REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Kaziukaitytė su Matuku (nuotr. socialinių tinklų)

Už savo sūnaus nužudymą nuteista Monika Kaziukaitytė prašo ją išteisinti arba bent sušvelninti skirtą 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

15

Už savo sūnaus nužudymą nuteista Monika Kaziukaitytė prašo ją išteisinti arba bent sušvelninti skirtą 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį išnagrinėjo už savo sūnaus Mato nužudymą nuteistos M. Kaziukaitytės advokato Sigito Štaraičio skundą. Posėdis netruko nė valandos.

Kaip žurnalistams patvirtino Generalinės prokuratūros prokurorė Dainora Miliūtė, kėdainiškė apeliacinio teismo prašo ją išteisinti arba skirtą bausmę sušvelninti.

Kaip ir pirmos instancijos teisme, byla nagrinėjama uždarame posėdyje. Uždaro posėdžio Apeliaciniame teisme paprašė nuteistosios advokatas S. Štaraitis.

„Yra svarstomos aplinkybės, susijusios su mažamečio vaiko asmens neliečiamumu, teismas nusprendžia nagrinėti neviešame posėdyje,“ – sakė teisėjas Albinas Bielskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Ji smurto vartojimo vaikučio atžvilgiu nepripažino niekada ir šiai dienai nepripažįsta“, – žurnalistams po posėdžio sakė nuteistosios advokatas S. Štaraitis.

REKLAMA

Lietuvos apeliacinis teismas savo verdiktą dėl bausmės M. Kaziukaitytei skelbs po savaitės, lapkričio 29 dieną.

Prokurorų teigimu, vaiko mirtį sukėlė abiejų sugyventinių veiksmai. Prokuroras yra sakęs, kad smurtą prieš mažametį pora aiškino auklėjimu: jie tikino vaiką baudę už netinkamą elgesį, jeigu jis neklausydavo.

Žiauriai sumuštas berniukas mirė pernai sausio 27-osios rytą Kauno klinikose.

Vaikas į ligoninę sausio 25 dieną dėl daugybinių kūno sumušimų pristatytas iš namų Kėdainiuose. Ekspertai nustatė, kad vaikui suduoti ne mažiau kaip 135 smūgiai, mirtini buvo suduoti į galvą. Turima duomenų, kad vaikas prieš mirtį muštas tris dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Nužudyto mažamečio tėvui iš abiejų kaltinamųjų teismas priteisė solidariai sumokėti 5 tūkst. eurų neturtinės žalos. Jis prašė jam priteisti 300 tūkst. eurų, tačiau teismas atsižvelgė į tai, kad tėvas nedaug prisidėjo prie mažamečio auginimo.

Šis nusikaltimas sulaukė didelio atgarsio visuomenėje: buvo rengiamos pilietinės akcijos, kurių metu buvo raginama skirti daugiau dėmesio kovai su smurtu prieš vaikus.

Seimas praėjus kelioms savaitėms po nusikaltimo uždraudė visų formų smurtą prieš vaikus ir fizinių bausmių taikymą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas pavadino Mato reforma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neseniai M.Kaziukaitytė kreipėsi į teismą dėl žalos atlyginimo už netinkamas kalinimo sąlygas.

M. Kaziukaitytė iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Kauno tardymo izoliatoriaus ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato, prašo teismo atlyginti neturtinę žalą, galbūt kilusią dėl netinkamų kalinimo sąlygų.

Spalį moters skundą gavo Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmai.

Kaip nurodo teismas, M. Kaziukaitytė skundžiasi per mažu kamerų plotu, netinkamu sanitarinio mazgo įrengimu, praustuvių trūkumu bei kitomis kalinimo sąlygomis – pasak nuteistosios, tai jai sukėlė neigiamų dvasinių išgyvenimų, nepatogumų.

Pareiškėja prašo priteisti 3 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Kauno tardymo izoliatoriaus, bei 200 eurų žalos atlyginimą iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato.

REKLAMA

Tuo metu G. Kontenio ateityje laukia akistata su Vokietijos teisėsauga.

Spalio 30 dieną Vilniaus apygardos teismas nusprendė tenkinti Vokietijos prašymą perduoti G. Kontenį, Lietuvoje nuteistą už mažamečio Mato mirtiną sumušimą.

Tačiau teismas pažymi, kad realus G. Kontenio perdavimas bus atidėtas iki tol, kol jis atliks jam Lietuvoje paskirtą 19 metų laisvės atėmimo bausmę dėl vaiko nužudymo.

Taip pat turės būti sprendžiama dėl jo laikino perdavimo Vokietijai proceso veiksmams atlikti.

G. Kontenis Vokietijai perduodamas pagal 2015 metais Bochumo apylinkės teismo išduotą Europos arešto orderį, įtariant bendrininkų grupėje įvykdžius plėšimą panaudojant šaunamąjį ginklą ir pagrobus didelės vertės turtą.

REKLAMA

Arešto orderyje nurodyta, kad 2015 metų liepos 27 dieną G. Kontenis kartu su dviem bendrininkais juvelyrinių dirbinių parduotuvėje „Marc“ pistoletais grasino ten buvusiems parduotuvės darbuotojams bei pagrobė laikrodžius, juvelyrinius papuošalus, kurių bendra vertė siekė 61,9 tūkst. eurų, taip pat 2,7 tūkst. eurų grynųjų pinigų.

Maksimali laisvės atėmimo bausmė už tokį nusikaltimą Vokietijoje – 15 metų.

Ikiteisminis tyrimas Vokietijoje tebevykdomas, G. Kontenio kaltės klausimo Lietuvos teismas nenagrinėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų