REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Skandalas Lazdijų ligoninėje (nuotr. TV3)

Lazdijų ligoninėje kilo karas. Dalis darbuotojų sukilo prieš rajono merą ir apkaltino jį psichologiniu smurtu. Skundas pasiekė ministeriją ir aiškintis, kas prieš ką smurtauja, į Lazdijus skubėjo net pats ministras Aurelijus Veryga su visu būriu Seimo narių.

11

Lazdijų ligoninėje kilo karas. Dalis darbuotojų sukilo prieš rajono merą ir apkaltino jį psichologiniu smurtu. Skundas pasiekė ministeriją ir aiškintis, kas prieš ką smurtauja, į Lazdijus skubėjo net pats ministras Aurelijus Veryga su visu būriu Seimo narių.

REKLAMA

Lazdijų ligoninės pasitarimų salė – pilnutėlė. Sėdi pusšimtis medikų ir kito įstaigos personalo, savivaldybės darbuotojai, o štai ant pakylos – garbūs svečiai. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir keturi Seimo nariai su Sveikatos reikalų komiteto pirmininke priešakyje. Delegacija iš Vilniaus į Lazdijus atvyko malšinti įsiplieskusio karo. Čia dirbantys žmonės pasiskundė psichologiniu smurtu, kurį esą inicijuoja Lazdijų meras. Šis sunkiai tvardosi.

Po raštu apie psichologinį smurtą pasirašė 48 iš 200 ligoninėje dirbančių darbuotojų.

Skunde teigiama, kad: „Mero ir administracijos direktoriaus paliepimu inicijuojamas puolimas tampa nepakeliama našta. Ciniškas tyčiojimasis iš laiko ir patirties patikrintų gydytojų ir slaugytojų jau tampa kasdieniniu reiškiniu, kuris virsta darbuotojų psichologiniu smurtu, peraugančiu į šantažą.“

REKLAMA
REKLAMA

Dalį ligoninės darbuotojų įsiutino vasarą į darbą priimtas ligoninės direktoriaus patarėjas. Tokio etato anksčiau nebuvo. Žmonės mano, kad darbo vieta specialiai sukurta kauniečiui Kęstučiui Mazurkevičiui. Ligoninės vadovas sako, kad priimti į darbą patarėją jam liepęs Lazdijų meras Artūras Margelis.

REKLAMA

„Įdarbinau aš, mero paliepimu, iš kelinto karto. Nes man buvo pasakyta, kad reikia įdarbinti, kad jis sustiprins komandą, kad yra strategiją išmanantis žmogus. Sukandęs dantis, aš jį įdarbinau“, – sako ligoninės direktorius Vitas Šimkonis.

Dalis ligoninės kolektyvo sako, kad patarėjas ne tik nesustiprino komandos – esą jis visiškai nesiskaito su darbuotojais, yra arogantiškas ir darbe tvyro nepakeliama įtampa. Be to, gydytojus ir slaugytojus piktina jam paskirta alga.

„Pakėliau jo pareiginę instrukciją, jis tik pataria kažką. Bet nėra jokio konkretaus darbo. Patarėjo atlyginimas už 0,25 etato yra 650 eurų. O mūsų sesučių – 605 Eur už visą etatą“, – sako ligoninės finansininkė Romualda Dabrovolskienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinome, kad žmogus kaip ir dirba, bet darbe nėra. O tikrai yra sunkus darbas tiek gydytojų, tiek slaugytojų. Mes turime dirbti, o jis nedirba, o algą gauna“, – sakė kita medikė.

Lazdijų meras neigia, kad liepė įdarbinti patarėją. Esą karą ligoninėje sukėlė pats vadovas. Nes priėjo liepto galą – gali būti atleistas. Vitas Šimkonis jau turi kelias nuobaudas. Už tai, kad pats save priėmė į darbą, pasiskyrė sau atlyginimą, taip pat įdarbino savo žmoną, be to, į darbą vaikšto girtas. Lazdijų ligoninė dirba nuostolingai.

„Buvo surašytas aktas, kad jis buvo neblaivus darbe, bet, matyt, čia nugalėjo krikščioniškumas, kada jam buvo parašytas įspėjimas, ne atleidimas. Visai neseniai Sveikatos apsaugos ministerija atsiuntė raštą, kad gydytojas Šimkonis galimai neblaivus yra budėjime“, – sako Lazdijų meras Artūras Margelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meras neneigia, kad norėtų pakeisti ligoninės vadovą. Tačiau esą tikrai nėra numatęs, kad į jo vietą sės daug aistrų sukėlęs patarėjas. Šis irgi neigia, kad taikosi į direktoriaus kėdę. Esą kolektyvui gal nepatiko, kad vos atėjęs pradėjo tvarką daryti.

„Iki mano atėjimo nebuvo ligoninės administracijos reglamento, gydymo taryboje buvo du velioniai, mirę gydytojai, pakeitimus padarėm, taip pat slaugytojo taryba buvo praeito šimtmečio tvirtinimo“, – ginasi Lazdijų ligoninės direktoriaus patarėjas Kęstutis Mazurkevičius.

Malšinti įsiplieskusių aistrų atskubėjęs sveikatos apsaugos ministras sako, kad ligoninėje problemų tikrai yra, tačiau kalta viena ar kita pusė – pasakyti negali. Be to, ministras sako niekur konkrečiai taip ir neišgirdęs, kas ir kokiu būdu patyrė skunde įvardytą psichologinį smurtą.

REKLAMA

„Nežinau, ar tą žodį „smurtas“ reikėtų naudoti ar nereikėtų naudoti, matyt, tai yra požiūrio klausimas. Bet kad psichologinė atmosfera yra negera ir, kaip kolektyvas minėjo, gydytojai išvyksta ir nebenori dirbti, tai nėra gerai“, – tikina Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Neatmetama, kad ligoninėje kilęs karas gali prieiti ir iki teismų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų