REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pirmadienio Lietuvoje streikuoja mokytojai: streikuojančiųjų prisijungia vis daugiau. Apie situaciją švietimo srityje – pokalbis su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene.

Nuo pirmadienio Lietuvoje streikuoja mokytojai: streikuojančiųjų prisijungia vis daugiau. Apie situaciją švietimo srityje – pokalbis su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene.

REKLAMA

Mokytojai streikuoja nuo pirmadienio, tačiau Jūs susitikote su jais ketvirtadienį. Kodėl tiek laiko laukėte?

Jau kelias dienas susitinkame su mokytojais – nuo pirmadienio.

Patikslinsiu – su streiko organizatoriais: su profsąjungų atstovais, kurie koordinuoja streikuojančius.

Visada esame atviri dialogui. Vakar vyko koordinavimo tarybos susitikimas dėl etatinio įvedimo, kuriame dalyvavo visos profesinės sąjungos, taip pat ponas Navickas, taip pat savivaldybių atstovai, mokyklų vadovai, mokytojai.

Bet vakar, o ne nuo pirmadienio.

Pirmadienį taip pat, pirmą dieną streikuojančioje mokykloje, todėl kalbamės su mokytojais nuolatos, kalbėjomės ir rengiant šitą modelį, neabejoju, kad kalbėsimės kartu, kaip spręsti tas problemas, kurios yra.

REKLAMA
REKLAMA

Jų reikalavimai – vienas jų yra įdiegt etatinį modelį, kuriam vienam etatui sudarytų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų, mažinti vaikų skaičių klasėse. Kaip vertinate tuos reikalavimus?

REKLAMA

Pradedant diskutuoti etatinį mokytojų apmokėjimo modelį dalyvavo visos profsąjungos, viena profsąjunga pasitraukė iš diskusijos. Ir yra tas susitarimas, kuris įtvirtintas Seime, tai vėlgi yra kompromisas.

Natūralu, kad pradėjus įgyvendinti tą modelį, mes įgyvendiname tą sutarimą, kuris buvo pasiektas. Dabar matome, kaip tai veikia praktikoje. Mokyklos irgi dar teikia informaciją, kaip pasiskirstė mokytojų krūviai, taigi galutinės informacijos šiandien nėra.

Stebime, kaip tai vyksta, kokios yra problemos ir šiandien lankiausi Kaišiadoryse, buvo dviejų gimnazijų atstovai ir matome, girdime mokytojus, kurie kelia visai pagrįstus klausimus. Jeigu nėra sudarytos sutartys su mokytojais, nėra patvirtina darbo apmokėjimo sistema, tai be jokios abejonės tai turi būti išspręsta.

REKLAMA
REKLAMA

Streikuoja per 20 mokyklų Lietuvoje, nemažas skaičius ir žadama, kad artimiausiu metu gali būti ir 100. Galbūt nuo visų mokyklų skaičiaus tai nėra labai žymu, bet tiems mokiniams, kuriems pamokos nevyksta, yra svarbu. Ką jūs sutarėt, kaip dabar toliau vystosi tas procesas?

Nuo rugsėjo mėnesio, nuo pačios pradžios veikė etatinio koordinavimo grupė, tai kelintas susitikimas, vakar visos šalys išsakė savo klausimus, kas kyla, kokie rūpesčiai. Savivaldybės, mokyklų vadovai, profesinės sąjungos teikė savo siūlymus.

Sutarėme, kad visų siūlymus kartu pateiksime per 2 savaites ir tada susirinksime pasižiūrėti, kaip tobulinti. Labai akcentavo mokyklų vadovai bei savivaldybės, kad yra gerai veikiančių sprendimų, yra mokytojų virš 70 proc. kam atlyginimai augo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerieji pavyzdžiai, tai labai gražu. Bet tos mokyklos visą laiką, dvi savaites, tebestreikuos?

Ar streikuos mokyklos, jau kai kurios mokyklos baigė streiką, tai kiekviena mokykla sprendžia savarankiškai, bet iš susitikimų su mokytojais, na jie tikrai pilni nerimo. To nerimo priežastys yra įvairios. Vienur nerimas tikrai pagrįstas, kai žmogus neturi darbo sutarties, kitur yra nerimas, nes paklausus, ar atlyginimas didėjo – didėjo, kodėl streikuojate, nes bendrai yra nepasitikima švietimu, ar mokykla.

Ar jaučiate, kad rasite kompromisą?

Kompromisą visada galima rasti, jeigu yra kalbamasi, jei yra girdima. Abi pusės girdi vieni kitus, toks yra darbas.

Po tų dviejų savaičių – jūs sutarsite, mokytojai eis mokyti, viskas bus gerai?

Aš tikrai manau, kad tiek ministerija, tiek visos šalys, apie kurias kalbėjau, dėsime bendras pastangas, kad problemos būtų išspręstos, nes dėl to, dėl ko veikia mokyklos – vaikų ugdymo proceso, tai tikrai neturi nukentėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų