REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Vėžliukai (nuotr. SCANPIX)

Dėl klimato kaitos mūsų šalyje atsiranda įvairiausių mūsų gamtai nebūdingų gyvūnų bei augalų. Tačiau, kartais gyvūnai mūsų šalyje atsiduria ne dėl besikeičiančio klimato, o neatsakingų žmonių.

13

Dėl klimato kaitos mūsų šalyje atsiranda įvairiausių mūsų gamtai nebūdingų gyvūnų bei augalų. Tačiau, kartais gyvūnai mūsų šalyje atsiduria ne dėl besikeičiančio klimato, o neatsakingų žmonių.

REKLAMA

Pasak Almanto Kulbio, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtos skyriaus vedėjo, klimato kaita yra ilgalaikis procesas, dėl jo gali Lietuvoje gali atrasti invazinių rūšių, tačiau, kartais prie to prisideda ir neatsakingi žmonės.

„Geltonausiai vėžliai taip pat kaip piranijos kartais yra paleidžiami į vandens telkinius. Taip yra todėl, kad žmonės nusiperka mažą, euro dydžio vėžliuką, bet jis užauga, jie nebeturi tokio dydžio akvariumo ir paleidžia į vandens telkinius gyvūnus. Šie vėžliai jau yra atsidūrę invazinių rūšių sąrašuose, kitaip nei piranijos.

Yra manoma, kad geltonausiai vėžliai šylant klimatui gali būti ir Lietuvoje. Jie yra pastebėti, nufotografuoti. Nors manoma, kad išgyventi per žiemą jie negali. Tačiau teko matyti Vengrijoje, taip pat šiltesnėse šalyse, kaip Italija, kad jie jau yra tapę problema. Jie įsikūrę miesto parkų tvenkinukuose. Na nesinorėtų, kad jie natūralią mūsų vėžlių rūšį išstumtų”, – teigė A. Kulbis.

REKLAMA
REKLAMA

Asociatyvi galerija:

Atkeliauja netgi grybai

Lietuvos teritorijoje yra keliolika invazinių gyvūnų. Kanadinė audinė, Paprastasis meškėnas, ar Mangustas, kitaip usūrinis šuo, jis Lietuvoje pirmą kartą pastebėtas 1948 m. Utenos ir Ignalinos apylinkėse, kuris matyt, čia pateko iš kaimyninių respublikų ir paplito visoje Lietuvos teritorijoje. Prieš tai jis buvo paplitęs Rytų Azijoje, Usūrio, Amūro kalnai. Jis ėda pagedusią žuvį, maitą, įvairias uogas, žiemą puola ondatras, išdrasko jų namelius. Vienintelis iš šuninių šeimos žiemą užmiega ilgesniam laikui, jeigu blogos oro sąlygos – pūgos, žvarbūs šalčiai.

REKLAMA

„Invazinių rūšių sąrašas yra gana ilgas, tiek augalų, tiek gyvūnų. Turime tokį pavyzdį grybo. Juk atrodo, kad jau grybai svetimžemiai tikrai negali įsitvirtinti Lietuvoje, tačiau yra tokių grybų, kurie nėra masiškai išplitę, tačiau atkeliavo į Lietuvą su gėlėmis. Tai tikrai nėra masiškai išplitęs grybas, bet rožynuose, gėlynuose jis yra aptinkamas ir randamas. Teko girdėti, kad Lietuvoje rado netgi tokį egzotišką grybą primenantį raudoną žvaigždę, jis išlenda iš žemės ir į Lietuvą ir Europą pateko net iš Naujosios Zelandijos. Kad ir didelė egzotika tokį grybą rasti Lietuvoje, bet mes čia savo gamtą turime”, – kalbėjo A. Kulbis.

REKLAMA
REKLAMA

Paleidžiamos ir piranijos 

Piranijos tikrai nepradės daugintis ir netaps invazine rūšimi Lietuvoje, nes pas mus yra pernelyg šalta. Tačiau jos taip pat būna paleidžiamos į vandenį, jas sugauna žvejai. Dėl to kalti neatsakingi žmonės, kurie dėl šio nusižengimo būna baudžiami.

„Šios žuvys neišgyvena žiemos. Jų yra kelios rūšys, ir nei viena pas mus neišgyvena. Tai yra Amazonės upės baseino žuvis ir ten tikrai daug šilčiau tiek vasarą, tiek žiemą. Mūsų vandens telkiniai tik keliais laipsniais žiemą sušyla, todėl jos tikrai negali nei daugintis, nei atsivesti palikuonių, nei išgyventi visus metus“, – kalbėjo gamtininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų