REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) skelbia nuo kitų metų sausio didinanti lėšas studijoms: 15 proc. jos augs kolegijose, 12 proc. – universitetuose ir mokslo institutuose.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) skelbia nuo kitų metų sausio didinanti lėšas studijoms: 15 proc. jos augs kolegijose, 12 proc. – universitetuose ir mokslo institutuose.

REKLAMA

ŠMM antradienį informavo, kad ministrės Jurgitos Petrauskienės pasirašytas įsakymas dėl studijų kainų indeksavimo leis papildomai padidinti dėstytojų ir mokslininkų atlyginimus ir sudarys „prielaidas studijų kokybei kilti“. Sprendimas, anot ŠMM, priimtas tariantis su studentais ir aukštųjų mokyklų atstovais.

„Vienam studentui tenkančios lėšos iki šiol Lietuvoje – vienos mažiausių ES, reikšmingesnio studijų kainų didinimo nebuvo nuo 2009 metų, didžiąją studijų kainos dalį sudaro dėstytojų atlyginimai. Nuoseklus dėstytojų ir tyrėjų atlyginimo didinimas – svarbi prielaida stiprinant studijų kokybę, užtikrinant, kad gerėja sąlygos aukštosiose mokyklose dirbantiems žmonėms“, – sako ministrė.

J. Petrauskienė žada, kad iš viso per dvejus metus dėstytojų ir mokslininkų darbo užmokestis turėtų didėti vidutiniškai 40 proc. ir tai turėtų būti „ryškiausias teigiamas pokytis per pastarąjį dešimtmetį“. Ji tvirtina, kad pastaraisiais metais didinamos dėstytojų, mokslininkų taip pat ir doktorantų stipendijos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ŠMM, šiemet aukštosioms mokykloms skirti 23 mln. eurų sudarė galimybę dėstytojų ir mokslininkų atlyginimus vidutiniškai didinti penktadaliu – kitų metų pradžioje aukštosios mokyklos turės pateikti ataskaitas, kaip šios lėšos buvo panaudotos.

REKLAMA

Tikslinant 2019 metų valstybės biudžeto projektą, lėšos perskirstomos indeksuojant studijų kainas ir pagal mokslo rezultatus. Pavyzdžiui, 2019 metais vienai bakalauro studijų vietai skiriamos lėšos socialinių mokslų srityje universitetuose didės nuo 1285 iki 1439 eurų, kolegijose – nuo 1089 iki 1252 eurų. Technologijos mokslų srityje universitetuose atitinkamai vienai studijų vietai lėšos didės nuo 2274 iki 2547 eurų, kolegijose – nuo 1407 iki 1618 eurų. Indeksuotos kainos bus taikomos 2018 ir ankstesniais metais priimtiems studentams.

Ministerija kitąmet mokslininkų ir dėstytojų atlyginimus planuoja didinti dar vidutiniškai apie 16 proc., tam papildomai numatyta 22,9 mln. eurų. Dėstytojų ir mokslininkų atlyginimus nusistato pačios aukštosios mokyklos.

Teigiama, kad labiausiai, t.y. beveik dvigubai, nuo kitų metų augs doktorantų stipendijos. Pirmųjų metų doktorantai kas mėnesį gaus 722 eurų stipendijas, o antrųjų–ketvirtųjų metų – 836 eurų. Tam papildomai iš valstybės biudžeto skiriama 8,2 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų