REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Gaisras Kuršėnuose

Moteris pasipiktinusi, kad užsidegusio ūkinio pastato gaisrininkams užgesinti nepavyko, nes šie pritrūko vandens ir išvažiavo jo pasipildyti. Gaisrininkų vadas tai vadina normalia praktika.

4

Moteris pasipiktinusi, kad užsidegusio ūkinio pastato gaisrininkams užgesinti nepavyko, nes šie pritrūko vandens ir išvažiavo jo pasipildyti. Gaisrininkų vadas tai vadina normalia praktika.

REKLAMA

Į portalo tv3.lt redakciją kreipėsi skaitytoja Evelina iš Micaičių, Šiaulių raj. Sudegė jos šeimos ūkinis pastatas ir garažas. Moteris piktinosi, kad iš pradžių atvyko tik vienas gaisrininkų ekipažas ir pritrūkęs vandens išvažiavo. Gaisras sunaikino tai, ką moteris vadina viso gyvenimo turtu.

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas savo pavaldinių kaltės neįžvelgė. Jo teigimu, tai yra normali situacija, ypač atokiau nuo miesto esančiose gyvenvietėse.

Liepsnos nugalėjo

Pačios Evelinos tuo metu, kai pradėjo degti ūkinis pastatas, namuose nebuvo. Tačiau įsiplieskusios ugnies nepastebėjo ir tuo metu buvę namiškiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų kaimynai pastebėjo, kai jau „gaidelis ant stogo tupėjo“, – tv3.lt pasakojo moteris.

Kaimynams iškvietus gaisrinę, atvyko ekipažas iš Kuršėnų, esančių už maždaug 5 km nuo Evelinos namų. Gesinimo darbai truko apie 5 min. ir gaisrininkai išvyko prie artimiausio vandens telkinio prisipildyti atsargų. Iš darbo grįžusi Evelina kieme išvydo ugnyse skęstantį šeimos turtą ir nė vieno gaisrinininkų ekipažo.

REKLAMA

Po kurio laiko atvyko daugiau nei 30 km sukoręs antrasis ekipažas iš Šiaulių. Moteris teigė, kad šis ekipažas užgesino gaisrą, tačiau žala jau buvo nebepataisoma – pastatą ir jame esantį šeimos turtą pasiglemžė ugnis. Šiauliečiams užgesinus gaisrą, po kokių 5 min. grįžo ir gaisrininkai iš Kuršėnų.

„Jei iškart būtų atvažiavusios dvi gaisrinės, viskas nebūtų taip supleškėję“, – apgailestavo moteris.

Evelina teigė girdėjusi, kad jei paskambinus bendruoju pagalbos telefonu 112 pasakoma, kad dega gyvenamasis namas, atvažiuoja 3 ekipažai, o kai ūkinis pastatas ir tiesioginės grėsmės žmogaus gyvybei nėra, atvyksta 1-2 ekipažai.

REKLAMA
REKLAMA

Sudegti galėjo ir namai

Nors gyvenamasis šeimos namas ir nenukentėjo, Evelina tv3.lt teigė, kad iki didesnės nelaimės trūko nedaug. Šeimos namas nuo ūkinio pastato buvo tik per 10 žingsnių, už tvoros – kaimynų namai.

Evelinos šeimos namas medinis, apkaltas plastikinėmis lentelėmis, tad ugnis būtų lengvai įsismarkavusi. Kad užkirstų kelią galimai nelaimei, Evelina dar kartą skambino bendruoju pagalbos telefonu.

Moteris prašė, kad atvyktų dvi gaisrininkų mašinos, tačiau operatorė ramiu balsu paaiškino, kad ekipažai atvažiuos ir padėjo ragelį.

„Gal iš mano kalbos buvo jaučiamas pasipiktinimas, bet tai žmogiškumo dalykas“, – tv3.lt pasakojo Evelina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuostolius vadina viso gyvenimo turtu

„Viso gyvenimo turtas“, – taip liepsnų sunaikintus daiktus pavadino Evelina.

Moteris vardijo, kad ūkiniame pastate buvo laikomi brangūs įrankių komplektai, kiti kasdienėje buityje naudojami prietaisai. Nuo dūmų nugaišo ir keletas šeimos laikomų vištų. Ji džiaugėsi, kad garaže nebuvo automobilio, kurį skaitytojos motina spėjo patraukti nuo liepsnojančio pastato. Gaisrininkai taip pat spėjo iš pastato ištraukti keletą daiktų. Šeimos turtas apdraustas nebuvo.

Ji įtaria, kad gaisrinė atvažiavo ne su pilna cisterna vandens.

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Kęstutis Bautronis tv3.lt pasakojo, kad gaisrui užgesinti reikia ne vienos cisternos, priklausomai nuo gaisro išplitimo. Dauguma gaisrininkų mašinų talpina 2–3 kubus vandens, standartiškai gesinimas su tokiu kiekiu trunka apie penkias minutes.

REKLAMA

Panašiai laiko gaisrą su turimomis vandens atsargomis gesino iš Kuršėnų atvykę gaisrininkai. Pašnekovo teigimu, praktika vykti pasipildyti vandens atsargų yra normali. Ištuštėjus cisternoms, gaisrininkai ieško artimiausių vandens šaltinių. Jei tokios galimybės nėra, kviečia papildomas pajėgas.

„Mašinos tiek vandens neatsiveža, kad visus gaisrus užgesintų“, – tv3.lt kalbėjo K. Bautronis.

Artimiausias ekipažas, galėjęs atvykti iki Evelinos namų ir buvo Kuršėnuose. Tačiau šiame miestelyje jis tik vienas, budi 3 žmonės: vairuotojas, pamainos vadas ir ugniagesys.

„Supraskite, jie ne mieste gyvena“, – kodėl iš pradžių gaisro gesinti atvyko tik vienas ekipažas aiškino K. Bautronis.

REKLAMA

Šiaulių gaisrininkų vadas pasakojo, kad Micaičių apylinkės nėra vandeningos, tad nėra lengva greitai pripildyti cisterną. K. Bautronis teigė, kad Kuršėnų ekipažas vyko iki vandens telkinio, esančio už 1,5 km km nuo Evelinos namų. Kuršėnų gaisrininkai be vandens buvo 10 minučių, o tuo metu kovoti su ugnimi atvyko ekipažas iš Šiaulių.

„Negali žmonės sakyti, kad gaisrininkai be vandens atvažiavo“, – sakė pašnekovas.

Jis paneigė, kad skirtingas skaičius gaisrininkų ekipažų atvyksta gesinti gyvenamojo namo ar ūkinio pastato. Abiem atvejais iškvietimo algoritmas tas pats, tad į įvykio vietą išvyksta tiek pat ekipažų.

K. Bautronis patvirtino, kad gaisras ūkiniame pastate ir garaže kilo dėl elektros instaliacijos gedimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali kreiptis dėl išmokos

Šiaulių rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Silva Timinskienė tv3.lt teigė, kad Silvijos šeima gali kreiptis į savivaldybės administracijos direktorių su prašymu skirti vienkartinę išmoką.

Prašyme privaloma pateikti priešgaisrinę pažymą apie įvykusį faktą ir nurodyti, ar pastatas buvo draustas ar ne. Tuomet specialiai sudaryta komisija vertina kiekvieną konkretų atvejį ir priima sprendimą, atsižvelgdama į visas aplinkybes.

Pašnekovė negalėjo tiksliai pasakyti, kiek tokių prašymų savivaldybė sulaukia kasmet, tačiau tokių kreipimųsi yra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų