REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) tyrimą apie socialdemokratų finansų naudojimą per buvusius Seimo rinkimus partijos advokatė Jurgita Karvelė vadina nepagrįstomis prielaidomis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) tyrimą apie socialdemokratų finansų naudojimą per buvusius Seimo rinkimus partijos advokatė Jurgita Karvelė vadina nepagrįstomis prielaidomis.

REKLAMA

Antradienį per VRK posėdį ji prašo komisijos neskubėti vertinti Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) veiksmų ir duoti daugiau laiko jai bei partijos atstovams pasirengti atsikirsti į metamus kaltinimus.

„Reikia laiko, kad galėtume įvertinti ne tik pačią pažymą, bet ir ją pagrindžiančius dokumentus“, – teigė ji.

Advokatė tvirtino su šiais dokumentais dar neturėjusi galimybės susipažinti.

„Manome, kad vis dėlto tyrėjai nepagrįstai vienmandačių apygardų kandidatų patirtas išlaidas vertina kaip partijas išlaidas. Tada sumos susidaro labai ženklios“, – sakė J. Karvelė.

Ji kėlė klausimą, ar kandidatas turi teisę pasirinkti, kaip nori reklamuotis. Advokatės teigimu, tyrimu tokia teisė pažeidžiama.

REKLAMA
REKLAMA

VRK tyrime nurodoma, kad tuometinis socialdemokratas Gediminas Kirkilas sumokėjo per 10 tūkst. eurų už Socialdemokratų partijos politinę reklamą dienraštyje „Lietuvos žinios“ 2016 metų rugsėjį ir spalį, Auksė Kontrimienė – 14 tūkst. eurų už reklamą naujienų portale delfi.lt., Algirdas Sysas – per 18 tūkst. eurų už partijos reklamą radijo stotyse „Lietus“ ir „M-1“, kt.

REKLAMA

VRK pažymoje atkreipiamas dėmesys, kad šiose reklamose patys kandidatai neminimi, nenurodyta apygarda, kur jis kandidatuoja.

Advokatės teigimu, šie kandidatai buvo partijos veidai, todėl jie reklamavo partiją.

„Mes matome tik prielaidas (...) Pažyma grįsta ne įrodymais, konkrečiais duomenimis, o prielaidomis ir pamąstymais, kad galėtų būti taip, o ne kitaip“, – tvirtino advokatė.

Praėjusią savaitę VRK pristatytas tyrimas apie LSDP galbūt padarytus Seimo rinkimų finansavimo tvarkos pažeidimus. VRK skaičiavimu, per Seimo rinkimus socialdemokratai politinei reklamai išleido gerokai daugiau nei nurodė ataskaitoje. Bendra išlaidų suma turėjo būti nurodyta 906 tūkst. 362 eurų, o socialdemokratai deklaravo 790 tūkst. eurų, o nustatytas limitas leido išleisti 740 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Partija įtariama 22,48 proc. viršijusi leistiną rinkimų kampanijos išlaidų ribą ir nedeklaravusi 15,41 proc. limito politinės kampanijos išlaidų.

Padarytus pažeidimus siūloma pripažinti šiurkščiais. Dėl to LSDP gresia netekti 505 tūkst. eurų valstybės dotacijos.

Praėjusią savaitę VRK kitoms partijoms paskirstė valstybės dotacijos lėšas – 2,2 mln. eurų, o LSDP nutarė pinigų nepervesti, kol nepriims sprendimo dėl galimų pažeidimų.

Vasarį VRK gavo anoniminį pranešimą, kad per parlamento rinkimus 2016 metais LSDP sąmoningai ir sistemingai pažeidinėjo Politinių kampanijų finansavimo ir kontrolės įstatymą. Anot skundo, socialdemokratų kandidatai bei partija nurodė ne visas išlaidas, skirtas rinkimų kampanijai dar iki jos pradžios. Be to, Socialdemokratų partijai priartėjus prie išlaidų limito, kad jis nebūtų viršytas, dalį rinkimų išlaidų apmokėjo kai kurie LSDP kandidatai vienmandatėse apygardose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VRK tyrimas atskleidė, kad dar iki oficialios Seimo rinkimų kampanijos pradžios Socialdemokratų partija skyrė 100 tūkst. eurų parlamento rinkimuose ketinusiems dalyvauti vienmandatininkams. Dalis šių lėšų panaudotos iki politinės kampanijos pradžios.

Tuo metu partija VRK teigė, kad „LSDP su politine kampanija susijusių išlaidų iki 2016 m. Seimo rinkimų politinės kampanijos pradžios nepatyrė“.

VRK darbuotojai nustatė ir kitų galimų įstatymų pažeidimų – kandidatai apmokėjo ne savo, o partijos ar kitų kandidatų politinę reklamą, sudarytos fiktyvios sutartys dėl konsultacijų, iš tiesų sumokant už kitas paslaugas, už dalį išlaidų mokėta ne iš politinės kampanijos sąskaitos, nors tai buvo su rinkimais susijusios išlaidos.

REKLAMA

„Partija ir taip buvo viršijusi limitą, matome, kad buvo bandymas nuslėpti viršijimą“, – antradienį per VRK posėdį sakė komisijos Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė.

2016 metais LSDP buvo valdančioji partija.

Pernai LSDP pasitraukus iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, nuo socdemų frakcijos Seime atskilo 11 narių, taip suformuodami Lietuvos socialdemokratų darbo frakciją. Dalis šių parlamentarų šiemet įsteigė Lietuvos socialdemokratų darbo partiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų