REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl etatinio darbo apmokėjimo modelio streikuojanti švietimo profsąjunga ministrę Jurgitą Petrauskienę kaltina derybų imitavimu.

Dėl etatinio darbo apmokėjimo modelio streikuojanti švietimo profsąjunga ministrę Jurgitą Petrauskienę kaltina derybų imitavimu.

REKLAMA

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas laikosi pozicijos, kad siekdama nutraukti streiką Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) turėtų derėtis su streikuojančiais, o ne etatiniam apmokėjimui pritariančiais pedagogais.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė į tai atsako, kad ministerija turi išklausyti visus pedagogus, o ketvirtadienį yra numatytas derybinis susitikimas, kuriame ir laukiama profesinių sąjungų atstovų.

Nelaukdami ketvirtadienį ŠMM suplanuoto derybų posėdžio Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos atstovai jau trečiadienį eina į ministeriją ir sako iš ten nesitrauksiantys, kol nebus pasiektas sutarimas.

„Matom, kad ministrė vilkina derybas, bet ji žaidžia vaikais, vaikų likimais, mokytojų likimais, tai labai negražus elgesys, ministrė buvo informuota iš anksto, kad mes ateisim derėtis. Mes einame į ministeriją ir iš jos nežadame išeiti, kol nesutarsim“, – trečiadienį žurnalistams po Seimo Švietimo ir mokslo ministerijos komiteto posėdžio sakė A. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA

Klausiama, ar trečiadienį ketina susitikti su A. Navicko vadovaujama profsąjunga, ministrė Jurgita Petrauskienė sako, kad darbotvarkė jau suplanuota, o pedagogų laukiama ketvirtadienį suplanuotame derybų posėdyje. Į klausimą, ar tai reiškia, kad streikuojančių mokytojų nepriims, J. Petrauskienė atsakė ministerijos duris esant atviras.

REKLAMA

„Rytoj susitikimas su visomis profesinėmis sąjungomis, o ministerijos durys visada atviros pokalbiui. A. Navicko profesinę sąjungą tikrai sutiksime ir lauksime ministerijoje, visi esame suinteresuoti, kad konfliktas būtų išspręstas ir mokytojai ramiai sugrįžtų į mokyklas“, – žurnalistams po komiteto posėdžio sakė J. Petrauskienė.

Tuo tarpu A. Navickas atsako, kad siekdama ugdymo proceso atnaujinimo ministerija turėtų kalbėtis su streikuojantiems mokytojams atstovaujančia profsąjunga, o ne etatinio apmokėjimo šalininkėmis.

„Mes norime kalbėti dėl streiko nutraukimo ir ugdymo proceso atstatymo – jūs turite suvokti, dėl ko sustojo ugdymo procesas. Yra pateikti aiškūs reikalavimai ir dėl to mes turime susitarti. Mes linkę susitarti ir mes norime eiti į kompromisus, bet ministrė dvi savaites bando iškreiptai suprasti vaizdą, ką mokytojai kalba. Jei mes norime atnaujinti ugdymo procesą, ir turite tarti su tais, kurie yra sustabdę ugdymo procesą“, – kalbėjo A. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA

Profsąjunga teigia, kad į ministeriją trečiadienį ketina eiti ne tik streikuojantys mokytojai, bet ir juos remiantys mokinių tėvai bei patys moksleiviai.

Anot A. Navicko, nemažas būrys žmonių ministerijoje gali būti visą dieną, o jei reikės – ir naktį.

Profsąjunga toliau kritikuoja Švietimo ir mokslo ministerijos pasiūlymus dėl rugsėjį įvesto etatinio apmokėjimo modelio.

Ministerija skelbė, kad tie pasiūlymai praėjusią savaitę buvo parengti susitikus su A. Navicko ir kitų švietimo profsąjungų lyderiais, tačiau streikuojančios profsąjungos lyderis kaltina ŠMM neatsižvelgiant į jo reikalavimus.

Profsąjunga, be kitų dalykų, reikalauja didinti mokytojų algų koeficientus ar mažinti klases. Ji taip pat teigia, kad mokytojo etatą turėtų sudaryti 36 valandos per savaitę, iš kurių ne daugiau kaip 18 yra kontaktinių valandų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profesinė sąjunga teigia, kad mokytojo etatas gali būti dalinamas tik išlaikant tą pačią kontaktinių ir nekontaktinių valandų skaičiaus proporciją, o valandos etatui turi būti skaičiuojamos ne metams, o savaitei.

ŠMM skelbė, kad tolimesnės derybos su profsąjungomis dėl etatinio apmokėjimo vyks ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų