REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
prašymai stabdyti gėjų propagandą

Nenustebkite, jei savo pašto dėžutėje rasite prašymą padėti sustabdyti birželį vyksiančias homoseksualų eitynes. Lietuvos gėjų lygos (LGL) atstovai tvirtina, kad eitynės atšauktos nebus, o siunčiamo laiško turinys – diskriminacinis.

8

Nenustebkite, jei savo pašto dėžutėje rasite prašymą padėti sustabdyti birželį vyksiančias homoseksualų eitynes. Lietuvos gėjų lygos (LGL) atstovai tvirtina, kad eitynės atšauktos nebus, o siunčiamo laiško turinys – diskriminacinis.

REKLAMA

„STOP propagandinėms gėjų eitynėms!”, – skelbia užrašas lankstinuke, atsiųstas kartu su peticija, kurį gyventojai galėjo rasti savo pašto dėžutėse. Kreipimesi į tautiečius Krikščioniškosios kultūros institutas rašo, kad gausėja homoseksualų ir transeksualų propagandos, kuri labiausiai gali pakenkti vaikams. Įstaigos įsitikinimu, „Baltic Pride“ eitynės prieštarauja Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymui. Peticija skirta Seimui, Vilniaus miesto savivaldybei ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai.

Kasdien atsako iki tūkstančio

Portalui tv3.lt atsiųstame atsakyme Krikščioniškosios kultūros institutas rašo, kad šią kampaniją pradėjo matydami, kad nesilaikoma įstatymų, kurie draudžia įtvirtintos šeimos sampratos neatitinkančių veiksmų demonstravimą viešumoje.

REKLAMA
REKLAMA

Institutas kreipėsi į miesto savivaldybę ir žurnalistų etikos inspektorių, tačiau šios institucijos reikalavimus sustabdyti eitynes paskelbė neturinčiais pagrindo.

REKLAMA

„Susidaro įspūdis, jog kai kurios mūsų visuomenės grupės yra lygesnės nei kiti nariai, taip neturėtų būti. Pradėjome šią peticiją platinti elementariai neturėdami kitos išeities, tai vienintelis kelias pasipriešinti tokiam valdžios aplaidumui“, – tv3.lt sakė Krikščioniškosios kultūros institutas.

Institutas teigė, kad akcijos trukmė neribota ir ji tęsis tol, kol bus pasiektas užsibrėžtas tikslas – sustabdyti eitynes: „Jeigu prireiks – masiškai platinsime peticijas dar ne vieną kartą.“

Jie pasakojo, kad kol kas išdalinta tik nedidelė dalis visų peticijų. Į kampaniją atsiliepia vis daugiau žmonių, kurie nori prisijungti prie akcijos ne tik savo parašais, tačiau ir aktyviu parašų rinkimu.

REKLAMA
REKLAMA

„Per artimiausius mėnesius peticija tikrai pasieks kiekvieno Lietuvos piliečio namus. Džiaugiamės suteikdami visuomenei šansą išsakyti savo nuomonę, kaip tai yra įprasta visose demokratinėse valstybėse“, – tv3.lt teigė institutas.

Tikslaus skaičiaus, kiek jau gauta atsakymų, institutas negalėjo įvardinti, tačiau skaičiuoja, kad per dieną gauna iki tūkstančio.

Dovana – padėka

Gyventojams išsiųstame lankstinuke rašoma, kad pasirašę peticiją gali tikėtis padėkos laiško ir dovanos. Institutas patikslino, kad įvardijama dovana – diplomas.

„Šiandien mūsų visuomenei reikia drąsos apie tai kalbėti, todėl visiems, kurie drąsiai jungiasi prie mūsų, esame dėkingi ir siunčiame šias padėkas“, – tv3.lt tvirtino Krikščioniškosios kultūros institutas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie mano, kad gyvename naujo pobūdžio sovietmetyje, kai žmonės bijo išreikšti savo nuomonę apie prigimtinės šeimos sampratos nekintamumą, nes bijo būti apšaukti homofobais ir išvaryti iš darbo. Instituto teigimu, tai – susirūpinūsių piliečių iniciatyva, kurie nori, kad valstybėje veiktų įstatymai ir jie turi teisę juos ginti.

Krikščioniškosios kultūros institutas pats peticijų neplatina ir naudojasi reklamos platinimo įstaigos paslaugomis. Jie neigia, kad neteisėtai naudoja kitų asmenų duomenis. Laiškai išplatinti kaip neadresuota reklama, tai reiškia, kad siuntimas vyksta atsitiktinai.

„Jokie lankstinukų adresatų duomenys mums iš anksto nėra žinomi, sužinome tik duomenis tų žmonių, kurie patys sureaguoja ir atsiunčia tuos duomenis mums, taip išreikšdami sutikimą, nebent patys įrašo kitaip, su mūsų lankstinuke išdėstytu teisiniu pagrindu naudoti jų duomenis“, – teigia Krikščioniškosios kultūros institutas.

REKLAMA

Eitynės bus

Lietuvos gėjų lygos komunikacijos atstovė Eglė Kuktoraitė tv3.lt teigė, kad nuo praėjusio savaitgalio pradėjo gauti LGBT bendruomenės narių žinutes su atsiųstos peticijos nuotraukomis.

„Jie rašo, kad žeidžia to lankstinuko turinys ir jie labai nerimauja, kad siuntėjas turi kažkokiu būdu gavęs jų asmens duomenis“, – tv3.lt tvirtino E. Kuktoraitė.

Pašnekovė patikino, kad Lietuvos gėjų lyga jau kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą.

„Prašome įvertinti šios viešosios įstaigos veiklą platinant diskriminuojančio pobūdžio lankstinuką ir tuo pačiu prašome kreiptis į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją dėl neteisėto gyventojų asmens duomenų panaudojimo“, – tv3.lt dėstė Lietuvos gėjų lygos komunikacijos vadovė.

REKLAMA

E. Kuktoraitė pasakojo, kad kai kurie žmonės baiminosi, jog birželį turinčios vykti „Baltic Pride“ eitynės gali būti uždraustos, jei Krikščioniškosios kultūros instituto siunčiama peticija sulauks pakankamai palaikymo.

„Teisiniu požiūriu, tai visiškai neturi jokios galios, nes mes jau turime iš Vilniaus miesto savivaldybės leidimą šiam renginiui“, – tvirtino E. Kuktoraitė.

Krikščioniškosios kultūros institutas gyventojams siunčiamame laiške rašo, kad kovoja prieš gėjų propagandą. Lietuvos gėjų lygos atstovė šiuos laiškus taip pat vadina propagandiniais, kurių pagrindinis tikslas – diskriminuoti LGBT bendruomenę ir kurstyti neapykantą visuomenėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ši viešoji įstaiga labai aktyviai socialiniuose tinkluose skleidžia savo neapykantą. Tačiau ten tas turinys aktyviai šalinamas“, – pasakojo E. Kuktoraitė.

Lietuvos gėjų lyga tikisi, kad institucijos, kurių darbo pobūdis yra susijęs su tokia vieša informacija, aktyviai spręs ir neapykanta paštu nebus skleidžiama.

Peticija – ne reklama

Verslo teisės advokatų kontorų grupės „Triniti“ partnerė Vilija Viešūnaitė tv3.lt sakė, kad ši peticija turbūt nėra reklama, tad nepažeidžia Reklamos įstatyme esančios nuostatos, jog žmogus negali sulaukti reklaminio turinio, jei nėra davęs sutikimo. Tačiau pašnekovė atkreipė dėmesį dėl asmens duomenų panaudojimo.

REKLAMA

„Nėra aišku, kokiu būdu tie duomenys yra gauti. Net jei gyventojas suteikia tuos duomenis jiems anksčiau, kažkokiomis aplinkybėmis, jie nebuvo skirti tokių peticijų siuntinėjimui“, – situaciją komentavo advokatė.

V. Viešūnaitė gyventojams patarė patiems kreiptis į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją ir paklausti, ar teisėtai Krikščioniškosios kultūros institutas elgiasi atlikdamas tokius veiksmus.

„Visada galima kreiptis į patį juridinį asmenį, kad nebenaudotų asmens duomenų, nebedarytų tokių veiksmų“, – tv3.lt sakė pašnekovė.

Advokatė tvirtino, jog jei ant pašto dėžutės yra lipdukas, nurodantis, kad gyventojas nenori gauti reklaminio turinio, reklaminiai leidiniai negali būti dedami. Į dėžutę be lipduko – gali. Tačiau Krikščionių kultūros instituto siunčiama peticija, V. Viešūnaitės nuomone, nėra reklama, tad šios nuostatos tokiam leidiniui negalioja.

REKLAMA

Atsakymas – vaivorykštinė širdutė

Atsakymą į siunčiamas peticijas pasiūlė Lietuvos žmogaus teisių centras. Institucija kviečia lapkričio 20 d. vidurdienį į Vilniaus centrinį paštą atsinešti gautus lankstinkus, ant jų užklijuoti vaivorykštės širdeles su užrašu „Tepadeda jums Dievas“ bei nusiųsti Krikščioniškosios kultūros institutui.

„Siunčiame meilės, ne neapykantos žinutę“, – feisbuke rašo Lietuvos žmogaus teisių institutas.

Jei tuo metu renginyje dalyvauti neturite galimybės, centras kviečia nupiešti vaivorykštės širdelę ir patiems išsiųsti Krikščioniškosios kultūros institutui. Už peticijų siuntimą institutas skelbiasi jau sumokėjęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei lankstinuko ir peticijos turinys yra skaudus, Lietuvos žmogaus teisių centras siūlo laišką išmesti į rūšiavimo konteinerį.

„Tenka pripažinti, kad Krikščioniškosios kultūros institutas – fanatiška institucija, nepajėgi suprasti žmogiškų argumentų. Todėl padėti pasveikti nuo homofobijos, matyt, gali tik Dievas, kuriuo jie teigia tikintys“, – teigia Lietuvos žmogaus teisių centras.

Kitąmet birželį vyksiančios „Baltic Pride“ eitynės Vilniuje vyks jau ketvirtą kartą, prieš tai jos organizuotos 2010, 2013 ir 2016 metais.

Pirmajame renginyje dalyviai žygiavo Upės gatvėje, kitus du kartus Gedimino prospekte. Kitų metų birželio 8 dieną organizuojamų eitynių dalyviai vėl žygiuos pagrindine sostinės gatve.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų