REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pyktis dėl vaikų atiminėjo perauga į smurtą. Pareigūnai pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl smurto prieš du specialistus, lankiusius šeimą su vaikais Anykščių rajone.

Pyktis dėl vaikų atiminėjo perauga į smurtą. Pareigūnai pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl smurto prieš du specialistus, lankiusius šeimą su vaikais Anykščių rajone.

REKLAMA

Tiesioginė transliacija feisbuke prieš beveik porą savaičių sukaustė tūkstančių žiūrovų dėmesį. Drama vyksta Kauno rajone Pabalių kaime. Po anoniminio pranešimo, kad namuose yra galimai girta moteris su nepilnamečiais vaikais, atvyko pareigūnai. Moteris atsisakė tikrintis blaivumą, dėl to iškviesti vaiko teisių apsaugos specialistai.

Nors vaikai neatimami, transliacijos autorius nerimsta, šaukia ant vaiko teisių apsaugos specialistės. Anot pareigūnų, tokios istorijos ne visada baigiasi taikiai. Štai Anykščiuose pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Kavarasko seniūnijoje užpultų dviejų vaiko teisių apsaugos specialisčių. Jos norėjo atimti vaikus iš tėvų, kurie, pasak pareigūnų, 3 dienas visiškai nesirūpino savo atžalomis. Kai socialinės darbuotojos pradėjo organizuoti vaiko paėmimo procedūras, sugrįžusi neblaivi mama pratrūko smurtauti.

„Atvyko neblaivi motina, kuri pradėjo stumdyti vaiko teisių specialistus, trenkė vienai, sužalojo specialistą, virtuvėje ieškojo peilio, įžeidinėjo kitą specialistą, kuri kvietė policijos pareigūnus, dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – sako policijos atstovas Ramūnas Matonis.

REKLAMA
REKLAMA

Nors pasipriešinimas valstybės tarnautojui baudžiamas viešaisiais darbais, bauda, arba net laisvės atėmimu iki trejų metų, anot vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos, aidint atžalų atiminėjimo iš tėvų istorijoms, ne visi gyventojai kritiką išsako taikiuose protestuose šalia Seimo. Agresijos daugėja.

REKLAMA

„Specialistai neretai atsiduria labai pavojinguose sąlygose, kuomet yra priremiami prie sienos, kuomet yra smaugiami ir vienintelis įrankis, kuriuo vaiko teisių apsaugos specialistai gali apsiginti, yra moters rankinukas ar popieriaus lapai. Deja, šiandien tenka pripažinti tai, kad ne tik vaikams reikia apsaugos, tačiau ir vaiko teisių apsaugos specialistams“, – sako tarnybos vadovė Alina Jakavonienė.

Anot vaikų teisių apsaugos tarnybos, darbas tampa nepakeliamas.

„Dėl žeminančios informacijos, dėl gaunamų grasinimų telefonu ar kitokiu būdu, vaiko teisių apsaugos skyriaus geri specialistai tikrai palieka savo darbą“, – sako A. Jakavonienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš tikrai sieju tai pirmiausia su pastaruoju Kauno įvykiu ir iš tikrųjų tai kiekvienas vaikas yra nepaprastai svarbus ir aš tą tikrai suprantu. Bet vėlgi Kauno įvykis iki galo ištirtas, kaip ten viskas buvo, ir mes dabar. <…> ką pastebime, ypač pastaraisiais mėnesiais, kad tokio atsirado pikto požiūrio į jų darbą ir tokių netgi šmeižiančių pasakymų. <…> nenori niekas ateiti pas mus dirbti“, – sako „Gelbėkit vaikus“ direktorė Rasa Dičpetrienė.

Specialistai bijo, kad jei Seimas sušvelnins vaiko nemušimo įstatymą ir pakeis sąvokas, smurtaujantys ir vaikų neprižiūrintys tėvai įgis dar daugiau drąsos prieš juos lankančias socialines darbuotojas. Agresijos pliūpsnį prieš įstatymais numatytą reformą vykdančius specialistus bando stabdyti ir socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas tai yra vienkartiniai atvejai, tačiau mes apie juos visus žinome ir viską darome, kad užkardytume bet kokias galimas neigiamas pasekmes“, – sako ministras Linas Kukuraitis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija rytoj susitiks su regionų atstovais, ieškos būdų, kaip apginti vaiko teisių apsaugos specialistus, mat, juos ne visada lydi policijos pareigūnai. Neatmetama galimybė, kad jiems gali būti dalinamos savigynos priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų