REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų dienos centrai – nežinioje. Socialinė apsaugos ir darbo ministerija (SADM) iki šiol nėra paskelbusi kvietimo teikti paraiškas 2019 m. finansavimui gauti. Tai reiškia, kad pinigų vaikų užimtumui užteks tik iki šių metų pabaigos. Vadinasi, pirmus naujų metų mėnesius dienos centrai turėtų išsilaikyti patys arba, blogiausiu atveju, nutraukti veiklą. Informacijos apie būsimą konkursą ministerija viešai taip pat neskelbia, o tai verčia dar labiau sunerimti.

Vaikų dienos centrai – nežinioje. Socialinė apsaugos ir darbo ministerija (SADM) iki šiol nėra paskelbusi kvietimo teikti paraiškas 2019 m. finansavimui gauti. Tai reiškia, kad pinigų vaikų užimtumui užteks tik iki šių metų pabaigos. Vadinasi, pirmus naujų metų mėnesius dienos centrai turėtų išsilaikyti patys arba, blogiausiu atveju, nutraukti veiklą. Informacijos apie būsimą konkursą ministerija viešai taip pat neskelbia, o tai verčia dar labiau sunerimti.

REKLAMA

Kaip tv3.lt naujienų portalui sakė Lietuvos vaikų dienos centrų asociacijos pirmininkas Haris Urvinis, neoficialiais duomenimis, konkursas turėtų būti paskelbtas jau lapkritį. Tačiau bet kokiu atveju pinigai dienos centrų nepasieks dar ir sausį, o galbūt net vasarį.

H. Urvinis taip pat teigė, kad ši situacija priverčia dienos centrus papildomų lėšų ieškoti pas rėmėjus, o kai kurie tam laikotarpiui netgi sustabdo veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos vaikų dienos centrų asociacijos pirmininko, tokia finansavimo sistema yra įprasta, bet ne visai normali, nes dabartinis finansavimo mechanizmas neužtikrina nenutrūkstamos dienos centrų veiklos.

REKLAMA

„Kiek žinau, ministerija ieško būdų kaip pakeisti tą finansavimo modelį, kad nebūtų tų skylių, kad nereiktų atsiskaitinėti kaip už projektus, nes tai nėra projektas, o vaikams teikiamos socialinės paslaugos. Šiuo metu yra rengiami dokumentai, kuriuose numatyta pakeisti sistemą ir pagerinti esamą situaciją – siekiama atsisakyti atskirai skelbiamų konkursų, vertinimų, tarpų, kai nėra iš ko dienos centro išlaikyti “, – sakė H. Urvinis.

Šios projektinės lėšos buvo skiriamos ne vieneriems, o faktiškai trejiems metams iš karto (t.y. teikiama paraiška finansavimui metams su galimybe papildomai pratęsti dar 2 m.). Taigi, 2016 m. gautas lėšas vaikų dienos centrai turi išnaudoti iki šių metų gruodžio 31 d., kadangi pastarasis projektas – baigėsi.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikus atveja alkis

Varėnos rajono vaikų dienos centro „Versmė“ vadovė Astutė Žmuidinavičienė tv3.lt pasakojo, kad su nepritekliumi tenka susidurti kasmet. O šį kartą, pasak dienos centro vadovės, labiausiai gąsdina informacijos stoka ir keista tyla. Vadovė tikino, kad ankstesniais metais paraiškas konkursui laimėti pateikdavo jau spalį. O informacija apie konkursus darbuotojus pasiekdavo įvairiais kanalais – per konferencijas, pasitarimus.

„Kai priėmė trimetį projektą, tų pinigėlių sausį-vasarį niekad nebūdavo. Šiais mėnesiai mes turėdavom išsilaikyti iš savo kažkokių resursų. Dažniausiai taip ir būdavo. Bet dabar gąsdina mus tai, kad mes nežinome, kokia ateitis mūsų laukia – ar bus projektas. Anksčiau mes bent jau žinodavom, kad pratęsimas anksčiau ar vėliau bus. Mums užsidaryt nuo sausio, ar bandyt išgyventi iš savų (pinigų – red. past.) “, – nuogąstavo A. Žmuidinavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Versmės“ vadovė pasakojo, kad kai lėšų nelikdavo, organizacija naudodavo paaukotus 2 proc. pinigus, rėmėsi Maisto banko pagalba, tai pat tekdavo negailėti ir asmeninių lėšų.

„Ateina dažniausiai tie vaikai, kuriems labai reikia. Tai gali būti ir elgesio problemų turintis vaikas, kurio nemyli niekas, net tėvai, socialinių rizikos šeimų atžalos, nepasiturinčių tėvų, vienišų mamų vaikeliai. Nepriteklius dažniausiai atveja. Svarbiausia vaikams yra pavalgyti. Taip pat jie gali pailsėti, išsimaudyti, pamokas paruošti, visa sociokultūrinė veikla, būreliai, užimtumas – visavertė priežiūra suteikiama“, – apie centro svarbą pasakojo A. Žmuidinavičienė.

REKLAMA

Didžiausia projekto skiriamų pinigų dalis, kaip pasakojo A. Žmuidinavičienė, yra skiriama darbuotojų atlyginimams.

Dabar aš atleisiu darbuotojus. Niekas nedirbs, niekas nenori už ačiū ateiti. Nebent kažkas sutiks savanoriškai padirbėti, jeigu bus projektas. Arba pati eisiu vakarais po savo darbo, nes tai nėra mano darbas, tai mano savanoriška veikla. O užsidaryti negalime – vaikams labai reikia. Bandysime prasimaitinti.

Tais mėnesiais, kai finansavimo nėra, mums reikia bent jau maistui – nors 100 eurų. Apie darbuotojus aš jau nekalbu. Pas mus vaikų būna įvairiai. Pagal sąrašą yra 22, bet vidutiniškai bent pavalgyti ateina apie 20. Dar ateina ir tėvai pavalgyti, nors jiems nepriklauso, bet pakviečiame, ką darysi“, – kalbėjo vaikų dienos centro „Versmė“ vadovė.

REKLAMA

Ministerija ramina

Kaip tv3.lt portalą patikino SADM specialistai, ministras 2018 m. lapkričio 5 d. patvirtinto Vaiko gerovės 2019 – 2021 m. veiksmų planą, kuris yra teisinis pagrindas organizuoti Vaikų dienos centrų konkursą.

„Dabar yra rengiami konkurso organizavimo nuostatai, kuriuos ministras tvirtins įsakymu. Kai bus patvirtinti konkurso organizavimo nuostatai, bus paskelbti konkursai finansavimui gauti. Pasibaigus konkursui bus atrinkti projektai, su kuriais Socialinių paslaugų priežiūros departamentas sudarys sutartis dėl finansavimo.

Šiuo metu specialistai intensyviai komunikuoja su projektų vykdytojais ir deda visas pastangas, jog sutartys dėl valstybės biudžeto panaudojimo lėšų būtų sudarytos kuo įmanoma greičiau. Siekiant, kad projektų vykdytojai nepatirtų lėšų skyrimo tarpo, naujo konkurso nuostatuose planuojame numatyti, jog finansuotinos veiklos bus nuo 2019 m. sausio 1 d., nepriklausomai nuo kanclerio potvarkio pasirašymo dienos. Kitaip tariant, vaikų dienos centrai galės kompensuoti patirtas išlaidas nuo metų pradžios“, – paaiškino SADM. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų