REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ligoninių ar su jomis susijusių asociacijų rėmėjai laimi didelę dalį remiamų gydymo įstaigų viešųjų pirkimų.

Ligoninių ar su jomis susijusių asociacijų rėmėjai laimi didelę dalį remiamų gydymo įstaigų viešųjų pirkimų.

REKLAMA

Tai rodo trečiadienį žurnalistams pristatytas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) analitinės antikorupcinės žvalgybos pareigūnų atliktas tyrimas.

Tarnyba skelbia nustačiusi atvejų, kai ligoninių viešuosius pirkimus laimi įmonės, suteikusios paramą arba tiesiogiai perkančiajai organizacijai arba su ja susijusiems paramos gavėjams.

Išanalizavusi 2015–2017 metais Santaros klinikose vykdytus viešuosius pirkimus ir gautą paramą, STT nustatė, kad 319 juridinių asmenų laimėjo Santaros klinikų vykdytų viešųjų pirkimų už beveik 164 mln. eurų.

Per tą patį laikotarpį 216 verslo bendrovių skyrė beveik 8 mln. eurų paramos Santaros klinikoms arba su jomis susijusiems paramos gavėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad per tą patį laikotarpį 123 įmonės laimėjo Santaros klinikų organizuotus viešuosius pirkimus ir suteikė paramos.

2015–2017 metais šie juridiniai asmenys (t. y. 39 proc. viešųjų pirkimų laimėtojų) suteikė daugiau kaip 4 mln. eurų paramos Santaros klinikoms ir su jomis susijusiems paramos gavėjams bei laimėjo 87 proc. (daugiau kaip 142 mln. eurų) Santaros klinikų viešųjų pirkimų vertės.

REKLAMA

Be to, STT atkreipia dėmesį, kad Santaros klinikų organizuotus viešuosius pirkimus laiminčios įmonės paramą pervedė ne tik į Santaros klinikų paramos sąskaitą, bet ir 28 paramos gavėjams, registruotiems Santaros klinikų adresu ir dar 42 paramos gavėjams, kuriems vadovauja Santaros klinikų darbuotojai.

STT šių metų vasarį paskelbė Santaros klinikose tirianti galimą kyšininkavimo mechanizmą, kai už laimėtus viešuosius pirkimus iš įmonių reikalauta neteisėto finansinio atlygio jį užmaskuojant kaip paramą.

Santaros klinikų buvusį vadovą Kęstutį Strupą teisėsauga įtaria per ligoninės Informatikos ir plėtros centro direktorių Romualdą Kizlaitį tarusis su įmonėmis, kad šios už laimėtus viešuosius pirkimus pervestų Santaros klinikoms galimai neteisėtą finansinį atlygį, užmaskuotą kaip paramą.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu būdu K. Strupas įtariamas taręsis mažiausiai penkis kartus, Santaros klinikose vykstant viešiesiems pirkimams informacinių technologijų srityje.

Teisėsauga pareiškė įtarimus ir R. Kizlaičiui bei keliems kitiems Santaros klinikų darbuotojams, privačių įmonių atstovams.

K. Strupas ir R. Kizlaitis teisėsaugos įtarimus neigė.

Faktai nenustebino

„Analizėje teikiami duomenys išties įspūdingi ir keliantys nerimą. Iš jos matyti, kad ligoninių viešuosius pirkimus laimi įmonės, suteikusios paramą perkančiajai organizacijai arba su ja susijusiems paramos gavėjams. Ir tokių atvejų yra labai daug, kuomet gydymo įstaigose daugiau kaip pusę įstaigos viešųjų pirkimų laimi tokios paramos teikėjai“, – sako Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, Sveikatos apsaugos ministro patarėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, faktai SAM nenustebino, nes informacija apie gautą paramą iš verslo buvo žinoma.

„Visgi šie faktai nenustebino, nes SAM vadovybės iniciatyva ministerijos korupcijos prevencijos specialistų surinkta informacija apie gydymo įstaigų gaunamą paramą iš verslo subjektų parodė labai panašią situaciją“, – sako L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Įvertinę abejonių keliančius faktus SAM, o korupcijos prevencijos specialistai parengė ir gydymo įstaigoms išsiuntė specialias rekomendacijas, kurių nurodė laikytis, siekiant užtikrinti maksimalų skaidrumą įstaigų veikloje.

Ministerijos atstovė teigia, kad šioje srityje ir toliau bus dirbama, siekiant ją tobulinti ir skaidrinti.

REKLAMA

„Išanalizavus naujausią STT informaciją ir teikiamus duomenis, bus sprendžiama, kokias dar papildomas priemones inicijuoti. O tai labai svarbu, nes, deja, sveikatos sektorius vis dar yra tarp lyderių pagal korupcijos apraiškas, lyginant su kitomis sritimis“, – sako L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Paramą gauna ne pinigais

Trečiadienį Santaros klinikos reaguodamos į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) paskelbtą informaciją dėl galimo kyšininkavimo teigia, kad didžioji dalis paramos skiriama ne pinigais, bet vaistais bei medicininėmis priemonėmis ir naudojama tik pacientų gydymui.

Santaros klinikos sako, kad ši įvairių farmacinių kompanijų parama yra gaunama vadovaujantis įstatymais bei deklaruojama Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).

REKLAMA

Be to, Santaros klinikos atsiriboja ir nuo su jomis susijusių juridinių asmenų ir sako, kad jos nėra atskaitingos klinikoms, todėl ligoninė informacijos apie šių juridinių asmenų veiklą neturi.

„Tuo pačiu adresu kaip Santaros klinikos yra registruota įvairių profesinių gydytojų, slaugytojų asociacijų ir draugijų, kurios yra atskiri juridiniai asmenys, veikiantys pagal savo įstatus ir patys atsakantys už organizacinę juridinę veiklą bei savarankiškai deklaruojantys pajamas ir išlaidas", – rašoma Santaros klinikų išplatintame pranešime. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų