REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
100
Pataisos namų prižiūrėtojas (nuotr. Organizatorių)

Įvykis Alytaus pataisos namuose, kai trys nuteistieji kibo į atlapus įkalinimo įstaigos prižiūrėtojams, privertė suklusti visuomenę. Nejaugi situacija yra tokia nevaldoma, kad bausmę atliekantys asmenys „zonoje“ daro ką tik panorėję.

100

Įvykis Alytaus pataisos namuose, kai trys nuteistieji kibo į atlapus įkalinimo įstaigos prižiūrėtojams, privertė suklusti visuomenę. Nejaugi situacija yra tokia nevaldoma, kad bausmę atliekantys asmenys „zonoje“ daro ką tik panorėję.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad Alytuje užfiksuotas pasipriešinimas įkalinimo įstaigos pareigūnams nėra pavienis atvejis. Vien šiais metais dėl to pradėta net 15 ikiteisminių tyrimų. Trys iš jų jau užbaigti ir pasiekė teismą. Dar trys buvo nutraukti, o dėl 9 iki šiol atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai.

Anot Kalėjimo departamento atstovų, kiekvienas pasipriešinimo pareigūnui atvejis yra vertinamas principingai. Priešingu atveju, nuteistieji gali įgauti sparnus ir pradėti siautėti su dar didesne energija. Nepamirškite to, kad šiuo metu visose Lietuvos įkalinimo įstaigose bausmę atlieka net 6444 nuteistieji. Tad suvaldyti kiekvieną nuteistąjį tampa rimtu iššūkiu.

Smurtas tapdavo išsigelbėjimu

Apie situaciją įkalinimo įstaigose, nuteistųjų pasipriešinimą ir kitus svarbius niuansus, pokalbis su Kalėjimų departamento Resocializacijos ir probacijos skyriaus viršininko pavaduotoju Gintautu Klimavičiumi:

REKLAMA
REKLAMA

Dėl kokių priežasčių nuteistieji pradeda maištauti (smurtauti) įkalinimo įstaigose?

Turint omenyje organizuotą grupinį pasipriešinimą, tai, kaip taisyklė, maištaujama, nes norima išsireikalauti sisteminių pokyčių. Tokie pasipriešinimai kyla dėl naujų ribojimų, teisės aktų pakeitimų. Galutinis tikslas yra išsireikalauti „nuolaidų“.

REKLAMA

Kai kalbame apie pavienį spontanišką pasipriešinimą, tai būna įvairių situacijų. Pasitaiko nuteistųjų su nestabilia psichika, bet yra ir tokių, kurie surezga gudrų planą, nukreiptą į prižiūrėtojus, pačią sistemą.

Kaip vertinate nuteistųjų badavimo akcijas. Ar reikia bandyti priversti juos valgyti?

Priversti valgyti? Nežinau, ar reikia juos versti tą daryti. Dažniausia jų „bado akcijos“ yra tokios – jie neina į bendrą valgyklą, o sėdi savo kameroje apsikabinę šaldytuvą, prikrautą dešromis. Tiesa, dalis nuteistųjų yra priverčiami badauti. Jie nukenčia, nes neturi savo maisto resursų. Bet dėl tokių nuteistųjų veiksmų yra numatytos atitinkamos poveikio priemonės. Pavyzdžiui, draudimas laikinai pirkti maisto produktus, neleidžiama eiti į pasimatymus ar kultūrinius renginius. Prasideda tokia „blokada“. Bet, kaip visada sakau, pagrindinis instrumentas – kalbėjimas. Taip, sunku kartais rasti bendrą kalbą, bet kelią įveikia tik einantis juo.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomet bus tokių, kurie nenori nieko girdėti ir keistis. Anksčiau yra pasitaikę rimtesnių teisės aktų pakeitimų, tada vykdavo gerokai masiškesni badavimai. Bet viskas galiausiai išsispręsdavo.

Ar taikomi draudimai dar labiau nesupriešina nuteistųjų su įkalinimo įstaigos darbuotojais?

Žinoma, represinės priemonės skaudina, nes jiems atrodo, kad tai yra neteisinga. Bet yra nustatyta tvarka, kurios nuteistasis privalo laikytis. Kiekviena situacija yra labai individuali. Jei kartais atsiranda psichinių problemų, tai be represinių ir baudžiamųjų priemonių, kartais reikalinga ir psichologinė pagalba, izoliavimas, kad žmogus nusiramintų. Kai pasipriešinimas yra sąmoningas nuteistojo pasirinkimas – tai pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl jo veiksmų. Tai yra labai veiksminga priemonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokių problemų gali turėti prižiūrėtojams pasipriešinęs nuteistasis?

Noriu pabrėžti, kad kai kalbame apie pasipriešinimą pareigūnui, tai kiekvienu atveju yra pradedamas ikiteisminis tyrimas. O tada nuteistojo laukia teismo sprendimas. Ir visiškai nesvarbu, kad jam nebus prailgintas bausmės laikas. Esmė, kad dėl tokių savo veiksmų jis praras teisę kreiptis dėl lygtinio paleidimo.

Tikiu, kad nuteistieji tai žino, bet vis tiek jie priešinasi...

Visi nuo mažumės žinome, kad padarę nusikaltimą atsidursime kalėjime. Žinome, tačiau įkalinimo įstaigos vis tiek yra perpildytos. Bausmės neišvengiamumas neatgraso jų nuo neteisėtų, nusikalstamų veiksmų. Aišku, būna situacijų, kai subkultūros santykiai nulemia situacijas. Kai nuteistasis būna priverstas padaryti nusikaltimą. Turiu tokį įtarimą, kad įvykis Alytuje buvo iš šios srities.

REKLAMA

Kaip tuomet suvaldyti situaciją?

Pati veiksmingiausia priemonė – bausmės atlikimas kamerų tipo patalpose. Kriminalinė subkultūra egzistuoja visame pasaulyje. Vienur daugiau, kitur mažiau, bet kitų vaistų, kaip kad kamerų tipo patalpos, dar nėra išrasta.

Dirbate šioje sistemoje daugiau kaip 25 metus. Kokie nuteistųjų pasipriešinimo atvejai įstrigo atmintyje?

Pravieniškėse yra buvę atvejų, kai degė „zona“, kilo daug triukšmo, svaidymosi. Bet specialiosios pajėgos viską greitai išspręsdavo. O tada ir nuteistieji, ir įkalinimo įstaigos vadovybė „atsiimdavo“ už tai.

Pasakyčiau, kad anksčiau nebuvo tokio dažno smulkaus pasipriešinimo, kaip yra dabar. Kažkur 2000 metų viduryje buvo atsiradusi „mada“ spręsti savo subkultūrines problemas, pervažiuojant į kitą įkalinimo įstaigą. Tam užtekdavo padaryti nusikaltimą įkalinimo įstaigoje. Buvo toks vidinis reguliavimas, kad padaręs nusikaltimą, būdavai pervežamas. O kokį nusikaltimą reikėdavo padaryti, kad pasikeltum „statusą“. Žinoma, užpulti prižiūrėtoją. Prižiūrėtojus lupdavo tada po kelis kartus per savaitę. Tuomet kliuvo ir direktoriaus pavaduotojui, ir kitiems administracijos darbuotojams. Netrukus tapo aišku, kodėl užpuldinėjami prižiūrėtojai ir be visų kitų prevencinių priemonių nuteistasis buvo paliekamas atlikti bausmę toje pačioje vietoje.

REKLAMA

Alytaus atvejis

Kaip informavo Kalėjimų departamentas, lapkričio 15 d. 15.10 val. Alytaus pataisos namuose, kamerų tipo patalpose atliekantys nuobaudas 3 nuteistieji reiškė nepasitenkinimą žodžiu ir veiksmais, daužė kameros duris, nevykdė Pataisos įstaigų vidaus tvarkos taisyklių reikalavimų, į pareigūnų perspėjimus nusiraminti nereagavo.

Nuteistiesiems nevykdant teisėtų pareigūnų nurodymų, jie buvo įspėti, kad prieš juos gali būti panaudotos specialiosios priemonės. Po perspėjimo nuteistieji nevykdė pareigūnų teisėtų reikalavimų, pareigūnams užėjus į kamerą, nuteistieji bandė pasipriešinti – atsistojo į kovinę padėtį, buvo apsipylę maisto aliejumi, vieno jų rankose buvo pastebėtas nusmailintas savadarbis daiktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuteistųjų neteisėti veiksmai buvo užkardyti panaudojant specialiąsias priemones. Tramdant nuteistuosius vienas iš pareigūnų patyrė kūno sužalojimą. Pareigūnas dėl sužalojimų veido ir kaklo srityje kreipėsi į gydymo įstaigą. Nuteistuosius taip pat apžiūrėjo medikai.

Alytaus pataisos namuose 2018-11-15 pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasipriešinimo pareigūnui pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 286 straipsnį. Už šį nusižengimą asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais, bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų