REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne vienas Panevėžio rajono gyventojas patyrė šoką ir griebėsi už galvos sulaukęs gerokai didesnių žemės nuomos mokesčių. Kilus sąmyšiui paaiškėjo, kad savivaldybės valdininkai šimtams valdišką žemę dirbančių asmenų privėlė žioplų klaidų.

Ne vienas Panevėžio rajono gyventojas patyrė šoką ir griebėsi už galvos sulaukęs gerokai didesnių žemės nuomos mokesčių. Kilus sąmyšiui paaiškėjo, kad savivaldybės valdininkai šimtams valdišką žemę dirbančių asmenų privėlė žioplų klaidų.

REKLAMA

Pavyzdžiui, vienus ūkininkus pavertė neregėtais turtuoliais, kitiems gi tenka dalytis vienu sklypu. O kantrybės netekę ūkininkai rėžia valdininkų aplaidumas kartojasi kone kasmet.

Miežiškių seniūnijoje karvių ūkį turintis ūkininkas Kęstutis Deveikis patyrė šoką, kai iš Panevėžio rajono savivaldybės sulaukė laiško susimokėti nuomos mokestį už žemę. Viskas būtų gerai, jei deklaracijoje įrašyta suma nebūtų staiga padvigubinta.

„Faktas, kad dvigubai pakilo žemės mokestis“, – tikina ūkininkas Kęstutis Deveikis.

Į rajono savivaldybę savo bėdų aiškintis atlėkęs vyras piktinasi esąs gaišinamas. Tačiau šiomis dienomis tokių ūkininkų savivaldybės koridoriuose ne vienas. Dalis jų puolė aiškintis iš kur nuomojamos žemės atsirado daugiau nei galvojo, arba arimų vertė staiga tapo auksinė. Mat viename kaime gyvenantis vyras apako, kai gautame laiške išvydo 100-to tūkstančių eurų vertės žemę.

REKLAMA
REKLAMA

„Sulaukėme blogų sąskaitų ir labai nustebome, šokiruoti. Kai kreipėmės pasakė nekreipti dėmesio ir, kad viskas bus ištaisyta. Nedidelis plotas nuomojamas, bet ir keli šimtai eurų nesimėto“, – sakė obuolius auginanti V. Kuliešienė.

REKLAMA

Štai prisistatyti nepanorę ūkininkai bėdavojosi, kad tokios nervus tampančios savivaldybės darbuotojų klaidos nuolat kartojasi. Per žioplumą supainiojami ne tik žemės naudotojai, susimokėti deklaracijas paštu gauna net nieko nenutuokiantys žmonės.

Kilus sąmyšiui ir ėmus plūsti skambučiams į žemės ūkio tarnybas paaiškėjo, kad tokie klaidinantys laiškai pasiekė daugybę adresatų. Daugiausiai jų išsiuntė Panevėžio rajono savivaldybė. Tačiau pasitaikančių klaidų nesigina padaranti ir nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), bet ginasi neva ne masiškai.

REKLAMA
REKLAMA

„Apie 700 deklaracijų yra tikslinamos“, – pripažino Panevėžio rajono administracijos direktorius Eugenijus Lunskis.

„Kiekiai labai dideli, juk tūkstančiai naudotojų yra. Būtų keli šimtai tai greitai susitvarkytume ir mes, ir savivaldybė klaidų mažiau padarytų. O kai dideli kiekiai ir smulkūs sklypai po 15-20 arų, tai ir pakiša koją“, – aiškino NŽT Panevėžio skyriaus vedėja Vida Balčiūnienė.

Šiuo metu dėl kilusių bėdų klaidingus laiškus gavę žemės nuomotojai dar ir negali prisibelsti į Panevėžio rajono savivaldybės mokesčių administravimo skyrių. Nuo vėlinių vedėja atostogauja.

Vis dėlto, žemėtvarkininkai perspėja, kad daliai valdiškos žemės nuomotojų ištiesų galėjo pasiekti didesni mokesčiai, mat valstybė kas trejus metus turi teisę perskaičiuoti žemės sklypų vertę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų