REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Šaltis (nuotr. 123rf.com)

Artimiausiomis dienomis Lietuvoje vis dar išliks žvarbūs ir vėsūs orai. Prie žemos temperatūros prisijungs ir žvarbus vėjas, kuris mus vers jaustis taip, lyg už lango būtų dvigubai žemesnė temperatūra.

20

Artimiausiomis dienomis Lietuvoje vis dar išliks žvarbūs ir vėsūs orai. Prie žemos temperatūros prisijungs ir žvarbus vėjas, kuris mus vers jaustis taip, lyg už lango būtų dvigubai žemesnė temperatūra.

REKLAMA

Šiandien debesuotumas pastoviai keisis. Krituliai nenumatomi. Pūs gūsingas, žvarbus pietryčių vėjas. Aukščiausia temperatūra 5–7 laipsniai šalčio, pajūryje apie 3 laipsniai šalčio.

Artimiausią naktį krituliai neprognozuojami, vyraus pietryčių 8–13 m/s vėjas, kai kur vakariniuose rajonuose gūsiai 15–18 m/s. Daugelyje rajonų temperatūra kris iki 8–10 laipsnių, pajūryje bus apie 5 laipsnius šalčio. Jutiminė temperatūra daugelyje Lietuvos rajonų sieks 19 laipsnių.

Rytojaus dieną kritulių tikimybė – maža. Vėjas išliks gūsingas. Temperatūra sieks 4–6 laipsnius šalčio, o pajūryje apie 0 laipsnių.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienio naktis – labai žvarbi

Temperatūra šeštadienio naktį kris iki 10–12 laipsnių šalčio, pajūryje numatoma apie 9 laipsniai šalčio, o rytiniuose Lietuvos rajonuose kartu su Vilniumi vėl bus žvarbiausia. Temperatūra čia kris iki 15 laipsnių šalčio. Naktis numatoma giedra, be kritulių. Jutiminė temperatūra pajūryje sieks minus 18 laipsnių, Vilniuje apie minus 25 laipsnius, kitur – apie minus 20 laipsnių.

REKLAMA

Šeštadienio rytą Vilniuje bus itin žvarbu, tad šilčiau apsirenkite. Įdienojus temperatūra sieks iki 5–7 laipsnius šalčio, pajūryje iki 3 laipsnių šalčio. Diena turėtų būti saulėta, didesnių kritulių neprognozuojama. Jutiminė temperatūra gali siekti minus 15 laipsnių.

Sekmadienį vėjas rims

Sekmadienio naktį vės iki 6–7 laipsnių šalčio, pajūryje prognozuojami apie 4 laipsniai šalčio. Numatomas vėjas 4–9 m/s Naktis prognozuojama debesuota su pragiedruliais, vėjas rims, tad nebus taip šalta, kaip šeštadienį.

Dieną laikysis 1–2 laipsniai šalčio. Stiprės vėjas, todėl malonu nebus. Jis sieks 8–13 m/s. Krituliai neprognozuojami, bus saulėta diena. Rytas gali būti iš tiesų nemalonus ir žvarbus.

REKLAMA
REKLAMA

Kitą savaitę bus šilčiau, pradės lyti

Kitos savaitės pradžioje Lietuvoje įsivyraus šiltesni bei lietingesni orai.

Naktimis temperatūra kris iki 0–1 laipsnio šalčio, pajūryje iki 2–4 laipsnių šilumos. Vėjas sieks 3–7 m/s. Numatomos šlapdribos, o atšilus stipriau ir lietus.

Kitos savaitės dienomis vyraus 2–4 laipsniai šilumos, pajūryje apie 4–6 laipsniai šilumos. Galimas nedidelis sniegas, šlapdriba, lietus. Dangus dažniausiai bus apsiniaukęs ir tamsus.

Kodėl svarbu žinoti, koks vėjas lauke?

Jei žinome lauke esančią oro temperatūrą, bet neįvertiname vėjo greičio įtakos, išeidami iš namų galime netinkamai apsirengti. Čia galėtų padėti vėjo žvarbumo temperatūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėjo žvarbumo temperatūra nėra tikroji oro temperatūra – ji nusako, kaip mes jaučiamės esant žemai oro temperatūrai ir pučiant vėjui (pvz., esant -5°C ir pučiant 5 m/s greičio vėjui jausimės taip, lyg būtų -11°C). Vėjo žvarbumo temperatūra išreiškia bendrą oro temperatūros ir vėjo greičio poveikį žmogaus savijautai.

Žvarbumo temperatūra apibūdina tik mūsų savijautą, bet neturi jokio poveikio negyviems objektams. Negyvi objektai negali atšalti žemiau už esančią oro temperatūrą, todėl nėra jokio skirtumo, kokio stiprumo vėjas. Nors šiltesni už aplinkinį orą objektai atvėsta greičiau, kai pučia vėjas.

Ilgesnį laiką būti lauke esant žemai oro temperatūrai ir smarkiam vėjui gali būti pavojinga sveikatai ar net gyvybei. Dažniausios šalčio sukeliamos „nelaimės“ yra nušalimas ir hipotermija. Stenkitės ilgai nebūti lauke esant žemai oro temperatūrai, ypač jei pučia stiprus vėjas.

REKLAMA

„Vėjas paprasčiausiai nupučia šilumą nuo mūsų kūno ir yra toks indeksas, vėjo žvarbumo indeksas, kuris skaičiuojamas pagal vėjo greitį ir oro temperatūrą, ir kuo tas vėjas stipresnis, tuo jaučiamės šalčiau“, – kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas.

Vandens telkinių temperatūra

Pagal Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenis, šiomis dienomis įvairiuose vandens telkiniuose temperatūra yra labai įvairi. Baltijos jūroje prie Nidos ir Klaipėdos yra 5 laipsniai. Ežerų temperatūra yra tokia: Tauragnų ežere – 5 laipsniai, Alnio ež. (Molėtų raj.) – 3 laipsniai šilumos, Kauno mariose (Darsūniškyje) yra 3 laipsniai, Neryje (Vilniuje) – 1 laipsnio šiluma, Nemune (Druskininkuose) – 1 laipsnio šiluma, Šventojoje (Anykščiuose) – 1 laipsnis, Kuršių mariose – 1 laipsnis šilumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų