REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Incidentas (nuotr. stop kadras)

Vaiko teisių reforma Lietuvoje vis lydima skandalingų istorijų, o įsibaiminę tėvai, vos pasirodžius policijos pareigūnams, jau imasi rengti tiesiogines transliacijas internete. Dešimtys tūkstančių žmonių internete vakar tiesiogiai stebėjo dramą iš pakaunės, kuri baigėsi visai ne dramatiškai. Po kelių valandų pokalbio vaikai liko šeimoje, tačiau išaiškėjo, kad šeima ne šventa – kartą per alkoholį jau buvo netekusi visų keturių atžalų.

20

Vaiko teisių reforma Lietuvoje vis lydima skandalingų istorijų, o įsibaiminę tėvai, vos pasirodžius policijos pareigūnams, jau imasi rengti tiesiogines transliacijas internete. Dešimtys tūkstančių žmonių internete vakar tiesiogiai stebėjo dramą iš pakaunės, kuri baigėsi visai ne dramatiškai. Po kelių valandų pokalbio vaikai liko šeimoje, tačiau išaiškėjo, kad šeima ne šventa – kartą per alkoholį jau buvo netekusi visų keturių atžalų.

REKLAMA

Štai iš šio namo Kauno rajone Pabalių kaime sutemus kelias valandas vyko tiesioginė transliacija prikausčiusi tūkstančių internautų dėmesį socialiniame tinkle facebook. Žmonės išgąsdino ir net mitinguoti kvietė tuoj tuoj vyksiančią vaikų atėmimo dramą parodyti žadėjęs vyriškis, kažkada nesėkmingai bandęs tapti Seimo nariu.

„Ši šeima augina keturis vaikus, esam čia kaip liudininkai, nes šeima baiminasi, kad gali būti paimti vaikai nors motyvų nieks nesako dėl ko kaip“, – savo gyvoje „Facebook“ transliacijoje sakė Donatas Jančaras.

REKLAMA
REKLAMA

Anonimas policijai pranešė, kad namuose yra galimai girta moteris su nepilnamečiais vaikais– mažiausiai vos vieni, vyriausiai -16. Atvykus pareigūnams, mama nesutiko tikrintis blaivumo, – tuomet iškviestos ir vaiko teisių tarnybos specialistės.

REKLAMA

„Atvažiavo rado mamą išgėrusią, tačiau tėvas blaivus, tačiau policija neišvažiuoja“, – vakar „Facebook“ transliacijoje sakė D. Jančaras.

„Buvo tokia giminaitė užvažiavus, tai žinot kaip moteris, ir kažkas užskundė…“, – sakė vaikų tėvas Ramūnas. Vyresnioji dukra išsigandusi paskambino tėvui, šis parlėkė iš Kauno, o motina išsikvietė pažįstamą iš Facebook’o vyriškį, kad šis viską įamžintų – mat išsigando, kad per alkoholio taurelę neteks vaikų.

„Visko šiais laikais būna, tai geriau, kad kas įvyktų, nes girdėjęs, kad mama blaiva tėvas girtas, o vaikus atima. _Tai jūs bijodami išsikvietėt?- taip taip, ką čia žinai, kas čia gali būti“, – sakė tėvas.

REKLAMA
REKLAMA

Drama šeimoje tęsėsi ir buvo transliuojama kelias valandas, transliaciją pamatė ir piktintis neva bešidžiais pareigūnais ėmė dešimtys tūkstančių žmonių. Tuo metu atvykusios Vaiko teisių specialistės pradėjo aiškintis situaciją su šeima, bendravo už uždarų durų.

Filmuojančio asmens paprašyta laukti kitame kambaryje. Po ilgo pokalbio vis dėlto nuspręsta vaikus palikti šeimoje, mat jokios grėsmės neįžvelgta: „Labai tikimės, kad ši situacija bus pamoka, ir jūs sureaguosite, kad būtų bent vienas suaugęs asmuo su nepilnamečiais ir visada bendraukite geranoriškai ir tiktai bendraus su jumis, kas garantuos, kad neatims, niekas negali garantuoti, šįvakar tikrai jums ramybės gero vakaro – kas atsakys?“, – vakarykštėje transliacijoje klausė D. Jančaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Internautai suskubo komentuoti ir dėkoti viską filmavusiajam ir transliavusiajam, esą jei ne viešumas – vaikai būtų paimti, tačiau tarnybos turi savo versiją.

„Buvo šeimoje blaivus asmuo, tėtis, kuris galėjo pasirūpinti vaikais, ir tėčio priežiūrai vaikai buvo palikti. Buvo nustatytas pirmas grėsmės lygis, tokiu atveju vaikai nėra paimami, ir nebuvo planuota jų paimti, šeimai bus teikiamos paslaugos, kad šeima pati galėtų pasirūpinti savo vaikais“, – sakė Kauno apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Neringa Martišienė.

Šiandien aiškėja, kad baimintis šeimai būta ko. Vos prieš pusmetį iš šios šeimos jau buvo paimti visi vaikai. Tad tėvas sako šįkart labai išsigandęs.

REKLAMA

„Sukrėstas, vaikai irgi bijojo, kai jau čia buvęs tas įvykis. – O kas buvo tada, atėmė vaikus? – Nu buvo atėmę. – Ilgam?- Dviem mėnesiam, ir kur jie buvo, tai čia pas globėją Vilkijoje, paskui Kačerginėj“, – sakė tėvas Ramūnas.

Pasak vaiko teisių tarnybos atstovės, kokie motyvai buvę tuomet - atskleisti negalima. Tačiau mūsų turimomis žiniomis tuomet abu tėvai buvo gerokai įkaušę – įpūtė daugiau kaip dvi promiles.

„Stengsimės, stengsimės, iš tų visų aš sakiau, iš tų bėdų čia jau išsirėpliojam ir viskas jau ir bus ramu, spakaina.Čia po ano karto?- nu – bet dabar vėl… – Nu tai va, kad čia užkliuvo“, – sakė tėvas. Specialistai sako, kad netekę vaikų tėvai labai stengėsi pasitaisyti, tą pastebėjo ir aplinkiniai.

REKLAMA

„Paslaugos buvo teikiamos, matomai šeima suklupo, matyt reikės papildomai paslaugų“, – sakė N. Martišienė. Kaimynai patvirtina, kad didžiausia šios šeimos bėda – alkoholis, ypač mamai. Tačiau vaikais abu rūpinasi, neskriaudžia, iš buto niekada nesigirdi triukšmo, nepastebėta ir muštynių požymių. Tik va taurelę tai vis pakilnoja. Kas galėjo įskųsti šeimą nežinia.

Liepos pirmąją startavusi vaiko teisių reforma vis lydima įvairių nesklandumų, isterijų internete, o po kelių kuriozinių visuomenę papiktinusių atvejų – gimsta naujas reiškinys – net ir bandymai paimti vaikus jau transliuojami tiesiogiai. Tarnybos sako, jog tai trikdo jų darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes stengiamės, kad būtų užtiktini vaikų interesai, svarbu, kad nenukentėtų vaikai. – bet ar netrukdo? Tai apsunkina darbuotojų darbą, bet darbuotojai kompetentingi ir atlieka tuos veiksmus nepriklausomai nuo to ar yra stebimi kažkokių pašalinių asmenų“, – sakė vaiko teisių apsaugos specialistė.

Per keturis mėnesius iš šeimų jau paimta 922 vaikai ir tik 81 iš jų vėl sugrąžintas tėvams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų