REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Mandarinų poveikis sveikatai: gali apsaugoti net nuo vėžio (tv3.lt fotomontažas)

Krūvos mandarinų jau atkeliavo į Lietuvą. Mat jau prasidėjo šių ryškiaspalvių, nuotaiką keliančių, itin aromantingų vaisių sezonas Lietuvoje. Anot vaisiais prekiaujančių didmeninkų, jie šiuo metu – ypač populiarūs.

14

Krūvos mandarinų jau atkeliavo į Lietuvą. Mat jau prasidėjo šių ryškiaspalvių, nuotaiką keliančių, itin aromantingų vaisių sezonas Lietuvoje. Anot vaisiais prekiaujančių didmeninkų, jie šiuo metu – ypač populiarūs.

REKLAMA

„Galima pastebėti tendenciją, kad mandarinas nurungia mūsų vaisių karalių bananą, ir tampa pačia populiariausia preke. Pats populiariausias vaisius“, – pasakojo „LITBANA“ atstovė Jurgita Podlipskienė.

Būtent šiais tamsiojo metų laiko mėnesiais šimtai tonų šio oranžinės spalvos skanėsto į Lietuvą įvežama iš pačių įvairiausių pasaulio kampelių. Dabar daugiausia mandarinų atkeliauja iš Ispanijos, vėliau jie bus vežami iš Italijos bei Maroko ir Pietų Afrikos Respublikos. Tai nepamainomas šaltojo sezono vaisius. Tačiau toli gražu ne visi mandarinai vienodai skanūs. Vaisiais ir daržovėmis prekiaujantys didmenininkai išduoda paslaptį, ko geriausia ieškoti prekybos centruose. 

„Klementinai yra kaip hibridas mandarino ir apelsino, jis ir gerai lupasi, ir labai skanus, ir be sėklų“, – sakė J. Podlipskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kol kas prekybos centruose prekiaujama tik mandarinais. Klementinai mūsų šalį pasieks kiek vėliau. Panašu, kad ankstyvieji mandarinai patinka toli gražu ne visiems pirkėjams. 

REKLAMA

„Yra neskanūs, rūgštūs, per anksti jie nuskinti šiek tiek. – Iš ko sprendžiat? – Pagal jų spalvą ir pagal laiką, kurį parduoda“, – teigė sostinės gyventoja.

Kiti kalbinti vilniečiai apie mandarinus turi pačių įvairiausių nuomonių. Beveik visiems tai – su Kalėdomis siejamas vaisius.

Sveikatos specialistai ragina mandarinais mėgautis kiekvieną dieną. Mat šie vaisiai ne tik gražiai atrodo ir skaniai kvepia. Jie yra ypač naudingi sveikatai. Juose esančios medžiagos gali apsaugoti nuo pačių įvairiausių ligų, net ir nuo vėžio.

„E, A ir C, tai vienas iš jų yra C, kuris kovoja su vėžinėmis ligomis. Tiksliau, yra antivėžinė medžiaga, kuri, jeigu pakankamai gaunam, reiškia, mes tiesiog užkertam kelią, na, nematomą kelią, tačiau tai yra įrodyta“, – paaiškino dietologė Jūratė Dobrovolskienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Dėl juose esančio vaisių cukraus ir alergenų medikai piktnaudžiauti mandarinais nepataria. Persivalgius mandarinų didėja bėrimų bei cukraus perdozavimo rizika.

„Vaisių yra rekomenduojama aplamai suvalgyti apie tris šimtus gramų. Tai reikštų, kad, na, jei du mandarinai yra apie šimtas gramų, na tai trys šimtai gramų – penki šeši mandarinai“, –patikino dietologė.

Na, o prekybininkai trina rankomis ir džiaugiasi, kad pagaliau atėjo mandarinų sezonas, mat parduodami šio vaisiaus kiekiai šaltuoju metu – įspūdingi. Vien pernai gruodžio mėnesį šio vaisio „Maxima“ pardavė daugiau nei 2 mln. kilogramų. „Iki“ – 68 tonas.

„Mūsų pirkėjai, na ir kitų šalių pirkėjai mandarinus mėgsta dėl to, kad jų yra gausu pasirinkimas, jie yra maži, jie lengvai lupasi, jie yra saldūs, na, yra tikrai daug tokių, ir vaikai juos labai mėgsta, nes juos daug lengviau nusipulti nei apelsiną“, – teigė „Iki“ atstovė Berta Čaikauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dažniausiai ką žmonės perka, tai būtent nefasuotus, tai yra sveriamus mandarinus“, – komentavo „Maxima“ atstovas Paulius Stonis.

Anot prekybos tinklų atstovų, pirkėjus džiugina ir trejus metus nekintanti šių vaisių kaina, kuri laikosi maždaug apie 1,50 – 1,80 euro. Užsipirkinėti mandarinų iš anksto nebūtina, mat prekybos tinklų atstovai tikina, kad mandarinai artėjant Kalėdoms brangti neturėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų