REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Smurtas prieš vaikus, įvykiai Kaune

Iš darželio paimto vaiko drama: motiną tikrino melo detektoriumi

Kručinskų byloje – įtarimai mamai

Antradienį Kauno apygardos prokuratūra apžvelgė du atvejus, kai iš šeimos buvo paimti vaikai įtarus smurtą artimoje aplinkoje. Abiem atvejais buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai, kurie šiuo metu yra baigti.

9

Antradienį Kauno apygardos prokuratūra apžvelgė du atvejus, kai iš šeimos buvo paimti vaikai įtarus smurtą artimoje aplinkoje. Abiem atvejais buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai, kurie šiuo metu yra baigti.

REKLAMA

Prokuratūros atstovai apžvelgė du ikiteisminius tyrimus. Pirmasis – 2017 m. kai iš darželio buvo paimtas 4 m. vaikas su smurto žymėmis ant kūno ir laikinai atskirtas nuo šeimos.

Pareigūnų duomenimis, vaikas, kuris patyrė sužalojimų ir buvo paimtas iš ugdymo įstaigos, į darželį buvo atvestas po galimų smūgių praėjus kelioms savaitėms. Dėl to dar 2017 m. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Prokuratūros atstovai priminė, 2017 m. iš lopšelio-darželio buvo paimtas sužalotas mažametis, o dabar motinai yra surašytas kaltinamasis aktas, kurio esmė: vaiko motina kaltinama nežymiu vaiko sveikatos sutrikdymu, piktnaudžiavimu tėvų teisėmis ir pareigomis, nesunkiu mažamečio sveikatos sutrikdymu.

REKLAMA
REKLAMA

„Moteris, kuri pirmos apklausos metu iš esmės pripažino naudojusi fizinį smurtą, pareiškus galutinį įtarimą savo kaltę kategoriškai neigia", – dėstė Kauno apylinkės prokuratūros Ketvirtojo skyriaus vyriausioji prokurorė Daiva Brudnienė.

REKLAMA

Iš pradžių motinai buvo paskirta kardomoji priemonė negyventi kartu su nukentėjusiuoju vaiku, bet vėliau ji buvo pakeista kita priemone – pasižadėjimu neišvykti. Įtarimai buvo pareikšti ir moters sugyventiniui, bet ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas nesurinkus pakankamai duomenų.

Tyrimo metu buvo atlikta mažamečio psichiatrinė ir psichologinė ekspertizė, kuri, pasak prokurorų, truko ilgą laiką.

„Buvo išnaudotos visos galimybės atskleisti nusikalstamą veiką, t.y. buvo išnaudotas tyrimas poligrafu abiems įtariamiesiems, kas įprastai šio pobūdžio tyrimuose retai atliekama", – sakė D. Brudienė.

REKLAMA
REKLAMA

Motinos tyrimas poligrafu, kitaip vadinamu melo detektoriumi, pasak prokurorų, motinai nebuvo palankus. Tai gali reikšti, kad motina tyrimo metu, atsakydama į klausimus, galėjo sakyti netiesą.

Apie smurtą pranešė lopšelis-darželis

Šiemet lapkritį atimto vaiko mama Evelina Geležiūnienė tikino, kad vaikas iš jos paimtas po konflikto su darželiu, kuriame mažylis prasiskėlė galvą. Tačiau darželio darbuotojos pasakoja kiek kitokią versiją – vaikas buvo mušamas šeimoje.

„Darželyje vaikas sakė: „mane mušė Jonas“, – pasakota „Init“ televizijos reportaže.

Atimto vaiko mama tvirtino, kad jos sugyventinis Jonas yra niekuo dėtas. Darželio darbuotojai pateikia kitokią versija – vaikas buvo mušamas namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis nusirenginėjo miegoti ir kai auklėtoja pamatė visą tą reikalą, atlėkė visa perbalusi, sako žiūrėkit, kas čia darosi. Mėlynos rankos su raudonom dėmėm, jau ne vakar buvo padarytos ir sudaužytas jis buvo. Matyt jau laikė jį namuose“, – „Init“ televizijai pasakojo darželio vadovė Laimutė Marušauskienė.  

Mama tikino nepastebėjusi sumušimų: „Jei jį kažkas galėjo mušti, tariamai, aš tikrai neįsivaizduoju kas. Aš nežinau, kodėl jis taip pasakė, bet pasakė Jonas...“

Pats vyras tvirtino, kad nemušė berniuko, o mama patikina, kad būtų pastebėjusi mėlynes ant vaiko kūno. Pats sugyventinis teigia, kad ekspertizė to neįrodė ir neigia visus kaltinimus.

REKLAMA

Kaip anksčiau rašė tv3.lt, vaiko netekusi mama Evelina Geležiūnienė sako, kad jos mažylis jai nežinant buvo paimtas iš vaikų darželio ir jau beveik metus gyveno globėjų šeimoje, motina susitikti su savo vaiku galėjo tik po pusės metų.

Apžvelgė Kručinskų istoriją

Po pranešimą apie smurtą prieš vaiką viešojoje erdvėje, šiemet rudenį buvo pradėtas kitas ikiteisminis tyrimas Kaune, kai iš šeimos buvo laikinai paimti 2 mažamečiai vaikai. Šiuo metu jie yra grąžinti šeimai. Vaikai iš šeimos laikinai buvo paimti po pranešimo apie smurtą Panemunės parke Kaune.

Prokurorai kalbėjo apie ikiteisminį tyrimą dėl tėvo veiksmų viešoje vietoje, dėl ko buvo sutrikdyta aplinkinių rimtis, bet šis ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

REKLAMA

Tyrimas motinos atžvilgiu taip pat baigtas, jai pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 284 straipsnį, t.y., už viešosios tvarkos pažeidimą. Ikiteisminio tyrimo metu įtarimai dėl galimo smurto prieš vaikus buvo pareikšti ir vaikų tėvui. Tačiau šis tyrimas buvo nutrauktas nesurinkus pakankamai duomenų.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad Kručinskų vaikų paėmimo atveju ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas ir dėl motinos veiksmų, kai ji parke savo kelių metų sūnui trenkė per užpakalį ir rankas. Nors motinai pareikšti įtarimai dėl viešosios tvarkos sutrikdymo, bet pasak prokurorės, jie apima ir fizinio skausmo sukėlimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Motinai už šiuos veiksmus galima paskirti griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki 2 metų.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad viešojoje erdvėje buvo aprašyta konfliktinė situacija, kai tėvas, paėmęs sūnų, lipo iš automobilio, kuriuo kartu vyko ir vaikų teisių atstovai bei viešumoje pradėjo šauktis žmonių pagalbos. Tuo metu įvyko grumtynės su vaikų teisių specialistu.

Kauno miesto vaiko teisių apsaugos vyriausiasis specialistas Teodoras Ismailovas nušalintas nuo pareigų iki lapkričio 30 d., kol vyksta tarnybinis patikrinimas dėl gauto skundo apie neetišką elgesį.

Smurto nemažėja

„Bendra tendencija – smurto nemažėja <...> Tendencija yra didėjanti“, – apgailestavo Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Pasak jo, galima pasidžiaugti tik tuo, kad visuomenė yra neabejinga ir apie smurto atvejus praneša aktyviau.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų