REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrą savaitę keliasdešimtyje mokyklų dėl etatinio pedagogų darbo apmokėjimo besitęsiantys mokytojų streikai kelia iššūkių mokykloms dėl ugdymo programų įvykdymo.

Antrą savaitę keliasdešimtyje mokyklų dėl etatinio pedagogų darbo apmokėjimo besitęsiantys mokytojų streikai kelia iššūkių mokykloms dėl ugdymo programų įvykdymo.

REKLAMA

Vilniaus Žemynos progimnazijoje jau aštuonias dienas streikuoja daugiau nei 60 pedagogų, dirba 12 mokytojų.

Į mokyklą atvykstantys pradinių klasių mokiniai leidžia laiką sporto salėje ar bibliotekoje, vyresni mokiniai sprendžia uždavinius, konsultuojasi su mokytojais, BNS sakė progimnazijos direktorė Eugenija Surmilavičienė.

Ji teigė, kad padėtis mokykloje valdoma, tačiau streikui užtrukus ilgiau nei dvi savaites progimnazija susidurs su problema išdėstyti vaikams visą programą.

„Dvi savaitės mums nieko, bet jeigu viskas užsitęs ilgiau, tai gali būti blogai“, – BNS pirmadienį sakė E. Surmilavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji tvirtino, kad laiko rezervo dar yra, nes šiemet Švietimo ir mokslo ministerija dar penkiomis dienomis prailgino mokslo metus, o ugdymo programos liko tokios pačios.

REKLAMA

Mokykloje žadama organizuoti papildomas konsultacijas aštuntokams, kitąmet stosiantiems į gimnazijas.

Kalvarijos gimnazijoje, kur streikuoja 12 iš 75 pedagogų, pamokas ėmėsi vesti neformalaus švietimo organizatoriai, socialiniai pedagogai, direktorės pavaduotojai ugdymui.

„Be jokios abejonės, problemų ir sudėtingumų yra. Neturime tiek mokytojų, kad jie galėtų užimti visas klases“, – kalbėjo Kalvarijos gimnazijos direktorė Dijana Kavaliauskienė.

„Streikuojantys mokytojai irgi turi vykdyti ugdymo planą ir programą su savo mokiniais turės išeiti, bet nurodyti, kad pabaigtų streiką aš neturiu teisės“, – sakė direktorė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, streikuojantys pedagogai turės pasitempti ir intensyviau mokyti vaikus, kad išdėstytų jiems visą programą.

Zarasų Ąžuolo gimnazijos direktorius Rimantas Bikulčius BNS teigė, kad streikuojant 16-ai iš 34 mokyklos pedagogų, gimnazija yra pasitvirtinusi laikinąjį tvarkaraštį.

„Ugdymo procesas nėra sutrikęs, bet apjauktas. Jis nepilnavertis, bet vyksta“, – sakė R. Bikulčius.

Jis teigė negalintis pasakyti, ar dėl streiko vėliau kils problemų mokiniams įvykdyti visą metų ugdymo kursą.

„Po streiko susėsime, kalbėsimės ir bus matyti“, – kalbėjo gimnazijos direktorius.

„Situacija visur skirtinga“

Žemynos progimnazijos mokytojai sako protestuojantys iš solidarumo su kitais pedagogais, nes jiems patiems dėl būsimų darbo sąlygų susitarti su mokyklos vadovybe pavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Etatinio mokytojų darbo apmokėjimo tvarka įvesta nuo rugsėjo. Streikuojančius mokytojus teigia remianti ir direktorė.

„Bendruomenė esame labai vieninga. (...) Tėvai palaiko mokytojus, o vadovas be savo kolektyvo apskritai yra, atsiprašau, tuščia vieta. Jis tik administratorius, kuris sudėlioja sąlygas, kad mokytojui dirbti būtų gerai“, – kalbėjo E. Surmilavičienė.

Ji džiaugėsi, kad procesą su mokytojais derantis dėl darbo apmokėjimo pavyko suvaldyti.

„Turiu fantastiškus mokytojus, kurie nepaisant visko, suprato, kad reikia kokybiškai mokyti vaikus“, – kalbėjo Žemynos progimnazijos direktorė.

Tuo metu Kalvarijos gimnazijos vadovė teigė, kad įvedant naują apmokėjimo modelį kilo iššūkių – mokykla tik rugsėjo 6 dieną sulaukė rekomendacijų iš Švietimo ir mokslo ministerijos, kaip turėtų skirstyti krūvį.

REKLAMA

„Pats etatinio apmokėjimo principas, kad mokytojai žinotų savo atlyginimą, kad jis nesikeistų bent nuo rugsėjo iki rugsėjo, tai čia gerai. Kaip su įgyvendinimu – kitas klausimas“, – kalbėjo D. Kavaliauskienė.

Protestuojantys pedagogai teigia, kad nauja apmokėjimo sistema yra neskaidri ir neteisinga, nes Švietimo ir mokslo ministerija tinkamai nepasirūpino pertvarkos įgyvendinimu, o mokytojai visoje Lietuvoje už tą patį darbą uždirba skirtingai dėl galimybės subjektyviai interpretuoti tvarką.

„Įvertinus mokyklos pakraipą, stipriąsias puses ir tradicijas kiekviena mokykla galėtų vyšnią ant torto užsidėti pati. O dabar net to torto nėra – situacija visur skirtinga“, – kalbėjo Žemynos progimnazijos direktorė.

REKLAMA

Zarasų Ąžuolo gimnazijos vadovas tvirtino, kad mokykloje nepavyko suderinti naujos darbo apmokėjimo sistemos, didelė dalis darbuotojų dėl to nepasirašė darbo sutarčių.

Šioje mokykloje dirba streiką nacionaliniu mastu organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, pirmadienį šalyje streikuoja 50 mokyklų mokytojai. Streiką organizuojančios profsąjungos duomenimis, protestuoja 65 įstaigų pedagogai.

Švietimo ir mokslo ministerijos, profsąjungų ir savivaldybių atstovai turėtų kitą savaitę pateikti pasiūlymus, kaip taisyti naują modelį. Ministerija sako, kad jis leido padidinti pedagogų algas ir tolygiau paskirstyti jų krūvį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų