REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Nuteistojo iš Pravieniškių laiškas (nuotr. asm. archyvo)

Nuteistųjų smurto protrūkis Alytaus pataisos namuose sukėlė nemenką rezonansą visuomenėje. Trys nuteistieji užpuolė įkalinimo įstaigos prižiūrėtojus, o vieną jų nesunkiai sužeidė. Tad įtampa Lietuvos įkalinimo įstaigose ne tik slopsta, bet vis labiau auga.

12

Nuteistųjų smurto protrūkis Alytaus pataisos namuose sukėlė nemenką rezonansą visuomenėje. Trys nuteistieji užpuolė įkalinimo įstaigos prižiūrėtojus, o vieną jų nesunkiai sužeidė. Tad įtampa Lietuvos įkalinimo įstaigose ne tik slopsta, bet vis labiau auga.

REKLAMA

Po šio išpuolio prabėgus parai laiko tv3.lt redakcija sulaukė Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje bausmę atliekančio nuteistojo laiško. Jame nuteistasis atskleidė, kaip su jais yra elgiamasi „zonoje“ ir kodėl nemažai bausmę atliekančių asmenų pradėjo bado streiką.

Pateikiame subjektyvias nuteistojo mintis, kurias jis prašė paviešinti. Naujienų portalo tv3.lt redakcija už laiško turinį neatsako.

Kalba apie žiaurų elgesį

Savo laiške nuteistasis rašo: „Gerb. žurnalistai, žiniasklaida, mes nuteistieji prašome jūsų pagalbos dėl šitos visos neteisybės. Kodėl visi kaliniai yra daužomi, šiurkščiai su jais elgiamasi?

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl yra atiminėjami čiužiniai, patalynė ir trečia para jau miegame ant grindų? Toks elgesys prilygsta nuteistųjų kankinimui ir taip pat nusižengia Europos Ženevos Konvencijoje numatytuose straipsniuose prieš žmogaus kankinimą ar kitokį nežmonišką elgesį.

REKLAMA

Visuomenė yra suklaidinta ir nuteikta prieš mus, kad tik nuteistasis būtų pasmerktas. Viskas vykdoma iš Teisingumo Ministerijos ir Kalėjimų departamento pusės. Tam, kad tokiu būdu mes būtume sunaikinti.

Prašome jūsų pagalbos, kad išplatintumėte šiuos mūsų reikalavimus, kurie išdėstyti pareiškime. Šis pareiškimas atitinka tikrą tiesą, kas vyksta kalėjimų sistemoje. Norime, kad visuomenė išgirstų tikrąją tiesą.

Alytuje taip pat girdėjome, kad pareigūnai daužė du nuteistuosius, kol vienas jų neapsikentęs perpjovė pareigūnui gerklę. Pagarbiai nuteistieji. Badausime, kol nebus atšaukti rusų laikų įstatymai.“

REKLAMA
REKLAMA

Susipažinti su nuteistųjų pareiškimu galite nuotraukų galerijoje:

Įvykiai Alytuje

Naujienų portalas tv3.lt rašė, kad praėjusį ketvirtadienį Alytaus pataisos namuose, kamerų tipo patalpose bausmę atliekantys trys nuteistieji pasipriešino įstaigos pareigūnams. Vienam jų nuteistieji sužalojo veidą ir kaklą.

Alytus pataisos namų laikinai einantis direktoriaus pareigas Genadijus Lepiochinas tv3.lt teigė, kad pareigūnas yra sveikas: „Jis stovi ant savo kojų, nieko ten baisaus neįvyko. Iš esmės pareigūnas net nenorėjo vykti į gydymo įstaigą, bet pasakiau, kad būtinai tą padarytų. Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, todėl turi būti oficialiai užfiksuoti visi patirti sužalojimai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Lepiochinas teigė, kad nuteistieji pasipriešino pareigūnams, nes yra nepatenkinti nuo šių metų spalio 19 d. įsigaliojusia griežtesne kalinimo sąlygų tvarka. „Tai ne mūsų, o Teisingumo ministro priimti pakeitimai, kuriuos mūsų įstaiga įgyvendina. Nuteistiesiems pagal naują tvarką uždrausta dienos metu turėti čiužinius ir pagalves. Taip siekiama, kad jie labiau dalyvautų socialinėse programose, o negulėtų lovose ir nestrateguotų kažkokių nesąmonių“, – pabrėžė laikinasis Alytaus pataisos namų vadovas.

Smurtas prieš pareigūnus yra ne pirma maišto susijusio su naująja tvarka įkalinimo įstaigoje forma. G. Lepiochinas patvirtino, kad dalis nuteistųjų prieš tai paskelbė bado akciją: „Dalis nuteistųjų atsisakė valdiško maisto.“

Paaiškėjo, kad trys nuteistieji ruošėsi išpuoliui prieš pareigūnus. Jie specialiai išsitepė maistiniu aliejumi, kad jų nepavyktų lengvai sulaikyti. G. Lepiochinas paneigė tai, kad kameroje būta savadarbių ginklų: „Vienas iš pasipriešinusių nuteistųjų rankoje turėjo tokį nusmailintą daiktą. Bet juo sužalojimų nepadarė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų