt čia manipuliavimas “, – pirmadienį premjero pasvarstymus įvertino A. Navickas.

Premjeras sakė besitikintis, kad A. Navicko vadovaujama profsąjunga laikysis pažado išmokėti algas visiems streikuojantiems pedagogams. Jis anksčiau yra pabrėžęs, kad streikuojantieji negaus atlygio už praleistas darbo dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, pirmadienį streikuoja 1,4 tūkst. pedagogų iš 53 mokyklų.

Siūlo didinti pedagogų algas

Vyriausybė pirmadienį paskelbė, kad kitąmet priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimai augs dešimtadaliu, tačiau ketvirtą savaitę streikuojančios mokytojų profsąjungos toks sprendimas netenkina – ji žada tęsti protestą.

Ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui Vyriausybės posėdyje paklausus, ar Finansų ministerija gali atsižvelgti į pasiūlymą kitais metais 10 proc. didinti priešmokyklinio ugdymo pedagogų darbo užmokestį, ministras Vilius Šapoka atsakė teigiamai.

Vyriausybės vadovas žurnalistams teigė, kad šis algų didinimas kainuos daugiau nei 4 mln. eurų, o lėšos tam kitų metų biudžete bus paimtos iš Švietimo ir mokslo bei Finansų ministerijų asignavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi yra eilė pakeitimų, nėra tie pakeitimai labai žymūs, tai sakyti, kad štai šitoje srityje didiname asignavimus ir konkrečiai numatyti, iš ko jie paimti, būtų ne iki galo tikslu“, – sakė finansų ministras V. Šapoka.

„Iš esmės atsirado papildomų poreikių, atsirado galimybės sumažinti kai kur išlaidas, atsirado papildomų pajamų, valstybės įmokų, pelno įmokos padidinimas, taip pat yra numatyta padidinti 10 proc. etilo alkoholio apmokestinimą“, – pridūrė jis.

Premjeras taip pat pasiūlė švietimo profsąjungoms prisidėti prie ilgalaikio plano dėl viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimo augimo. Dėl tokio plano rengimo premjeras pirmadienį sutarė su valdančiaisiais ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

REKLAMA

„Tai bus tvaru, nes (...) pasikeitus valdančiajai daugumai, kitiems atėjus būtų sudėtinga to įsipareigojimo nevykdyti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis tvirtino, kad Seimo priimtas planas dėl viešojo sektoriaus darbuotojų algų didinimo turėtų įsigalioti 2020 metais.

Vis dėlto streikuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos lyderis Andrius Navickas pareiškė, kad to streikui nutraukti neužtenka.

„Tai nieko nekeičia. Tenka tik apgailestauti, kad premjerui mokytojai nerūpi, toliau demonstruojamas cinizmas ir nenorima sėsti prie derybų stalo“, – žurnalistams kalbėjo A. Navickas.

Jo profsąjungai nepavyksta susitarti dėl mokytojų algų koeficientų didinimo penktadaliu, nekontaktinių valandų skaičiaus didinimo priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, taip pat pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinių intervalų naikinimo, klasių mažinimo, mokytojo etato struktūros keitimo.

REKLAMA

„Streiko nėra pagrindo nutraukti. Kol kas dėl nieko nėra sutarta. Nei vienas mūsų reikalavimas nėra įgyvendintas ir nei dėl vieno nėra susitarta“, – sakė profsąjungos lyderis.

Dalies mokytojų atstovas svarstė, kad Vyriausybė galėtų metams atidėti rugsėjį įvesto etatinio apmokėjimo modelio taikymą, o jam numatytus pinigus skirti mokytojų algoms kelti.

Vyriausybė teigia, kad įgyvendinti A. Navicko reikalavimams reikėtų papildomų 300 mln. eurų, o numatyti papildomų pinigų kitų metų biudžete nėra įmanoma.

A. Navickas tvirtina, kad reikalavimai galėtų būti įgyvendinami etapais, tačiau daliai jų finansavimas turėtų būti numatytas jau kitąmet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikėti ir pasitikėti, kad jie darys tai kitais metais (2020 metais), jie to neužsitarnavo“, – sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas.

Įsibegėjus pedagogų protestams pirmadienį premjeras paskelbė apie švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės atleidimą.

Be to, bus keičiami kultūros ir aplinkos ministrai. Ministras pirmininkas sako taip norintis suteikti naują impulsą reformoms šioje srityje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų