REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis TV3 žinių studijoje atsakė į klausimus apie jam priklausančio „Agrokoncerno“ verslo ryšius su Kremliui artimais verslininkais ir vieną Lietuvos aktualijų – mokytojų streiką.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis TV3 žinių studijoje atsakė į klausimus apie jam priklausančio „Agrokoncerno“ verslo ryšius su Kremliui artimais verslininkais ir vieną Lietuvos aktualijų – mokytojų streiką.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt anksčiau skelbė, kad Agrokoncernas“ žada nebepirkti kol kas Rusijos bendrovės „Minudobreniya“ trąšų, nes jos pagrindiniam akcininkui Arkadijui Rotenbergui taikomos tarptautinės sankcijos.

Pone Karbauski, kas darosi Seime? Jūs į savo komitetus ir komisijas kviečiatės opoziciją, o opozicija šiandien bandė išsikviesti ir patarkuoti poną Skvernelį. Kas čia darosi?

Manau, jau 2 metus taip tęsiasi, opozicija aktyviai bando atitraukti mus nuo tų darbų, kuriuos reikia padaryt. Mes juos sėkmingai darom ir tęsiam.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Jūs irgi kviečiatės, tai Kubilių, tai Šimonytę...

Čia yra kiti klausimai, mums tai tikrai nemaišo tam konkrečiam darbui, tos reformos kurios vyksta mes tikrai stengiamės daryti sprendimus visuose frontuose. Aš tikrai manau, kad nuo sausio 1 d. Lietuvos žmonės labai tai pajaus savo piniginėse, kad tos reformos buvo teisingos, mokesčiai sumažinti ir taip toliau.

REKLAMA

Bet grįžtant prie to, kas buvo praeityje, tai mes tyrėme ir tirsime, kad atsakytume į klausimus, kurie mus domina, ir visuomenę domina. Tai yra, kodėl taip brangiai skolinomės, kodėl vienas ar kitas veiksmas buvo politinės korupcijos pasaulio. Čia nereiktų to maišyti su tuo, ką daro opozicija. Jie kasdien ieško kažkokių dalykų, kuriuos primeta tam, kad nukreipt dėmesį nuo rimtų klausimų.

Šiandieną buvo kalba apie tai, kad ponas Skvernelis atsakytų apie trąšų pirkimą, jūsų įmonės trąšų pirkimą. Kaip buvo su tomis trąšomis? Net jeigu ta įmonė nebuvo tame sąraše, naivu tikėtis, kad jeigu žmogus yra kažkokioje sferoje, nežino, kas su tuo susijęs. Naivu tikėti, kad nežinota apie sankcijas Arkadijui Rotenbergui ir jo verslus.

REKLAMA
REKLAMA

Aš pirmą sykį šitą pavardę išgirdau iš publikacijos. Man nėra girdėta, kad kurie nors didelių akcinių bendrovių, kokios yra Rusijoje, savininkai dalyvautų versle patys. Tuos dalykus matyt tvarko vadybininkai, įmonių vadovai. Aš net įmonės pavadinimo nežinojau iki publikacijos. Aš labai seniai nesu versle, dėl to, kad esu ir Seimo narys.

Dabar Jūsų įmonė nutrauks bendradarbiavimą, pirkimą?

Ji neprivalėtų padaryti to, nes iš tikrųjų visos kitos Lietuvos įmonės, Achema, Agrochema, ir kitos įmonės, didelės, labai garsios, Kauno grūdai pavyzdžiui, jos ir toliau pirks iš tos įmonės, nes visos Europos ir pasaulio įmonės perka, jokios sankcijos netaikomos. Šiuo atveju, kai publikoje buvo pasakojama, kad neva, aš net nežinau šių faktų, kad tie savininkai susiję su tilto statybomis į Krymą. Mūsų  įmonė pranešė, kad nepirks, kiek žinau. Taip jie padarė ne dėl to, kad tai būtų kažkoks pažeidimas...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet tai moraliniai dalykai, nes tai yra žmogus artimai susijęs su Kremliumi?

Mes tuomet galime paklausti, ar dujų pirkimas iš Rusijos irgi moralės klausimas. Tikriausiai yra. Bet jūs pati žinote, kad Achema gamina iš Gazpromo pirktų dujų, Vokietija statosi būtent dujotiekius iš Rusijos, iš Gazpromo perka dujas. Aš manau, kad Europos komisija, kuri priima sprendimus, kokios sankcijos yra taikomos, tai jos kompetencija, tai nėra net Lietuvos kompetencija, bet šiuo atveju problema yra tai, kad su tuo verslu susijęs Ramūnas Karbauskis.

Imkimės kitos temos. Kaip Jūs vertinate tai, kas darosi su pedagogais: jie streikuoja, nemoko mokinių, ministrė su jais nesusitinka ir neieško kompromisų, ponas Skvernelis tikina, kad negalvokit, jog gausit 1 tūkst. ir turėsit daug laisvo laiko, ponas Pranckietis tikina, kad esą nėra dar taip blogai.

REKLAMA

Manau, kad galima prie žodžių kabintis, bet faktas yra tas, kad virš 100 eurų augo vidutinis atlyginimas mokytojams, virš 70 proc. visų mokytojų atlyginimas augo, daugiau kaip 20 proc. kuriems atlyginimas truputį mažėjo, bet tai pirmiausia dėl to, kad mažėja vaikų skaičius. Ir atitinkamai tos mokyklos, kuriose šiandien vyksta protesto akcijos, daugelyje jų mokytojų atlyginimai augo, bet jos priklauso vienai profsąjungai, kuri nedalyvavo derybose dėl šito susitarimo.

Tačiau pamokos nevyksta. Tai gal ministrei derėtų kalbėti?

Manau, kad tikrai tos pastangos dedamos, ir kiek girdėjau, 3 mokyklos pasitraukė iš protesto. Tai, matyt, bus išsiaiškinta. Noriu pasakyt vieną, ko mokytojai dar gerai nežino. Sausio 1 d. visų absoliučiai mokytojų atlyginimai dar gerokai paaugs, iki 7 proc. tikriausiai. Dėl to, kad mes sumažinom mokesčius visiems Lietuvos dirbantiesiems.

REKLAMA

Du kartus augs – dabar paaugo, ir tai nemažas procentas – 13 proc. man atrodo vidutiniškai paaugo mokytojų atlyginimai. Ir dar paaugs sausio 1 d. Valstybė daro viską, ką gali, kad žmonės gautų deramą atlyginimą. Noriu paaiškinti, kad mes nemanome, kad mokytojo atlyginimas yra užtektinas, nemanom, kad kultūros darbuotojų atlyginimas yra užtektinas arba kurio nors valstybės institucijose, tarnybose dirbančio žmogaus atlyginimas yra užtektinas.

Tiesiog valstybė gali tiek, kiek ji gali. Mes priimam sprendimus, kurie tas sąlygas gerina. Jeigu ankstesnės valdžios mažino atlyginimus, pensijas, mes juos didinam ir stengsimės tai daryt kiek įmanoma Lietuvos galimybių ribose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų